CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Acuzatii grave: smen politic pentru adoptarea ordonantei interceptarilor

0 comentarii / 2189 vizualizări / 4 mai 2016

Controversata ordonanță de urgență a guvernului Cioloș privind dreptul SRI de a efectua interceptările va trece mîine de Senat prin adoptare tacită, după ce la nivel înalt s-au tras sfori în acest sens. Ordonanța, dată după ce CCR a declarat neconstituțional un articol din Codul Penal, este vehement contestată de nume sonore din justiție și din societatea civilă, în ansamblu, pentru că lasă interceptarea cetățenilor pe mîinile unui serviciu militarizat, fapt nemaiîntîlnit în statele democrate.

Cel care acuză ”netezirea” artificială a drumului parlamentar pentru aprobarea ordonanței interceptărilor cu nr.6/2006 e senatorul Valer Marian, într-o declarație politică.

”Proiectul de lege pentru aprobarea OU nr. 6/2016 trebuia să intre pe ordinea de zi a Senatului în ședințele de plen programate după Paști, în zilele de 3 și 4 mai 2016, pentru a nu trece prin adoptare tacită în data de 5 mai. Proiectul de lege nu a figurat pe ordinea de zi afișată pe site-ul Senatului în prima parte a zilei de 3 mai 2016, apărând însă pe prima poziție în ordinea de zi distribuită la casetele senatorilor înainte de ședința de plen programată pentru ora 16.00. Este de precizat că raportul de respingere adoptat de Comisia juridică și de Comisia pentru constituționalitate nu a apărut pe site-ul Senatului până la ora începerii ședinței. Cum era previzibil, numărul senatorilor prezenți la ședința de plen din 3 mai a fost mai redus decât în mod obișnuit. Curios este că, în jurul orelor 17.00, după ce a fost epuizată prima parte a ordinii de zi și urma să se treacă la partea a doua, care cuprindea inițiativele legislative supuse dezbaterii, un vicelider al Grupului parlamentar al PNL din Senat a solicitat președintelui de ședință să constate lipsa de cvorum, fapt verificat și confirmat. Astfel că ședința de plen a fost închisă, iar proiectul de lege pentru adoptarea contestatei ordonanțe nu a mai mai putut fi supus dezbaterii și adoptării. Și, cum în ziua următoare, respectiv în data de 4 mai este programată doar o ședință comună a Senatului și Camerei Deputaților, urmează ca ordonanță să fie aprobată tacit de Camera Superioară a Parlamentului în data de 5 mai 2016, când în programul Senatului sunt prevăzute doar ședințe ale comisiilor permanente.
Cine a făcut jocurile pentru ca ultracontestata ordonanță a interceptărilor să fie adoptată tacit de Senat? Cei care și-au pus speranțele în Parlament vor putea trage concluziile de rigoare(…)Cert este și că România devine oaia neagră a UE și în acest domeniu, în condițiile în care până și în Bulgaria vecină, la care ne place să ne uităm deseori cu superioritate, executarea interceptărilor este apanajul Ministerului de Interne, nu al unui serviciu secret” afirmă senatorul Valer Marian. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998