CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Arhanghelii Razboiului Rece

0 comentarii / 1890 vizualizări / 2 aprilie 2014

Un razboi care ar fi putut fi prevenit. Pauza istoriei sau moartea istoriei, cum au spus unii, respectiv perioada de destindere si pace cu marea putere de la Rasarit, ar fi putut continua. Si conduce la prosperitatea Euroasiei. Dar nu a fost sa fie asa. Razboiul Rece a reizbucnit. Intre Est si Vest. Si se poate transforma intr-un razboi cald. Cine sunt vinovatii? Este corect sa aratam cu degetul doar catre Moscova? Doar in directia lui Vladimir Putin?

Statele NATO si UE au decis sa treaca la o noua etapa, extrem de dura, a sanctiunilor impotriva Moscovei. Ce au constat partenerii nostri euroatlantici? Un fapt pe care noi romanii il cunoasteam de mult. Si anume ca Moscova este nesincera in declaratii. Si ca nu isi tine angajamentele. Mai ales atunci cand este vorba de interesele ei geostrategice. Cum s-a intamplat acum. In cazul Ucrainei. Cand, in ciuda promisiunilor si a negocierilor indelungate, armatele Federatie Ruse continua sa marsaluiasaca prin Ucraina. Prin Transnistria. Prin alte zone fierbinti. Nu numai ca Rusia nu se dezangajeaza militar, dar avioanele Federatiei patruleaza la limita frontierei NATO. Aproape deasupra Bulgariei. Ceea ce nu reprezinta inca o violare a integritatii NATO, ci doar o violare a intelegerii lor dintre liderii de la Kremlin si Washington. Dar, in orice caz, avem de-a face cu o provocare. Una peste alta, NATO si UE riposteaza. Cum?

O parte din flota militara si aeriana a Germaniei se deplaseaza la granita de rasarit. Pentru a asigura conditiile unei riposte, daca va fi nevoie. Sute de militari americani, reprezentand o temuta forta ofensiva, vor fi relocati in Romania. Evident, impreuna cu o semnificativa flota aeriana. S-a luat decizia ca toate intelegerile militare si civile cu Federatia Rusa sa fie sistate. Cu cateva exceptii. Nesemnificative. Prejudiciile, de ambele parti, vor fi uriase. Chiar fara sa mai fie escaladata tensiunea si mai mult. Si, evident, marele pericol al transformarii Razboiului Rece intr-un razboi cald sau chiar fierbinte nu a fost inlaturat. Dimpotriva. Nu ne putem gandi la altceva decat ca Romania este un stat la frontiera NATO. Extrem de expus. Un stat aflat in prima linie. Care poate pierde imens, pentru a fi salvata pacea lumii. Dar Romania, evident, poate si castiga. Tot imens. Aceasta este, insa, o alta istorie.

Cine sunt arhanghelii razboiului? Este doar Putin de vina? Sau el a fost incurajat, de-a lungul anilor, de unii lideri politici europeni? Cu ar fi, de pilda, Germania. Mai ales sub presedintia doamnei Angela Merkel. Care, mult timp, a jucat la doua capete. Incercand sa construiasca un nou pol al puterii politice pe axa Berlin-Moscova, aducand, uneori si mai mult de forma, la inaintare si Parisul. O axa geopolitica cumva paralela, daca nu chiar divergenta, cu ceea ce inseamna parteneriatul euroatlantic. Adica sa le arta putin pisica americanilor. Pisica fiind ursul. Ursul rusesc. Care, iata, s-a trezit. Si este starnit. Pentru ca a avut impresia, poate i s-au dat si asigurari in acest sens de la Berlin, mai mult sau mai putin explicite, ca exista o prada de impartit. Intr-o zona tampon. Din Rasarit. Plasata intre UE si Federatia Rusa.

Astazi, avem dovada ca asa stau lucrurile. Si inca de cativa ani. De cand Moscova a utilizat, in mod explicit, unul dintre baloanele sale de incercare. Facand sa apara intr-o revista italiana un proiect geopolitic. Intitulat Eurorusia. Conform caruia era intr-adevar construita o axa Moscova-Berlin. Europa era impartita in state amice si state inamice. Printre cele din urma plasandu-se Romania, Polonia, Lituania, Letonia si Estonia. Si, evident, Suedia si Marea Britanie. Inamicul numarul unu in acest plan erau Statele Unite. Iar Ucraina, ce sa vezi, impartita cam in trei. O halca Rusia, o halca Europa – probabil la discretia Germaniei – si o halca, vezi Doamne, independenta.

Nu s-a ajuns la actuala criza din nimic. Sunt mai multi cei care s-au jucat cu focul. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998