CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Audieri Made in USA: ”Ce ati face daca Trump v-ar ordona sa torturati un suspect?

2 comentarii / 2983 vizualizări / 9 mai 2018

Propunerea lui Donald Trump pentru șefia CIA, am numit-o pe Gina Haspel, o veterană a serviciului, e supusă chiar la această oră tirului întrebărilor congresmenilor americani din Comisia senatorială de resort. O audiere publică, transmisă live și derulată într-un loc aproape asediat de protestatari cu pancarte care urlă de zor ”Gina sîngeroasa”, aluzie la trecutul cam violent al candidatei. O audiere în care fosta agentă secretă e bombardată cu întrebări nemiloase, unele de neimaginat în țara noastră, inclusiv despre poziția ei față de legendarele închisori ale CIA și despre tortură.

Spre exemplu, senatoarea Susan Collins, din Maine, a întrebat-o pe Haspel ce ar face dacă președintele Trump i-ar ordona să tortureze un suspect de mare calibru prin metoda înnecului simulat, cu referire la afirmațiile acestuia că metoda în cauză chiar funcționează.

”Doamna senator, nu cred că președintele mi-ar cere așa ceva. (Pauză lungă) Dar noi avem azi în guvern structuri guvernamentale care se ocupă cu interogatorii. CIA nu e locul potrivit să derulezi interogatorii. CIA nu efectuează interogatorii în ziua de azi. Nu am făcut-o nicicînd în istorie și nu ne întoarcem în acel ”business””.
Răspuns cam ambiguu, care nu mulțumește comisia.

Senatorul Martin Heinrich, democrat din New Mexico, insistă că nu a răspuns la întrebarea ce ar face dacă Trump i-ar ordona tortura.

Răspunsul lui Haspel: ”Nu aș relansa sub nicio formă un program de interogatorii în cadrul CIA, sub nicio formă. Am o perspectivă legat de această temă și vreau să fiu clară. După ce am servit în acele vremuri tumultuoase, vă pot oferi angajamentul personal, în mod clar și fără rezerve, că, sub conducerea mea, CIA nu va reîncepe un astfel de program de detenție și interogare „.

Probabil nicio legătură cu modul în care s-au derulat audierile lui Coldea sau Maior în Comisia SRI de la noi. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. De ce sa tortureze CIA, cand o pot face „partenerii strategici”?!

  2. teroristii nu au insemne ale unei armate, deci conform conventiei de la geneva, ei nu au drepturi in caz ca ajung prizonieri. ei sunt „unlawful combatants”

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998