CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Avangarde – sondaj capcana pentru alianta PSD-ALDE?

4 comentarii / 3614 vizualizări / 16 mai 2018

Sociologul Marius Pieleanu a prezentat, în această seară, la Antena 3, un sondaj realizat de Avangarde, pe baza datelor colectate din mai multe cercetări sociologice din ultima perioadă.

Față de alte sondaje mai recente ori mai puțin recente, sondajul lui Pieleanu are o caracteristică foarte interesantă, una care induce clar o idee: aceea că PSD e canibalizat de propriul aliat, ALDE.
Astfel, dincolo de inerentele comentarii și speculații interminabile care se pot face pe marginea modului în care migrează procentele de încredere de la un partid la altul, datele reci indică următorul aspect: configurația electorală din sondajul Avangarde se pliază aproape perfect pe cea rezultată din alegerile din 2016. În concluzie, PNL, USR, UDMR ori PMP stau fix pe aceleași procente de acum doi ani.
Singura schimbare majoră e dispariția a cca.7,5 procente de la PSD, în timp ce la ALDE au apărut – surpriză! – cca.7,5 procente.
În sondaj mai apare și partidul lui Cioloș, inexistent la alegeri, cu 6%, dar el pare să ia puncte doar din zestrea de cca.8-9% pe care, în 2016, și-au împărțit-o o serie de partide mai mici care nu au trecut pragul electoral și care, ulterior, avea să fie redistribuită.
Ori, în mod normal, vestea că procentele PSD se scurg în ALDE ar trebui să îngrijoreze serios partidul lui Dragnea, într-un moment în care, și așa, candidatura prezidențială, dar și anumite chestiuni de politică externă, par să creeze o falie între cei doi aliați.
Sau poate tocmai ăsta să fie rostul sondajului, acela de a picura otrava vrajbei între cele două partide, într-un moment delicat?

Iată procentele sondajului de azi, urmate de cele din 2016:

Mai 2018

PSD – 38%
PNL – 20%
ALDE – 12-13%
USR – 8%
UDMR – 5-6%
PMP – 4-5%
Mișcarea România 100 – 6%
Total 93-96%

Decembrie 2016

PSD – 45,47%
PNL – 20,04%
USR – 8,87%
UDMR – 6,18%
ALDE – 5,62%
PMP – 5,34%
Total 92,5%
(Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Probabil , PSD va castiga si alegerile viitoare ca urmare a pomenilor electorale facute- in special marirea salariilor bugetarilor…..

    • pomeni ma prostovane? sau salarii decente? sa-ti dea cine stiu eu sa te opereze unul fara salariu sa vad cum scapi de viata asta in care habar n-ai ce cauti….

      • Cocleții inculți nu se prind că majorarea salariului mediu forțează și majorarea salariilor din privat.
        Capcana prostoleților, adepți ai salariilor de 2 lei, este întinsă de Securitate, care vrea acei bani la așa-zise investiții. Principala consecință a austerității pentru căței este tocmai emigrarea populației active și distrugerea economiei reale locale.

  2. Pieleanu a precizat ca aceste rezultate sunt pe baza de statistici, nu pe sondaj… Ceea ce e un pic altceva. Daca vrem sa fim obiectivi si nu aruncam titluri de amorul click bait.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998