CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Bagat in corzi, SRI il sacrifica ritualic pe raposatul Iulian Vlad

0 comentarii / 3337 vizualizări / 5 octombrie 2017

Că SRI se confruntă cu grave probleme de imagine în ultimul an, după noianul de dezvăluiri ale unor insideri precum Ghiță, Daniel Dragomir etc nu mai e un secret pentru nimeni. Situația e atît de groasă încît șeful serviciului, Eduard Hellvig, a simțit nevoia să ia oarece măsuri. Cum cele cu adevărat potrivite nu pot fi aplicate din varii motive, soluția găsită e aruncarea de nițel praf în ochii românilor.

Moartea fostului șef al Securității, Iulian Vlad, a agitat societatea readucînd în prezent faptele criminale ale poliției politice, dar și scoțînd la iveală avocați neașteptați ai personajului.
Au fost reamintite nu doar faptele odioase ale securistului-șef, dar și conexiunile sale regretabile cu actualul serviciu de informații, lucru care s-a suprapus peste celelalte probleme ale SRI, provocate, spre exemplu, de dezvăluirile tot mai grave ale colonelului Daniel Dragomir.

În replică, SRI a jucat exact cum ne-am fi așteptat: pentru că scandalul Dragomir ar fi impus anchete interne în serviciu, acțiuni forte, sancțiuni aspre și, finalmente, măsuri care să nu mai permită abuzuri similare în viitor, Hellvig & comp au ales să se ocupe de al doilea scandal, mult mai convenabil.

Așa se face că azi, la deschiderea unor cursuri universitare pe teme de siguranță națională, la Oradea, directorul Eduard Hellvig a anunțat sacrificarea ritualică a lui Iulian Vlad, mizînd pe satisfacția unei părți consistente a societății civile.

”SRI a încheiat orice legătură cu trecutul nefast de dinainte de dinainte de 1989” a spus el, admițînd, totuși, că anumite evenimente au rămas neclarificate pînă azi.
Hellvig a furnizat și două exemple concrete: cazul disidentului Gheorghe Ursu și cel al revoltei muncitorilor de la Brașov, din 1987.

”S-a vorbit în aceste zile despre anchetarea disidentului inginer Gheorghe Ursu. Au trecut 32 de ani de atunci. Au trecut 30 de ani de la evenimentele de la Brașov, din 1987. Și sunt de acord că trebuie făcută odată lumină în aceste cazuri. Iar eu voi face tot ce ţine de mine pentru acest lucru” a declarat el.

Hellvig a mai anunțat, ”în premieră” că SRI a finalizat în cadrul unor structuri interne specializate procedurile pentru a preda către CNSAS anumite documente care nu au putut fi predate pînă acum, potrivit legii ”și care sper că vor lămuri aspecte importante legate de trecutul controversat”.

Se știe deja, ambele cazuri invocate de Hellvig sunt legate strîns de persoana generalului Iulian Vlad. El este cel creditat cu declanșarea arestării și prigoanei contra cunoscutului disident și tot el, numit în funcția de șef suprem al Securității în noiembrie 1987, a coordonat anchetarea, torturarea și condamnarea muncitorilor revoltați în aceeași lună.

Nu mai departe de zilele trecute, fiul disidentului, Andrei Ursu, declara, conform Hotnews, că SRI refuză să desecretizeze unele dintre documentele create de Securitate în ultimii ani ai regimului comunist și care ar putea să probeze vinovăția unor șefi și ofițeri superiori de Securitate suspectați de crime împotriva umanității și rele tratamente aplicate dizidenților politici. Între acestea, rolul jucat de Iulian Vlad în cazul Gheorghe Ursu.

Totodată, acesta a mai afirmat că SRI a trimis Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securități dosare falsificate despre anchetarea lui Gheorghe Ursu și revolta muncitorilor brașoveni din 1987.

Șase zile după acestea declarații cutremurătoare și fix a doua zi după înmormîntarea generalului, conducerea SRI anunță că va trimite un nou set de documente către CNSAS privind cazurile Ursu și Brașov.

Probabil ”alea bune” de data asta, ”ca să se facă lumină”.

Asta, pentru că e mult mai convenabil să lași un general mort să ”dea socoteală” decît să scoți pe tapet faptele reprobabile ale unui general viu și încă puternic, precum Florian Coldea.

Actualul director al SRI, preocupat profund, cum reiese din mai toate luările de poziție, de inocularea ideii că SRI a rupt-o cu fosta Securitate, a vrut azi să pară că ia taurul de coarne.
Dar l-a apucat, vai, doar de un fir din coadă. (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: cvlpress.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998