CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Bucurie inutila: Hans Klemm nu pleaca de la post

9 comentarii / 5987 vizualizări / 6 ianuarie 2017

Între știrile de top ale zilei se numără cea potrivit căreia Donald Trump ar fi cerut retragerea tuturor ambasadorilor numiți de Barack Obama pînă la data de 20 ianuarie, ziua cînd noul președinte își începe mandatul oficial. Un site de știri ceva mai exaltat a insinuat chiar că Trunp l-ar fi vrut plecat doar pe Hans Klemm, dar ca să nu bată la ochi, i-a ”ras” și pe ceilalți. Imediat, au apărut reacțiile satisfăcute ale internauților români cu referire directă la ambasadorul de la București; ele sunt în van, însă, pentru că Hans Klemm nu pleacă, iar știrea din presa americană a fost, oricum, prost interpretată în media de la noi.

Să explicăm pe scurt cum stau lucrurile: în diplomația americană există două tipuri mari și late de ambasadori. E vorba de cei de carieră și cei numiți politic.

Primii sunt diplomați de profesie, ceilalți sunt persoane care au adus servicii președintelui SUA, prin donații de campanie șamd, și care sunt recompensați de acesta cu posturi de ambasador.
În mod oarecum paradoxal, numirile politice acoperă ambasade ori organisme puternice, precum Germania, Japonia, India, Italia, Israel, Marea Britanie, Suedia, Spania, ONU, UNESCO, NATO etc, dar asta doar pentru că tocmai statutul țărilor respective impune relații mai speciale decît cele realizate prin intermediul ambasadelor.

Este o regulă de fier ca toți ambasadorii politici să plece de la post odată cu închierea mandatului președintelui care i-a numit, pentru ca noul președinte să-și poată face propriile numiri.

Și atunci de ce atîta agitație pe marginea deciziei lui Trump?

Răspunsul e simplu: elementul de noutate e faptul că, de astă dată, Trump nu mai acordă ambasadorilor retrași un timp de răgaz de cîteva luni pentru ca odraslele lor să-și poată încheia anul școlar în țările unde se află, așa cum era cutuma. Din acest motiv, acei ambasadori politici care au copii s-au apucat, disperați, să-și caute locuințe de închiriat pentru cîteva luni, cît să stea cu familiile pînă se încheie anul școlar curent.
Acesta e singurul lucru neobișnuit în ce privește schimbarea de ștafetă din anumite ambasade ale SUA.

Să mai spunem că paritatea între ambasadorii de carieră și cei politici e în prezent de cca. 3-1: 138 (71,5%) la 55(28,5%).

Pe 20 ianuarie, va înceta, deci, mandatul pentru cei 55 de ambasadori politici numiți de Obama în al doilea mandat, dar nu și pentru cei de carieră, care rămîn, netulburați, la post.

untitled

Cum Hans Klemm e ambasador de carieră (ca și ambasadorii din Bulgaria, Moldova, Ucraina sau Polonia), e clar că va rămîne la București sau, dacă va fi retras totuși, după doar 5-6 luni de mandat, acest lucru va reprezenta un eveniment de excepție, care ar stîrni semne de întrebare în lumea diplomatică, pentru că ar însemna că el a făcut ceva relativ grav în exercițiul funcției. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

  1. Dar pe cei timpiti nu-i retrag ? Mititelul asta ar trebui retras pentru ca e cam patrat la cap.. Alo, Mr Trump ?

  2. Este exclusa ramanerea la post,afara doar de cateva luni,necesare pregatirii incheierii misiunii.Practca americana si nu doar ea,impune schimbarea ambasadorilor,atunci cand are loc o modificare a conducerii unei tari.

    • se cheama ca am scris degeaba ce am scris…

      • Nu ! Ati scris clar !
        Ceea ce, insa, nu se intelege cu claritate este cum va pozitionati fata de cetateanul Klemm care, in repetate rinduri, a intreprins actiuni care au basculat multi romani de la atitudini de simpatie fata de America la unele diametral opuse.
        Fara a mai vorbi de efectele directe , negative, induse in societatea romaneasca prin amestecul lui brutal si in total dispret fata de statutul diplomatia(macar de ar fi singurul).
        Daca domnul presedinte Trump il mentine la post in tara cap de pod, inca sigura, pe aceasta sluga a lui Obama si a madamei Clinton, atunci degeaba a mai facut serialul ala cu modul cum isi recruta el directorii pentru companiile ce le detinea(sper ca l-ati vazut, fiindca e instructiv).
        Iar efectele mentinerii la post a americano-saxonului ar fi o si mai accentuata ”deviere” a atitudinii romanilor fata de SUA.
        A propos !
        Un diplomat de cariera ca dl. Klemm sa nu fi stiut ce treburi invirteu pe aici antenele CIA din ambasada(vezi dezvaluirile lui Ghita) ?
        Ma indoiesc si i le trec tot lui Klemm la activ.
        Concluzia mea este ca retragerea lui Klemm este obligatorie pentru interesele americane in zona !

  3. Deci, in tari „neimportante” ca Rusia, au ambasador „de cariera”, nu politic. M-am linistit! As avea, totusi, o intrebare: in tara „neimportanta” Rwanda, unde acum cativa ani, interesele americane uriase au dus la cea mai mare ticalosie a istoriei contemporane, faptul ca e tot ambasador „de cariera”, ar trebui sa ne linisteasca?! Nu de alta, dar mugurii odiosului experiment au cam aparut in societate. Ca nu-mi amintesc sa fi fost atat de divizata tara nici dupa reaparitia partidelor istorice. Ca si atunci, aveau oamenii grija sa se exprime „democratic”, sa mimeze toleranta, dar, in ultima vreme „noii stalinisti de dreapta”, reprezentantii nicusoristi al marelui NU, nu mai au pic de rusine, ca de politically correct, nu mai vorbim…si fac si pui pe net… Spune-mi ca ai gresit si ca americanii retrag toti ambasadorii, mai ales, daca aduc prejudicii de imagine tarii lor, ca, altfel, o sa trag o concluzie sinistra: ca americanii isi plaseaza ambasadori „de cariera” in tarile in care urmeaza sa „organizeze” cate ceva, ce niciun ambasador asumat politic nu vrea sa gireze!

  4. Am crezut in nemernicia mea ca Trump stie ce face acest “ambasador” in JunglaRO (suprafata de pamânt unde legile sint secundare). Ma gindesc ca inca nu a aflat cå reprezentantii statiei CIA (care a incalecat SRI-ul si DNA-ul) sint ascunsi in ambasada sua si militeaza pentru “democratie, stat de drept, independenta justitiei si multe alte gulgute “ cum au facut si prin Asia, Africa, America de sud si acolo unde au vrut muschii CIA. Intr-un timp aceasta organizatie de “pace “ facea rost de målai prin vânzare de droguri pe piata americana. Acum cica Parlamentul lor nu aproba bani decit pe activitati punctuale, daca nu o fi si asta o gulgutå pentru prosti.
    Astept noi foto in picioare ale acestui klemm pus de partidul democrat in urma cumpararii postului cu sute de mii de $. Deci sa inteleg ca asa face un diplomat de cariera?. Dar un diplomat politic cum o face?.
    Probabil asa se practica mai intii in realitate “partenariatul strategic” cu americanii din statii cia, cu ambasadori ce se vâra in treburile interne, cu Bechtel care a luat 70 de milioane de $ pe km de autostrada etc… Acum avem si trupe si am mai cumparat si tot felul de avioane care in loc sa fie aruncate la aluminu vechi le cumpara cei din JunglaRO (legile sint secundare)
    Acum nu stiu daca orice baron local poata sa spuna chiar orice. Striam ca åstia au fost aruncati la ghena de gunoi. Doamne ce ghenå avem acum in fruntea CSM-ului !.

  5. Ambasadorul „Dorel”.

  6. Nu ati scris degeaba,ati emis o parere,care are defectul ca nu se intemeiaza pe practica prezidentiala americana,la schimbarea de stafeta.Rog consultati lucrari in materie si veti constata ca noul sef al Executivului ,efectueaza mii de noi numiri din cele mai diverse,intre care,printre primele sunt cele din diplomatie.Rog reflectati : cum sa fie el reprezentat de persoane legate,pe diverse cai,de fostul presedinte si politica lui.De altfel,chiar in prezent sunt semne ca se va proceda la fel.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998