CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cacealmaua autosuspendărilor: cum a fost salvat micul Șova de ”Micul Titulescu”

0 comentarii / 2380 vizualizări / 21 octombrie 2014

Președintele PSD, Victor Ponta, a anunțat, azi, după ședința BPN, că Dan Șova, Marian Vanghelie și Sebastian Ghiță se vor autosuspenda pe o perioadă de 30 de zile din toate funcțiile deținute în partid, din cauza problemelor de imagine apărute în perioada campaniei electorale. O cacealma de imagine de proporții uriașe, al cărei singur scop pare a fi salvarea de la dezastru a carierei lui Dan Șova și a lăsa impresia că PSD nu a ajuns chiar complet un sat fără cîini.

”I-am autosuspendat!” a declarat, semeț, Ponta, precizînd că vina celor trei e că ”au apărut în opinia publică” a ultimelor zile prin prestațiile lor, cu referire la înjurăturile lui Vanghelie la adresa sa și a unor paparazzi, la scandalul Șova-Hrebenciuc și, probabil, la atacul lui Ghiță la adresa ultimilor doi.

Pe lîngă faptul că motivele nu sunt foarte clare, mai ales în cazul lui Ghiță, decizia de azi mai are un mic păcat: e complet aiuritoare, neavînd nicio legătură cu statutul partidului.

Mai precis, e vorba de praf în ochii românilor, sancțiunea fiind ca și nulă, din toate punctele de vedere.

Concret, statutul PSD prevede, la art.29, că membrii PSD se pot autosuspenda din funcții sau din calitatea de membru doar în cazul în care dobîndesc o funcție publică incompatibilă cu respectivul statut, ori dacă împotriva lor se pune în mișcare urmărirea penală. Atît și nimic mai mult.

Nu există termene fixe în materie de autosuspendări, e de la sine înțeles că pesediștii urmăriți penal pot reveni doar după terminarea procesului. De unde, atunci, termenul de 30 de zile anunțat de Ponta?

Explicația cacealmalei de mai sus e simplă: pe de-o parte, Ponta a dorit să arate, public, că are capacitate de reacție în situațiile dificile. Teritoriul e tot mai debusolat și mai nervos, baronii au senzația acută că sunt sacrificați controlat, în tot partidul se simte nevoia unei acțiuni, în fața atacurilor care vin din toate părțile. Dacă ședința de azi ar fi trecut fără vreun anunț concret, tensiunile, probabil, ar fi luat amploare.

Aparent, Ponta a sacrificat doi apropiați de ai săi, pe Șova și Ghiță, la pachet cu Vanghelie, care a reușit, din nou, să oripileze opinia publică, lăsînd impresia că PSD nu e doar partid de infractori, ci și de derbedei.
În realitate, demersul lui Ponta (”I-am autosuspendat!”) a urmărit exact contrariul, și anume salvarea celor trei, dar în special a lui Șova.

Cum spuneam, în statutul PSD nu există autosuspendare pe termen determinat, ci doar la începutul urmăririi penale sau în caz de incompatibilitate cu o funcție nou dobîndită (nu e cazul aici).
Cei trei au primit, deci, o sancțiune inexistentă, care nu poate produce efecte juridice.
Ea a fost aruncată în ochii presei dintr-un motiv simplu: în absența ei, cei trei ar fi riscat aplicarea unei alte sancțiuni, prevăzute de art.31 pentru acei membri care aduc prejudicii de imagine partidului, și anume suspendarea din partid.
O sancțiune care se dă pentru cel puțin șase luni și pe maxim un an, conform alineatului b) al art.31.

Dacă s-ar fi ajuns la această sancțiune – una statutară de această dată – ar fi apărut trei probleme majore pentru Victor Ponta.

În primul rînd, opinia publică nu ar fi înțeles de ce înjurăturile în public ale lui Vanghelie sunt mai periculoase pentru imaginea partidului decît dosarele penale în care sunt anchetați alți lideri marcanți, precum Andronescu, Nica șamd.

În al doilea rînd, Vanghelie nu ar mai fi putut coordona alegerile în sectorul 5, acolo unde organizația PSD e cea mai mare din țară, cu peste 40.000 de membri. Membri pe care puțini îi pot struni și mîna la vot așa cum o face primarul care este.

În fine, în al treilea rînd, Dan Șova și-ar fi recăpătat statutul de membru, – dacă i s-ar fi aplicat corect autosuspendarea de la art.29 ori suspendarea de la art.31 – abia după congresul programat după alegeri, ceea ce ar fi însemnat pierderea oricărei funcții în partid, începînd cu președinția pe care se aude că i-ar rezerva-o amicul Ponta.

Cît despre Ghiță, probabil că ascensiunea și influența lui în partid au început să deranjeze zdravăn în teritoriu, așa că a fost băgat și el pachet cu ceilalți, pentru a mai detensiona atmosfera.

Așa se face că „autosuspendații” își vor vedea liniștiți de treabă, ca și cum nimic nu s-ar fi întîmplat, urmînd ca peste 30 de zile să ”revină” la treabă, mai curați și mai uscați.

„Nu sunt fericit cu această decizie, dar mergem mai departe” a declarat, la finele ședinței, Liviu Dragnea. O afirmație care spune mai multe citită printre rînduri decît explicit. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998