CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cade majoritatea! Ce punem în loc?

0 comentarii / 1988 vizualizări / 26 iulie 2017

Primul Guvern PSD plus ALDE rezultat în urma alegerilor parlamentare de la sfârșitul anului trecut a beneficiat la investire de 295 de voturi. Ulterior, moțiunea de autocenzură a fost votată de doar 251 de parlamentari. 44 de voturi au fost așadar pierdute într-un interval de numai șase luni În acest moment, majoritatea PSD plus ALDE practic nu mai există. Executivul se menține și-și poate trece proiectele de legi doar cu votul celor cinci reprezentanți ai minorităților. Dar ce se va întâmpla mâine? În ce situație se va afla PSD plus ALDE în noua sesiune parlamentară?
Se observă cu ochiul liber. Victor Ponta încearcă din răsputeri și o face pe față să strângă în jurul lui, într-o formațiune de opoziție, cât mai mulți parlamentari PSD nemulțumiți de actuala conducere. Și numărul acestora crește zi de zi. Ei vin lângă Victor Ponta nu neapărat dintr-o simpatie pentru acesta. Pur și simplu au motive să nu mai susțină actualul Guvern. Și să bată obrazul conducerii PSD. Chiar cu riscul de a fi dați afară din partid. Li se adaugă destul de mulți parlamentari ALDE, care au plecat după Daniel Constantin. Se crează astfel o masă critică. Pe acest fond poate acționa PNL.
Se întâmplă extrem de rar în istorie, ca un partid care a învins la mare scor în alegeri, să riște pierderea majorității și poate chiar pierderea Guvernului, în primul an de când se află la putere. De obicei tendința este inversă. În primul an și la guvernare fiind, partidul aflat la putere atrage ca un magnet parlamentari ai celorlalte partide. Ne aflăm așadar în fața unui fenomen cât se poate de straniu.
Pe acest fond, PNL, abia scos din moarte clinică, prin încheierea procesului de fuziune și finalizarea alegerilor democratice de jos în sus, își poate permite fără a exagera, prin vocea lui Ludovic Orban, să anunțe că existe toate șansele în această toamnă ca PSD, pierzând majoritatea în Parlament, să piardă și guvernarea.
Ceea ce se întâmplă este prea repede pentru PSD. Și, în același timp, prematur pentru PNL. PSD poate pierde majoritatea dar probabil nu și guvernarea. În timp ce PNL poate conta teoretic pe crearea în jurul său a unei noi majorități dar nu poate încă să se aștepte la trofeul guvernării.
În timp ce liberalii își suflecă mânecile și își freacă palmele iar Klaus Iohannis își râde în barbă, PSD-ul intră în panică. Iar panica este de rău augur. Este clar că ceva în neregulă se întâmplă în acest partid. Se mișcă plăcile tectonice într-un mod din ce în ce mai greu de controlat de către Liviu Dragnea. Poziția acestuia se șubrezește. Dar oricât de mult s-ar vulnerabiliza, este încă prea devreme ca cel care pentru prima dată în istoria recentă a fost votat de toți membri partidului și nu doar de reprezentanții la un Congres, să fie ejectat din vârful piramidei. Iar din proprie voință, Dragnea nu se va da plecat. În consecință, singura soluție bună pentru PSD ar fi o resetare a moduui în care este condus partidul. Dar nici această resetare nu este posibilă, pentru că o resetare l-ar vulnerabiliza pe Dragnea.
În consecință, luând cu atenție temperatura stării politice la zi, am putea face următoarea prognoză. Există un risc major ca PSD să mai piardă câteva voturi prin gruparea unor parlamentari în jurul lui Victor Ponta, astfel încât în sesiunea din toamnă să nu mai dețină majoritatea nici măcar cu sprijinul reprezentanților minorităților naționale, altele decât cea maghiară. În aceste condiții, fie va fi Guvernul răsturnat, iar Opoziția va încerca să se solidarizeze pentru a-i solicita președintelui Klaus Iohannis nominalizarea unui reprezentant al ei, fie PSD va fi lăsat să mai guverneze o vreme, dar în minoritate. Ceea ce înseamnă că nu va putea să-și mai treacă cele mai importante legi. Își va lua prin urmare adio de la legile justiției pe care Tudorel Toader le-a întârziat suficent de mult pentru a le compromite.
Îmi permit să mai avansez și un ultim scenariu. În ipoteza în care PNL ar forța în acest moment căderea Guvernlui PSD și instalarea unui Guvern al Dreptei, lucrurile vor sta și mai rău într-un viitor apropiat. PNL nu este încă suficient de pregătit pentru a prelua frâiele Dreptei care nu este nici ea pregătită pentru a se uni și a acționa coerent. Prin urmare, ne aflăm într-o stuație cât se poate de critică. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998