CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cazul Iohannis – adevarata revolutie e in mina ICCJ

5 comentarii / 3725 vizualizări / 19 noiembrie 2014

ICCJ a amînat ieri – decizie destul de stranie – pentru 25 noiembrie judecarea cazului Iohannis, ridicînd și mai mult miza acestui proces fierbinte. În fapt, pînă la cote istorice, pentru că adevărata revoluție din România ar putea fi considerat momentul în care justiția ar îndrăzni să se pună de-a curmezișul curentului popular și nu convenabilele arestări operate cel mai adesea în rîndurile adversarilor lui Băsescu.

Indiferent ce decizie se va lua în cazul Iohannis, putem spune, fără teama de a greși, că cineva va ieși mototolit rău de aici, poate chiar ideea de democrație.

Justiția se află în fața celui mai mare examen de după revoluție, pentru că datele problemei duc zdrobitor către o anume direcție – pierderea procesului de către Iohannis – dar consecințele care decurg de aici sunt dramatice: repetarea alegerilor, posibile proteste de stradă, stupefacție pe scena internațională șamd.

Teoretic, instanța are trei opțiuni: să respingă ca nefondat recursul ANI și să păstreze decizia Curții de Apel Alba Iulia, care l-a scos nevinovat pe edilul sibian, să ia o decizie pe cont propriu, fără audierea părților, sau să facă un proces ca la carte, cu audierea părților.

Iohannis are un singur atu de partea sa, și acel discutabil: decizia Curții de Apel Alba Iulia, singura din țară care a dat verdicte împotriva dosarelor ANI.
În rest, ANI a cîștigat pe bandă rulantă în zeci de dosare la șase curți de apel diferite din țară.

Dacă ÎCCJ dă verdict în favoarea lui Iohannis, ANI e făcută – practic – pulbere, pentru că la Înalta Curte se află un lot de 114 dosare diferite avînd exact aceleași date ca cel al lui Iohannis.

Achitarea edilului sibian înseamnă ”curățarea” a zeci de baroni locali, între care Nicușor Constantinescu, Aristotel Căncescu, Constantin Boșcodeală etc, pentru că e de la sine înțeles că aceiași judecători ai Înaltei Curți nu pot aplica măsuri diferite în spețe identice.

De asemenea, s-ar pune sub semnul întrebării absolut toate deciziile contrare ale Curților de Apel din țară (afară de Alba Iulia) unde ANI, cum spuneam, a cîștigat fără probleme.

Pînă acum, procentul de succes în Justiție al Agenției Naționale de Integritate este lejer de peste 90%; totul s-ar nărui peste noapte grație înfrîngerii în cazul ”lotului 114”.

Or, să nu uităm, controversată ori ba, ANI este una dintre instituțiile cel mai lăudate de către președintele României, de către Monica Macovei, de către intelectualii și jurnaliștii de dreapta și, mai ales, de către instituțiile și cancelariile europene.

Există riscul major al creerii impresiei că o asemenea instituție performantă și curajoasă este sacrificată pentru un singur om.

Klaus Iohannis și-ar păstra fotoliul prezidențial, dar ar intra în mandat cu o piatră de picioare extrem de grea. Conștient că nu poate duce asemenea povară după el, Băsescu a făcut tot posibilul să-și curețe cu procurorii de casă celebrul dosar Flota, dus spre prejudiciu zero în 2005, deși așa-zisa imunitate prezidențială l-ar fi scutit de vizite la tribunal. Cum și-ar ”rezolva” Iohannis problema e greu de imaginat.

O situație similară, dar mai gravă, s-ar produce dacă ÎCCJ ar decide împotriva lui Iohannis, dar ar împinge verdictul pînă după 21 decembrie, iar alesul s-ar prevala de imunitatea prezidențială – deși aceasta nu prea acoperă spețele civile – și ar forța rămînerea pe post.

Neamțul ar avea aceeași piatră de picioare, dar, în plus, s-ar produce o schismă pe dreapta, pentru că Traian Băsescu a spus deja, cu subiect și predicat, că mandatul lui Iohannis încetează imediat, în asemenea condiții. Ba chiar, președintele a sugerat vinovăția acestuia, în procesul sus pomenit. Iohannis însuși a dat de înțeles, în campanie, că ar face pasul înapoi într-o asemenea situație și a vorbit pe larg despre necesitatea eliminării imunității. Macovei, creatoarea ANI, nu e greu de intuit ce ar spune, la rîndul ei.

PSD ar primi o neașteptată gură de oxigen și e de presupus că la primul pas constituțional cît de cît greșit s-ar pune pe tapet fără menajamente varianta suspendării din funcție.

În fine, ar mai fi varianta ca ÎCCJ să amîne cît mai mult judecarea cazului, pe 25 noiembrie să dea un nou termen, apoi altul, împingînd lucrurile undeva, spre 2015.

Din nefericire pentru imaginea Justiției, nimeni nu ar înțelege motivele unei asemenea amînării într-o cauză relativ simplă, care impune doar o banală interpretare a legii și care antrenează alte 113 dosare după ea. Mai ales că e vorba de o deja suspectă serie de amînări succesive pe termen scurt, și nu de una și bună, să zicem, pe termen lung. Ar deveni absolut de neînțeles de ce, ieri, bunăoară, nu s-a dat un termen abia după data de 9 decembrie, cînd ar urma să se pronunțe CCR pe articolul buclucaș care a dus la dosarul Iohannis.

Iarăși, s-ar crea impresia că Justiția o scaldă pentru a salva fotoliul unui lider politic.

Evident, la această oră nici cel mai înrăit adversar al lui Iohannis nu poate crede că el va fi eliminat din postura cucerită duminică, prin votul a peste 6 milioane de români, de o simplă decizie a justiției.

O decizie simplă, dar care, abia ea, ar putea dovedi că în România s-a ajuns la acel nivel democratic în care nimeni nu e mai presus de lege. Fie el și alesul a milioane de români. Un nivel la care victoriile politice sunt naturale, nu decupate cu ajutorul imixtiunii DNA, al serviciilor ori al altor instituții de forță în campaniile electorale și cu tărăgănări dubioase ale proceselor în instanțe.

Corectitudinea, curajul Justiției se măsoară în marile momente, nu doar cînd se pun cătușe liderilor stîngii în campanie și se amînă strategic dosarele explozive de corupție, gen EADS, doar ca să nu ia fața între cele două tururi spectacolelor de sunet și lumină tip ”Votul diasporei”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

  1. Klaus Iohannis va fi gasit compatibil, pentru ca asa suna directivele Marelui Licurici.

    • Iohannis a castigat deja procesul in prima instanta! Si apoi textul de lege a fost contestat la CCR ca fiind neconstitutional! Deci nu mai aberati!

      • Draga postaca,

        Ai invatat citirea si aritmetica la scoala generala?

  2. Tot scenariul a fost pus la punct si va continua cum am stabilit.
    A fost rostogolita diaspora, daca nu iesea se facea un „maidan’ chiar in seara votului, bum bum, poate chiar si ceva morti, apoi venea tanti Neuland si facea ordine, probabil anularea alegerilor. Nu se vor impedica ei la ICCJ. Au oameni si acolo. Si-au luat tara inapoi si nu ne o vor mai da noua. O tin pentru ei.

  3. Orice ati spune nu pot sa concep ca,potrivit regulilor democratiei ar fi posibil ca un candidat ales cu o majoritate clara,necontestata nici chiar de contracandidatul perdant ar putea fi inlaturat de la Presedintie,in urma incapatinarii stupide o unor pseudo-judecatori,care au refuzat clar sa-si indeplineasca atributiile la timp,lasand – condamnabil – sa persiste un dubiu asupra situatiei unuia din candidati,stupoare – tocmai cel care a castigat alegerile.As fi curios sa stiu daca s-a mai intamplat undeva asa ceva.Oricum,ce alt argument mai notabil putea servi mai bine contestarii faimoasei independente a justitiei din Romania ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998