CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ce s-a ales din prima etapă a festivalului ”Cîntarea lucrului bine făcut”

2 comentarii / 2882 vizualizări / 29 iulie 2015

După alegerile prezidențiale, prima rundă de consultări cu partidele inițiată de noul președinte Klaus Iohannis s-a derulat pe 12 ianuarie, cînd clasa politică încă nu-și revenise bine după sarmalele de Revelion și a avut o temă extrem de stringentă: Apărarea. Un neamț care neglijează armata, la urma-urmei, pare un nonsens, iar Iohannis a reușit să obțină un consens politic important, privind creșterea bugetului MapN, și nu pentru o lună-două, ci pentru minim zece ani. Să vedem ce s-a ales din prima etapă a festivalului ”Cîntarea lucrului bine făcut”.

La consultările din ianuarie, președintele nu doar că a obținut promisiunea unui buget de minim 2% din PIB pentru armată, în anii care urmează, dar a vorbit despre măsuri punctuale menite să asigure finanțarea corectă a armatei:

”Astazi am incheiat primele consultari cu partidele parlamentare de la preluarea mandatului. Am considerat ca e necesar ca prima tema de dezbatere sa fie ce a consensului politic pentru asigurarea unei finantari corecte Armatei(…)Este obligatoriu ca aceste fonduri care reprezinta un efort bugetar al intregii tari sa fie alocate responsabil in programe de inzestrare cu adevarat necesare.
Demersul poate deschide calea cooperarii intre firmele de profil din Romania si cele ale aliatilor, o prioritate pentru industria nationala de aparare. Putem vorbi de locuri de munca si de posibilitatea aparitiei unor unitati de productie pe teritoriu national. Cer MApN sa realizeze un calendar multianual de inzestrare. Orice leu al cetateanului e necesar sa fie investit acolo unde trebuie si sa nu fie irosit ca in trecut. Multumesc tuturor participantilor la aceste consultari, care au avut un rezultat foarte bun.
Liderii partidelor parlamentare au inteles pe deplin necesitatea incheierii acestui acord. Respectul clasei politice pentru militarii nostri trebuie sa se manifeste in primul rand prin asigurarea mijloacelor necesare pentru indeplinirea misiunilor specifice. Avem nevoie de lucruri bine facute” a declarat președintele, după consensul de la Cotroceni pe marginea finanțării Armatei.

La prima rectificare bugetară de după consultările sus pomenite, MapN nu doar că nu a primit un leu în plus, ci i s-au tăiat, dimpotrivă, 96 de milioane de lei, fiind unul dintre cele doar trei ministere aflate în această situație.

Mulțumit că i-a crescut salariul de trei ori în urma rectificării bugetare și bugetul Președinției, per ansamblu, Iohannis nu a suflat, pînă la această oră, un cuvînt de protest. Dovadă că ținutele semnate Ciucu/Lăslean sunt, probabil, mai importante decît uniformele militare. (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

foto: justitiarul.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. pesedistule bti , oricum ponta pleaca de la guvern si se vor aloca bani pentru armata. psd reprezinta kgb-ul , asa ca nu vrea sa aloce bani pentru lupta impotriva expansiunii rusesti.

    • Nu te mai faci bine, pedelistule!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998