CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cine este struțul PSD?

0 comentarii / 2286 vizualizări / 2 martie 2018

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, ne-a spus că România a alergat mult, că mai are câțiva metri de parcurs până la linia de sosire și a recomandat acestei țări să păstreze direcția. Să nu o ia invers. Solicitând în mod imperativ ca Justiția să-și rezolve singură problemele, fără nicio intervenție a factorului politic, el a pus pe masă, la schimb, două posibile trofee: spațiul Schengen și ridicarea MCV-ului. Este un șantaj elegant. Atâta doar că cei șantajați adoptă politica struțului. Cine este struțul PSD?
Domnul Frans Timmermans este bine intenționat. Și susține că este avizat. Numai că se înșală profund. S-a dovedit în mod definitiv și de mai multă vreme faptul că atât Parchetele, și în primul rând DNA, cât și Justiția sunt bolnave cronic și sunt incapabile să-și administreze singure antidotul. În mod normal, acest sistem, care nu a fost în realitate niciodată reformat și nici măcar simbolic lustrat, ar trebui să fie controlat în mod exigent și îndreptat de câte ori este cazul de către Consiliul Superior al Magistraturii. Dar s-a văzut chiar zilele trecute ce se întâmplă atunci când secția de procurori a CSM este în situația de a evalua erorile și abaterile de la norme de care se face vinovat un coleg. În speță, Laura Codruța Kovesi, șefa DNA. Când ai un CSM cu o secție de procurori dintre care unii sunt incompatibili pentru că au „probeme penale” chiar la DNA, când alți procurori din aceeași secție au sustras documente ale dosarului furnizat de Inspecția Judiciară pentru a o proteja pe șefa DNA, atunci cum să te mai aștepți ca acest instrument să devină decisiv în reformarea sistemului? Un sistem care, în treacăt fie spus, s-a lăsat cu bună știință parazitat ani de zile de către SRI și transformat în „câmp tactic” al principalului serviciu secret.
Deci, cu mare regret pentru prim-vicepreședintele Comisiei Europene, care se consideră bine informat în ceea ce privește Justiția din România, trebuie să constatăm că ceea ce îi poate fi aplicat unui sistem robust și sănătos nu se potrivește atunci când, într-o țară cum e România, chiar capul sistemului este contaminat. Și știe la fel de bine ca și noi acest domn Frans Timmermans că legile, inclusiv cele vizând mersul Justiției, nu le face în niciun stat CSM-ul sau alte instituții ale Justiției și că, întotdeauna și oriunde, conform tuturor normelor fundamentale, legea este concepută și promovată de către puterea legislativă. Și mai mult chiar, oricunde în lume, inclusiv în România, procurorilor le este interzis să participe sau să influențeze în vreun fel operațiunea de elaborare a actelor normative, iar instituțional nu au nici măcar dreptul să comenteze conținutul acestora. Ei trebuie doar să aplice legile așa cum rezultă ele din activitatea parlamentară.
Prim-vicepreședintele Comisiei Europene s-a lovit la București cu capul de sticlă, pentru că, în realitate, nu a avut decât un singur interlocutor. Președintele Klaus Iohannis, care l-a asigurat că se dă peste cap pentru a susține așa-zisul stat de drept. În cealaltă parte, la principalul partid al majorității parlamentare, al cărui președinte conduce și Camera Deputaților, domnul Timmermans a constatat că nu face altceva decât să vorbească cu fundul unui struț. Al cărui cap e bine ascuns în nisip. Pentru că asta a făcut domnul Liviu Dragnea. S-a ascuns. A adoptat politica struțului. A refuzat să-și asume decizia ministrului Justiției de a solicita revocarea doamnei Laura Codruța Kovesi. Ca și când acest ministru al Justiției ar fi un vizitator extraterestru, care și-a făcut discret apariția urmând să dispară la fel de discret, dar lăsând în urma sa o problemă începută, nedusă până la capăt și greu de rezolvat de către președintele României și Curtea Constutuțională. Domnul Liviu Dragnea s-a comportat ca și când ministrul Justiției nu ar face parte din Guvernul instalat și susținut de către majoritatea PSD și ALDE. Și ca și când propunerile de reformare ale Justiției și cea de revocare a șefei DNA i-ar aparține în totalitate celui care a primit și exercită portofoliul de la Justiție.
Și, în continuare, fruntașii celui mai important partid se întâlnesc pentru a pregăti un congres. Ar fi un bun prilej ca aceștia să discute deschis și capitolul referitor la Justiție și poziția pe care trebuie să o adopte partidul de susținere sau de nesusținere a demersului domnului Tudorel Toader. Numai că nu se întâmplă așa. Dimpotrivă. Liviu Dragnea impune omerta. Și dacă tot s-a pus cu capul în nisip și dacă tot își obligă întreg Comitetul Executiv să facă la fel, își imaginează că partenerii noștri europeni se lasă prostiți și nu știu ceea ce în definitiv știe o țară întreagă. Și anume că PSD, cel mai mare partid din România, care domină majoritatea parlamentară, a decis pe bună dreptate și în cunoștință de cauză că a sosit momentul în care mecanismele Justiției să fie astfel reglate sub aspect legislativ, încât în viitor Justiția să se poată cu adevărat autoguverna în interesul exclusiv al cetățenilor României și să poată cu adevărat controla excesele unor procurori.
De ce, mă rog frumos, acești oameni politici, care nu fac nimic rău ci, dimpotrivă, răspund pozitiv așteptărilor populației, să se ascundă cu capul în nisip la semnalul lui Liviu Dragnea și să le arate dosul partenerilor noștri din Uniunea Europeană? (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998