CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cine îl duce pe Dragnea de nas?

0 comentarii / 1855 vizualizări / 18 aprilie 2018

La Congresul Extraordinar al PSD, în cuvântarea sa, Liviu Dragnea s-a referit la zăcămintele de petrol și gaze din Marea Neagră ca la un bun de mare preț. A precizat că este inacceptabil ca România să nu se aleagă cu nimic de pe urma exploatării acestora de către multinaționale. S-a angajat implicit să găsească o soluție. Soluția însă nu poate fi decât legislativă. Și aici Liviu Dragnea s-a împotmolit. Cine l-a lucrat?
Există bogății colosale de petrol, dar în special de gaze naturale în subsolul Mării Negre. În cele șase perimetre în curs de a fi exploatate. Am inisistat asupra acestui subiect și repet în continuare că, spre deosebire de alte state, care se comportă suveran în raport cu bogățiile lor naturale, România nu percepe cota parte din produsul obținut de către multinaționale. Nici 40%, cum se întâmplă în Olanda, nici mai puțin. Nu primim nici măcar un metru cub din sutele de miliarde de metri cubi de gaz, care urmează să fie extrase. Absolut nimic. Poate câștigăm din altă parte.
Nu mai rămân decât redevențele. Acestea sunt printre cele mai mici din lume. Și cu certitudine cele mai mici din întreg perimetrul Mării Negre. 3,5%, atunci când dintr-un zăcământ sunt extrase mai puțin de 10 milioane de metri cubi într-un trimestru și pot urca, însă doar teoretic, până la 13%, dacă într-un trimestru se extrag dintr-un perimetru peste 200 de milioane de metri cubi. Ne alegem cu nimic și, în schimb, vom avea poluare la Marea Neagră, indiferent de tehnicile folosite, iar litoralul românesc și turismul românesc la Marea Neagră vor fi făcute praf.
Prin urmare, nu într-o declarație oarecare, ci chiar în plin Congres al partidului, de la tribuna oficială, președintele PSD și liderul majorității parlamentare, nesilit de nimeni, afirmă că această situație trebuie să se schimbe. Iar proiectul de lege, care a fost clocit mai întâi de Guvernul Cioloș, apoi de Guvernul Grindeanu și promovat de Guvernul Tudose, se află pe masa paramentarilor. El va fi adoptat sau nu în funcție de decizia majorității parlamentare. O majoritate condusă chiar de Dragnea. Și să vezi minune! Senatul a adoptat acest proiect ticălos de act normativ. Urmeză să intre în Camera Deputaților. Unde este dezbătut în comisia de specialitate.
Nu am dreptul să îmi imaginez că Liviu Dragnea este de rea credință. Dimpotrivă. Trebuie să iau de bun ceea ce domnia sa a afirmat la Congres. Dacă era animat de rele intenții, ce sens avea să aprindă focul prin afirmația făcută acolo? Mai departe însă, se produc fenomene de-a dreptul paranormale. De pildă, șeful grupului parlamentar PSD din Senat, ridică din umeri și spune că nici măcar nu-și amintește de acest vot în favoarea legii. Deși votul a existat. Și nu se putea vota fără ca reprezentați majorității PSD plus ALDE să marcheze un mare „DA” pe tasta electronică. Reprezentanții ANRM au întocmit un amplu raport pe care urmează să-l prezinte președinților celor două Camere, primului-ministru și Serviciului Român de Informații, prin care semnalează cât de periculoasă poate deveni respectiva lege dacă va fi adoptată. Ceea ce știu eu, știe și Liviu Dragnea. Dar treaba merge mai departe
Nu există niciun parlamentar PSD ori ALDE și nici vreun parlamentar PNL din toți cei cu care am vorbit – și vă asigur că sunt foarte mulți – care să susțină acest proiect de lege. Dimpotrivă. Toți s-au declarat contra. Am discutat inclusiv cu membri ai comisiei de specialitate din Senat. Și aceștia se opun adoptării acestei ticăloase legi.
Și cu toate acestea mașinăria de adoptare a actului normativ merge mai depare la foc continuu.
Dacă Dragnea nu este duplicitar, atunci înseamnă că forțe încă oculte îl duc de nas. Oare cine? Să fie din nou o manevră a statului paralel? (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998