CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Coabitare în secret

0 comentarii / 1728 vizualizări / 19 iulie 2018

Atât instituția prezidențială, cât și Guvernul dau dovadă de o transparență neobișnuită. Curat europeană. S-au întâlnit circa 40 de minute la Cotroceni. Și numai ei, președintele și premierul, știu ce au discutat. Cu chiu cu vai, subiectul a reușit să spargă zidurile de la Cotroceni. Pe surse. Și aflăm astfel că, așa cum ne-am așteptat, a fost analizat modul în care România se pregătește pentru preluarea președinției rotative a Uniunii Europene. De ce și-a călcat Klaus Iohannis pe inimă și a invitat-o pe cea căreia i-a cerut de șase ori demisia?
Este de presupus că motivul real al secretomaniei este generat chiar de situația penibilă în care s-a plasat președintele României. După ce i-a cerut, bătând cu pumnul în masă și cu piciorul în parchetul de la Cotroceni, de mai multe ori demisia, iată că locatarul de la Cotroceni ajunge acum, de voie de nevoie, la mâna premierului. Pentru că președinția rotativă pentru o perioadă de șase luni a Uniunii Europene este asigurată de Executiv. Rolul lui Klaus Iohannis, deloc neglijabil la acest capitol, este totuși în primul și în primul rând reprezentativ. Sarcina Guvernului e dificilă. Pentru ca această președinție să fie de succes, este necesară o infrastuctură. Infrastructura costă bani. Sunt de asemenea indispensabile o serie întreagă de eforturi concertate la nivel diplomatic. În îndeplinirea acestui obiectiv va transpira Ministerul de Externe.
După ce a hulit Guvernul, acuzându-l de fel de fel contraperformanțe în plan economic, după ce a speriat de mai multe ori investitorii, după ce a generat prin spusele lui creșteri ale ROBOR, iată că acum Klaus Iohannis stă cu mâna întinsă. Pentru că tot Guvernul este cel care va asigura întregul buget necesar președinției rotative. Și, în plus, urmează să aibă loc o rectificare a bugetului. Pozitivă. Nu negativă, așa cum prevestea Klaus Iohannis. Iar dacă va fi o rectificare pozitivă, de ce nu ar ciuguli o suplimentare de buget și instituția prezidențială?
Dar dacă stă cu mâna întinsă și o face în mod transparent, Iohannis se face de râs. Și devine ciuca bătăilor de joc ale formațiunilor #rezist. Mai mult chiar. Îi dă prilejul principalului său competitor de Dreapta în cursa prezidențială, Dacian Cioloș să-l atace din nou. Și, de aici, secretomania.
Klaus Iohannis are toate motivele să țină la secret discuțiile de la Cotroceni. Chiar dacă, într-un târziu, vom primi un comunicat, acesta va fi extrem de succint. Pe lângă subiect. Eu unul îl înțeleg pe Klaus Iohannis. Partizanii săi, câți i-au mai rămas, se așteptau ca președintele să dea de pământ cu premierul. Să-i ceară din nou să demisioneze. Sau chiar să-i trântează pe masă un document în baza căruia să o suspende. Sau să facă scandal pe gogoașa unei ordonanțe de urgență inexistente. Și iată că nu a fost așa. La acest capitol, tăcerea lui este de aur. În schimb, nu am cum să o înțeleg pe doamna Dăncilă. De ce a cedat rugăminților lui Klaus Iohannis, respectând la rândul ei legea tăcerii? Pe doamna Dăncilă ce a împiedicat-o să fie transparentă? Și să ne spună pe șleau ce s-a discutat la Cotroceni? De ce s-a rezumat la un comunicat absolut eliptic? (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998