CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Constatare amara: in Romania, apologia serviciilor a devenit un indiciu al ”europenismului”

0 comentarii / 2443 vizualizări / 6 martie 2018

”Impresia creată în ultimul an este că există în viața publică românească destule persoane (politicieni, formatori de opinie etc) care fie știu, fie intuiesc care a fost sensul implicării SRI în politică și aprobă acest lucru. Unii nu au ezitat să ia explicit apărarea SRI, cu subînțelesul că România fără un control cvasi-polițienesc nu ar reuși să se conducă destul de bine. Paradoxal, apologia serviciilor secrete a devenit în România un indiciu al bunei așezări în politică, al ”europenității”, al ”bunelor” partizanate. Dacă nu ești de partea ”serviciilor” în disputa zilei, nu pari suficient de anti-rus, de prooccidental, de liberal, de anti-corupție șamd. Unii aproape că au spus-o pe șleau”.
Constatarea amară aparține analiștilor Deutsche Welle, care observă, totodată, în legătură cu SRI:

”Instituția lucrează în ascuns, cu tactici care nu au nicio legătură cu dezbaterea democratică, ci mai mult cu constrângerea și manipularea. Acestea nu sunt supoziții malițioase, ci adevăruri valabile pentru orice serviciu secret de oriunde și dintotdeauna. Este posibil și este de dorit ca serviciile să fie benigne, dar, odată scăpate de sub control, nimeni nu mai poate garanta care va fi cursul evoluției lor. De aceea presiunea constantă asupra serviciilor este binevenită, căci ea poate eventual să preîntâmpine derapajele, în schimb apologia serviciilor secrete este mai curând o formă de sinucidere civică, dacă nu e pur și simplu o formă de colaborare”.

”Concetățeni ai noștri aprobă senin implicarea serviciilor secrete în politică”

”În fine, o capcană în care cad aceia care privesc cu maximă indulgență serviciile secrete este că, dacă PSD se manifestă ofensiv și conduce toate operațiunile din Parlament, înseamnă că SRI este anti-PSD și prin urmare este ”bun”. Prin acest raționament acești concetățeni ai noștri aprobă senin implicarea serviciilor secrete în politică și nu fac decât să se abandoneze dezarmați unor riscante evoluții viitoare. Căci, așa cum am văzut de atâtea ori în politica românească, o derogare de azi în folosul tău se va întoarce mâine împotriva ta”.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998