CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Controlul serviciilor secrete de către DNA

0 comentarii / 2468 vizualizări / 3 septembrie 2016

O întreagă dezbatere publică s-a născut începând de joi. Chiar din momentul în care s-a aflat că Direcția Națională Anticorupție a controlat, la sânge, serviciul secret al Ministerului de Interne. Nenumărate voci din presă, dar și din politică au contestat dreptul DNA de a verifica serviciile secrete. Pe motiv că sunt secrete. Am un cu totul alt punct de vedere. Pornind chiar de la recentul scandal de la Interne.
Nu pun în discuție vinovăția sau nevinovăția lui Petre Tobă. Nici a celorlalți cercetați de către DNA. Urmează ca procurorii să demonstreze în fața judecătorilor dacă, acolo, s-au săvârșit sau nu fapte de corupție. Dacă banul public a fost deturnat sau nu în beneficiul unor persoane. Cu totul și cu totul altceva mă interesează. Mă preocupă dreptul la control al DNA.
În principiu, toate serviciile secrete, cu excepția serviciului secret al DNA, care funcționează de ani bani, sunt supuse unui control. Fie parlamentar, fie de altă natură. În realitate, experiența ne-a arătat că, în România, nu a funcționat niciun control. Serviciile secrete sunt fără stăpân. Ele pot încălca oricând și cât vor drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Pot comite abuzuri și excese de tot felul. Și, din nefericire, această situație va mai continua o vreme. Pentru că nu există niciun fel de voință politică manifestată de la nivelul președinției ori instituției parlamentare, în sensul curmării acestei stări de lucruri. Președintele admite, fără niciun fel de discernământ, orice îi spun serviciile secrete, iar parlamentarii tremură când se află în prezența reprezentanților SRI și SIE. În Statele Unite, de pildă, tremură serviciile secrete atunci când sunt chemate să dea socoteală în Congres. Pe de altă parte, sunt mult prea mulți responsabili ai serviciilor secrete extrem de bogați. Cu avere pe care nu o pot justifica. Acesta este rezultatul corupției.
Corupția din serviciile secrete este endemică. Este aproape generalizată. La fel cum se întâmplă și cu corupția din societatea românească. Cine poate controla actele de corupție săvârșite de lucrătorii serviciilor secrete mai bine decât Direcția Națională Anticorupție? Există vreo altă instituție care ar putea face acest lucru? Și dacă nu, atunci cum poate fi pus la îndoială de către cineva dreptul DNA de a face control?
Evident că acest control nu se poate extinde și asupra operațiunilor în teren ale serviciilor secrete ori asupra rețelei acestora de agenți acoperiți. În rest, aș vrea să văd toate serviciile secrete luate la control, începând cu SRI și SIE și terminând cu SPP și chiar cu serviciul secret al Armatei. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998