CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cristoiu: Ioana Ene Dogioiu – prima mulgatoare fruntasa din presa noastra!

4 comentarii / 10243 vizualizări / 24 noiembrie 2015

Luni, 23 noiembrie 2015, sub titlul „Mulţi ziarişti, unii dintre ei chiar lideri de opinie, văd în Dacian Cioloş o vacă bună de muls”, atrăgeam atenția pe cristoiublog.ro că premierul Guvernului Meu al lui Klaus Iohannis traversează în aceste zile experiența Cîntării Cîntărilor prin care au trecut toți premierii postdecembriști de pînă acum. Pînă mai ieri un nimeni pentru ziare, site-uri, televiziuni de știri, bloguri, radiouri și chiar facebook-uri, Dacian Cioloș a devenit brusc o Stea și nu una oarecare, cum sunt cu sutele în România de azi, ci o Stea unică pe bolta țării, pe cale de a străluci ca Soare.

Asistăm la un incredibil efort de fantezie pentru a i se descoperi și înălța în slăvi trăsături ieșite din comun, astfel încît o clipă ai impresia că, prin desemnarea lui Dacian Cioloș ca premier, ai devenit brusc contemporan cu Decebal, Mihai Viteazul, Aprodul Purice, Tudor Vladimirescu, Moș Ioan Roată, Peneș Curcanul, Ciobanul din Miorița, Ionel Brătianu și Prîslea cel Voinic cu tot cu merele, ieșiți din mausolee concomitent pentru a se întrupa într-o singură făptură, pe numele ei de buletin:
Dacian Cioloș.

Desigur, dacă, supărîndu-l pe Klaus Iohannis că nu i-a ținut paltonul, Dacian Cioloș ar fi dat de a dura pe treptele Palatului Victoria, pentru că liftul nu merge, cei care se întrec în a-l unge cu miere pentru a fi mai bun la lins, l-ar umple imediat cu catran.

Ioana Ene Dogioiu publică în pe site-ul Ziare.com poemul în proză intitulat Dacian Cioloș, un om.
Nu e un titlu nou. Toți cei lustruiți prin Cultul personalității au fost la un moment dat, pentru cobzarii cu condei, Un om. Un om a fost și Carol al Ii-lea. Un om a fost și Nicolae Ceaușescu. Ba chiar și Stalin a fost un om, dat fiind că lucra pînă noaptea tîrziu, de-și ziceau consomoliștii îndrăgostiți în trecere prin Piața Roșie, Uite, arde lumina la Kremlin! Marele Învățător lucrează! Hai, dă-mi un pupic!

Dacian Cioloș n-are nici măcar două săptămîni de apariții publice. Pentru Ioana Ene Dogioiu e suficient ca să-l proclame cel mai bun comunicator din ultimii 25 de ani, lăsîndu-i mult în urmă pe Traian Băsescu și pe Crin Antonescu:
„Dar la fel de clar mi se pare ca dl Ciolos este o specie rara de demnitar. Cel care va reusi si/sau va esua in demersul la care s-a angajat este pentru prima data dupa nici nu mai stiu cati ani un om, nu un costum umplut.
Una dintre principalele temeri exprimate dupa desemnarea domniei sale a fost ca pe langa un presedinte anti-comunicare vom avea si un premier pe masura. Eram avertizati ca, pe langa dl Ciolos, dl Iohannis ni se va parea vorbaret si comunicativ.
Dar, surpriza, dl Ciolos chiar comunica, poate mai bine decat tot ce am vazut pe scena politica romaneasca pana acum. Comunica, nu numai vorbeste. Fara aroganta golaneasca, asa ca Victor Ponta, fara verbe ascutite si accente demolatoare ca Traian Basescu, fara retorica umflata de figuri de stil extrem de plastica a lui Crin Antonescu.
Nu, dl Ciolos, asa cum l-am auzit la Romania Actualitati, asa cum l-am auzit in Parlament in ziua investirii, comunica omeneste, ii vorbeste normal interlocutorului, asa cum fiecare dintre noi vorbim cu semenii nostri, nu pentru a epata, nu pentru a soca, nu pentru a fi memorabili, ci pentru a ne face intelesi.
Dl Ciolos nu peroreaza, nu e didactic, nu e fortat spiritual, nu scuipa aschii. E natural si, de aceea, foarte convingator.
Pentru mine, ca spectatoare a scenei politice de atatia ani, discursul fara emfaza, fara stridente, fara lemn, cu accente clare, dar nu ostentive al dlui Ciolos este reconfortant, recunosc.”

Am aproape 50 de ani de scris cărți, eseuri, articole. Niciodată n-am scris în acești termeni entuziaști despre un om viu.
Ba chiar nici despre un om mort n-am scris așa, dacă mă gîndesc la eseurile mele critice despre Alexandru Ioan Cuza, Carol I, Regina Maria, Carol al II-lea, Mareșalul Antonescu.

Pe cristoiublog.ro explicam astfel acest dezgustător Cult al Personalității unui demnitar aflat în primele zile de funcție și, prin urmare, lipsit încă de argumentele unor realizări de după măcar o lună de mandat:
„Ca şi în cazul tuturor premierilor şi preşedinţilor postdecembrişti, mulţi ziarişti, unii dintre ei chiar lideri de opinie, văd în Dacian Cioloş o vacă bună de muls. Ei ştiu din experienţă că un nou în funcţie şi, îndeosebi, un nou absolut într-o funcţie precum Dacian Cioloş, e sensibil acum la început, la vorba dulce. Şi cum vorba dulce mult aduce şi ziariştilor, mulţi se grăbesc să-l alinte pe premier acum la început, cât mai e cast, în planul experienţei moldo-valahe.”

Dacă Dacian Cioloș e o vacă bună de muls, nu pot decît să salut în persoana Ioanei Ene Dogiou prima mulgătoare fruntașă din presa noastră! (Ion Cristoiu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Mihai Beniuc, „Cântec pentru tovarășul Gheorghiu Dej” (fragment):

    „E zeul nostrul cel dintaiul
    Ne-a dat un tzel si-un nume
    Nu suntem tara nimanui
    Ci suntem primii-n lume!”

  2. vav de noi !!!

  3. Ioana Ene Dogiou:
    „Pentru mine, ca spectatoare a scenei politice de atatia ani, discursul fara emfaza, fara stridente, fara lemn, cu accente clare, dar nu ostentive al dlui Ciolos este reconfortant, recunosc.”

    Adrian Paunescu:
    „Nu sunt un apucat, nu sunt un nebun, dar sunt un patriot adevarat care nu poate sa nu observe ca in problemele fundamentale ale Romaniei aveti o scanteie divina si va calauzeste un geniu launtric.

    Sa traiti, Maria Voastra! si sa nu lasati pe cei ce se ascund sub justificari demagogice sa compromita in vreun fel aceasta Adresare Catre Natiune care, in ciuda conciziunii ei, are valoarea unui adevarat Raport de Epoca.”

  4. Securista platita de Soros.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998