CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cum ne ”decupeaza” Ungaria eroii in Anul Centenarului

0 comentarii / 3219 vizualizări / 25 ianuarie 2018

La sediul Comitetului Olimpic a avut loc ieri lansarea unei cărți omagiale, care prezintă viaţa şi cariera gimnastei Ecaterina Szabó, de patru ori medaliată la Jocurile Olimpice, una dintre cele mai mari valori ale sportului nostru din toate timpurile.

La eveniment, vicepreşedintele Comitetului Olimpic a vorbit despre drumul pe care l-a parcurs Ecaterina Szabó din satul său natal, Zagon (judeţul Covasna), până la Los Angeles, unde a câştigat patru medalii de aur la Jocurile Olimpice din 1984. S-a clasat pe primul loc la sărituri, sol şi bârnă, respectiv, la echipe cu echipa naţională a României, în timp ce la individual compus s-a clasat pe locul al doilea.
Autorul volumului “Az ötödik szer – Szabó Kati életei” (Cel de-al cincilea aparat – Vieţile Ecaterinei Szabó), Samu Csinta a povestit că scrierea acestei cărţi a fost o veche dorinţă a sa, întrucât de 25 de ani încoace, sportiva care are acum 50 de ani, locuieşte împreună cu soţul ei şi cei doi copii în Chamalieres (Franţa), astfel nu se mai află în lumina reflectoarelor, deşi în luna martie va începe să lucreze ca antrenoare de juniori. Pentru realizarea volumului biografic autorul nu a vorbit doar cu fosta sportivă de talie mondială, ci şi cu antrenori, colegi şi cunoştinţe ale ei.

Toate cele de mai sus sunt bune și frumoase.
Cu o excepție: totul s-a petrecut în Ungaria, relatate fiind de agenția Hirado.hu.
Cu puțin noroc, ediţia în limba română a cărţii despre sportiva care a ridicat drapelul României, nu al Ungariei, pe cea mai înaltă treaptă a podiumurilor, va fi publicată în primăvară.
Zilele trecute, marea sportivă a împlinit 50 de ani și a fost sărbătorită și în România, totuși.
În cadrul Zilelor Culturii Maghiare, derulate, la Sf.Gheorghe, sub genericul ”1000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România” cu ocazia Centenarului Marii Uniri. O mare personalitate sportivă a României, devenită, la noi, de interes strict local, dar omagiată din plin de altă țară. No comment. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998