CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cum vor Dragnea si Ponta sa-si pastreze fotoliile: congres-masacarada la PSD

2 comentarii / 3043 vizualizări / 24 noiembrie 2014

Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a lansat ieri o variantă fierbinte a analizelor post-electorale: congres pînă la finele acestui an, cel mai probabil la jumătatea lunii decembrie. O decizie care are toate șansele, din păcate, să ascundă orice altceva în afara unei nevoi sincere de analiză lucidă și de reformă, la nivelul conducerii partidului.

„Dacă se face congres, marea majoritate a liderilor din partid zic să se facă în acest an, ca din ianuarie să ne ocupăm de guvern şi de guvernare, pentru că avem obiective serioase şi ţara chiar are nevoie de guvernare, dincolo de emoţie. Dacă nu se face congres, putem face un consiliu naţional de analiză şi de lansare a unor proiecte politice oricând”, a spus, pentru Mediafax, preşedintele executiv al PSD.

Propunerea e foarte discutabilă, în luna decembrie, în pline sărbători de iarnă și cu posibile zăpezi în țară, adunarea delegaților la congres se face foarte greu. După un an extenuant, cu două rînduri de alegeri, liderii din filiale sunt, în acea perioadă, mai mult cu gîndul la porc decît la viitorul partidului.

Din păcate, asta nu e nici pe departe marea problemă, ci cu totul alta.
Potrivit statutului PSD, nu congresul alege președintele partidului.
Această funcție este aleasă prin vot de toți cei peste jumătate de milion de membri, în cadrul unor alegeri interne care au loc înainte de congres, organizate pe baza unui regulament special, prevăzut de statut, elaborat de Biroul Permanent și aprobat de Comitetul Executiv.

Pînă la această oră, nu există un asemenea regulament, din capul locului fie spus.

După derularea alegerilor interne, în fiecare filială de partid, se convoacă și congresul partidului, de către Consiliul Național, și acesta doar validează rezultatul alegerilor interne.

Aceeași procedură e prevăzută în statut și pentru desemnarea candidatului prezidențial al PSD. Înaintea alegerilor, profitînd de concentrarea atenției publice pe alte teme (apropierea campaniei, scandalul candidatului acoperit, scandalul Turcescu ori tăvălugul DNA), conducerea PSD a anunțat că alegerile interne ar fi avut loc și că învingătorul, ales în unanimitate, e Victor Ponta. În realitate, să fie clar, nu au avut loc niciun fel de alegeri interne, pe nicăieri, totul a fost o mascaradă care s-a bazat pe inexistența unui contracandidat care să protesteze și să ridice probleme.

La alegerea unui nou președinte, însă, e exclus să se repete scenariul. Alegerile de lideri la PSD au fost mereu cu scandal, în ultimii 10 ani; sunt destui, la această oră, gata să-i tragă lui Ponta preșul de sub picioare ca să nu se mai poată vorbi de o falsificare lesnicioasă a scrutinului.
Dacă, pe de altă parte, PSD va încerca șmecheria clasică a modificării statutului în congres, urmată de alegeri pe baza respectivelor modificări, există riscul apariției unei situații aidoma celei de la PNL, unde justiția a anulat modificarea statutului, în urma unei plîngeri depuse de un liberal.
O asemenea variantă e periculoasă, pentru că poate conduce, potrivit legii, chiar la desființarea juridică a partidului.
Desigur, în alte vremuri nu ar fi existat asemenea riscuri, dar lucrurile s-au schimbat dramatic în ultima perioadă, mai ales în Justiție.

Soluția păstrării PSD în legalitate e fie convocarea a două congrese, unul, mai mic, pentru modificarea statutului și altul după aprobarea acestuia în justiție, anul viitor, fie organizarea de alegeri statutare, lucru imposibil de făcut, însă, din punct de vedere tehnico-logistic, pînă la finele anului. Graba lui Liviu Dragnea de a anunța congres în decembrie mai degrabă trimite, în consecință, cu gîndul la o încercare disperată de păstrare a actualei conduceri, prin forțarea, în te miri ce formă, a încălcării grosolane a statutului, o decizie care riscă să tensioneze și mai mult, însă, starea de spirit din interior, după înfrîngerea umilitoare de la prezidențiale. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Praf în ochi, mai schimbă unu de ici cu unu de colo… Poate poate nu pierd băieții alegerile de tot. Mascarada asta care o vedem cu această ”curățenie” , e de ochii lumii ca să mai rupă ceva voturi pe viitor să vadă lumea că s au cumințit….Vrăjeală!

  2. A organiza un congres acum sau in semestrulI al anului viitor este cea mai tampita ideie pe care o pot avea cei din PSD. In loc sa recunoasca cinstit ca si-au ales o tactica proasta sau se afla intr-o pasa proasta vor sa plece de la putere cu coada intre picioare. O analiza simpla facuta de orice blambec poate spune ca in momentul de fata actuala opozitie nu are absolut nicio solutie nu numai pentru a accede la guvernare dar habar n-au nici macar ce sa faca cu puterea daca ar forma guvernul. Pentru simplul motiv ca nu asta i-a preocupat in timpul campaniei electorale, iar a recurge la oamenii care s-au expirat deja politic in guvernele Boc ar deschide dintr-o data ochii celor care i-au votat. Asa ca singura posibilitate pentru cei din PSD de a-si mai pastra, daca mai au ce, din credibilitatea in fata alegatorilor este sa renunte, prin demisia primului ministru, la guvernare si a ceda puterea celor care o reclama dupa ce au spus ca nu e bine ca toata puterea sa fie concentrata intr-o singura tabara. Cu aceasta ocazie s-ar lamuri si „patriotii” de pe facebook cam ce inseamna a gestiona viata unei tari si ar vedea ce inseamna sa pui in posturi de generali caporali sau sergenti.
    P.S. Actuala situatie de nai imi aminteste de situatia de caum aproape trei ani din Italia cand, la initiativa unui foarte bun de gura actor de comedie a luat nastere un partid numit „Miscarea cinci stele”. A castigat o serie de primarii printre care si cea a unei capitale de provincie (echivelentul local al judetului de la noi). Ei bine intr-o luna si jumatate primarul respectiv n-a reusit sa numeasca decat seful sanatatii din primarie, in rest nimic. Asta arata ca a conduce nu este acelasi lucru cu a-ti duce vaca la pascut. Daca ai 3 -4 vaci in grija nu mai esti in stare.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998