CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dacă Cioloș e locomotivă, de ce pleacă la fier vechi?

0 comentarii / 1720 vizualizări / 17 martie 2017

Domnul Dacian Cioloș a prins gustul puterii. Nu de azi, de ieri. Iar acum se încordează. Amenință că își face partid. Pentru a obține, eventual, un alt partid pe tavă. Poate PNL. Poate USR. Poate “#Rezist”. În mod cert, se întâmplă un fenomen straniu. Sunt mulți care au afirmat și încă afirmă că Dacian Cioloș are priză la popor. Că e carismatic. Că are un electorat al lui. Că e locomotivă. Și totuși nimeni nu îl vrea. Oare de ce?
Dacian Cioloș este un produs tipic al serviciilor. Nu se mai știe exact cine îl revendică în prezent. De debutat, a debutat în politică cu sprijinul unchiului său, generalul Ardelean, zis “Vulpea”. Acesta a condus faimosul serviciu secret al Ministerului de Interne, cunoscut sub denumirea de “Doi și-un sfert”. El este cel care i-a înscenat ministrului Decebal Traian Remeș un întreg montaj, pe care l-a lăsat, prin intermediul acoperitilor, televiziunii romane și care a stat la baza compromiterii, anchetării și condamnării abuzive a acestuia. După scoaterea din joc a lui Decebal Traian Remeș, a fost netezit drumul spre Ministerul Agriculturii al lui Dacian Cioloș. Dincolo, în Franța, socrul său, și el o emanație a serviciilor de acolo, un personaj politic extrem de influent, a reușit să îi facă vânt pe orbita UE. În calitate de comisar european pentru agricultură, a fost omul Franței și al Germaniei. Nu a adus niciun serviciu României. Tot serviciile sunt cele care i l-au garantat pe Cioloș lui Klaus Iohannis. De altfel, era pe țeavă cu mult timp înaintea demisionarii lui Victor Ponta.
Cum, necum, lui Cioloș îi place în politică. Acum, în politica de la București. Dobândind o oarecare notorietate în calitate de comisar european și apoi, timp de un an, de premier al României, el și oamenii din anturajul său își imaginează că această notorietate poate fi transformată într-un val de simpatie suficient de puternic pentru a-l propulsa nu la masa verde, ci, printr-o competiție electorală, la vârful politicii. Dar ce să vezi, niciuna dintre forțele politice existente nu îl mai vrea. Dacă l-a vrut vreodată.
PNL a fost silit de către președintele Klaus Iohannis să îl susțină pe Dacian Cioloș atâta timp cât acesta s-a ocupat de Guvernul zero. Este unul dintre motivele pentru care liberalii au și fost atât de drastic sancționați de electorat. Cochetând cu PNL, Dacian Cioloș a scăldat-o. A avut grijă să fie și înăuntru și afară. Chiar și cei care, în mod sincer, au încercat să îl promoveze s-au simțit trădați. Azi, PNL l-ar primi eventual în partid sub presiunea lui Klaus Iohannis, dar la lipit afișe. În niciun caz la vârf. Nici nu are cum. Există o competiție în plină desfășurare, cu reguli destul de clare, iar Dacian Cioloș nu face parte din acest scenariu.
Un alt partid care l-a susținut în forță cât timp s-a aflat în fruntea Guvernului este Uniunea Salvați România. Partid care are doar jumătate din forța PNL. Cu un viitor cu totul și cu totul incert. Nu ar fi deloc exclus ca USR să dispară din perspectiva grupurilor parlamentare până la viitoarele algeri. Dar nici USR, așa cum e, nu îl mai vrea pe Cioloș. Este cert.
A mai apărut în peisaj un partid, chiar zilele trecute, sub numele de “#Rezist”. Este o emanație a unei părți din Klausmaidan. A unor demonstranți care nu fac parte nici din electoratul PNL și nici din electoratul USR. Sunt puțini și fără vreo perspectivă. Dar nici măcar aceștia nu au afirmat ferm că l-ar vrea pe Dacian Cioloș.
Ar mai rămâne Klaus Iohannis. Care încă reprezintă, în sine, o redutabilă forță electorală. Dar Klaus Iohannis nu prea mai are partid. Și nici detentă pentru a încerca un al doilea mandat. Teoretic, singurul partid politic cu care el ar putea să câștige un al doilea mandat prezidențial, așa cum stau lucrurile, este, culmea ironiei, PSD. Mă îndoiesc însă că PSD îl va susține pe Iohannis. La rândul său, Iohannis nu mai are absolut niciun interes să îl împingă la înaintare pe Dacian Cioloș. După cum se poate observa cu ochiul liber, nici măcar consilier la Cotroceni nu l-a luat pe ex-premierul care, până mai ieri, îi părea un tehnocrat extrem de capabil.
În aceste condiții, Dacian Cioloș este un actor fără repertoriu, fără scenă și fără spectatori. O locomotivă numai bună de dat la fier vechi. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998