CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dacă nebunul mută, regele iese din mat. Și câștigă

0 comentarii / 1989 vizualizări / 3 septembrie 2016

Din nou, vorbim despre Partidul România Unită. O piesă introdusă, în forță, în angrenajul politic, despre care am tot demonstrat că îl avantajează pe Victor Ponta, avantajând totodată și PSD. Asta, însă, cu o singură condiție. Ca Victor Ponta să nu părăsească partidul socialist. Dar dacă o face totuși? Iată un scenariu care trebuie și el avut în vedere. Cu toate consecințele lui. Care sunt devastatoare.
Dacă Victor Ponta folosește PRU nu doar ca pe un mijloc de presiune pentru a-l determina pe Dragnea să îi accepte, pe listă, pe oamenii din echipa fostului premier? Dacă același Victor Ponta chiar intenționează să sară în cealaltă barcă? Dacă va face această mutare chiar de ziua lui, așa cum sugerează câțiva apropiați? Ei bine, atunci putem spune, privind tabla de șah a politicii, că o asemenea mutare a nebunului îl scapă pe rege de mat și chiar îl face să câștige partida. Regele fiind Iohannis.
Nervozitatea lui Liviu Dragnea în raport cu ascensiunea PRU poate fi simulată, dar poate fi și sinceră. Simulată atât timp cât, pentru PSD, este utilă existența acestui partid naționalist. Sinceră, dacă ia însă în calcul plecarea lui Ponta.
După ce am demonstrat că nici Ponta, nici PSD nu au nimic de câștigat în eventualitatea unui transfer al fostului premier, să vedem totuși ce s-ar întâmpla în această eventualitate. Până la ultima consecință.
Este limpede că, dacă Victor Ponta decide să se mute la Partidul România Unită, o va face în forță. Respectiv cu o mare parte a fostei sale echipe din conducerea PSD și de la Guvern. Poate că și unele filiale, deși bine controlate de către Dragnea, l-ar urma pe Ponta în acest proiect politic. Ar fi momentul în care gluma numită PRU s-ar transforma într-un scenariu pe cât de serios, pe atât de amenințător. Dacă PSD s-ar rupe, iar transferurile s-ar face în direcția unui partid naționalist care ar putea fi susținut de un potențial electorat destul de substanțial, atunci tot ceea ce, astăzi, reprezintă un avantaj pentru PSD se poate transforma în handicap.
Avându-l în frunte pe Victor Ponta, poate chiar în calitate de președinte, PRU ar intra, indiscutabil, în Parlament. Cu un scor destul de bun. Partidul bidon s-ar transforma în ceva mai mult decât într-un partid balama. Ar putea atinge chiar un scor de 15%. Exact cum preconizează chiar Victor Ponta. O bună parte din electoratul câștigat astfel ar fi luat de la PSD. Întrucât va deveni partid parlamentar, PRU nu va înapoia PSD, prin redistribuire, nimic. Dimpotrivă, ar deveni al treilea partid beneficiar al opratiunii de redistribuire. Care ar fi consecința?
Planetele politice s-ar realinia. Într-o asemenea eventualitate, partidul cu cel mai bun scor rezultat la capătul alegerilor va fi PNL. Pe locul doi, PSD. Pe locul trei, PRU. Pe locul patru și cinci, ALDE și UDMR. În aceste condiții, un alt partid naționalist, mai european naționalist, Alianța Noastră România, nu ar mai avea nici cea mai mică șansa să intre în Parlament. Care ar fi următoarea consecință, generată de acest clasament?
În calitate de președinte și procedând în litera și în spiritul Constituției, Klaus Iohannis va nominaliza fie un premier tehnocrat, însărcinându-l cu formarea unei majorități, fie un premier politic din partidul cu cel mai bun scor. Adică din PNL. Într-un asemenea scenariu, nimeni nu ar mai putea să îi arate președintelui pisica. Proiectul său ar ieși câștigător fără doar și poate. Marele perdant ar fi PSD. Următorul mare perdant, ALDE. Între partide, câștigător va fi PNL.
Deci, dacă nebunul mută, dă peste cap întreaga configurație a partidei de șah, scoate regele din colțul morții și îi asigură chiar victoria.
În acest scenariu, aflat efectiv la mâna lui Victor Ponta, vor acționa, cu certitudine, așa cum au făcut-o întotdeauna, și instituțiile de forță ale statului, în frunte cu serviciile secrete. Aflate, la acea dată, a desemnării viitorului premier și a construcției noilor combinații politice, toate, fără excepție, în mâna președintelui Klaus Iohannis. Care președinte va fi nu numai jucător, ci și semnificativ relansat după o asemenea lovitură în prim-planul scenei românești.
Numai ducând scenariul mutării lui Ponta până la capăt, putem înțelege cât de periculoasă ar fi o asemenea mutare pentru PSD care, pentru moment, este partidul care, de la distanță, are cele mai mari șanse de a forma, cu o masivă susținere electorală, viitorul guvern. Va lovi Ponta într-o manieră atât de năucitoare în propriul său partid? Dacă da, în schimbul a ce? Al unui viitor partid balama? Ar fi mult prea puțin. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998