CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce a declanşat Băsescu asaltul asupra DNA

0 comentarii / 1627 vizualizări / 23 iulie 2017

Cum se explică faptul că tocmai Traian Băsescu, cel care a creat sistemul mafiot, exact aşa cum el însuşi l-a definit, desfăşoară în prezent un atac continuu asupra DNA în general şi a lui Kovesi în special? Care este motivul real? Şi, de fapt, care este miza?
Cei care o critică pe doamna Laura Codruţa Kovesi semnalând în acelaşi timp şi derapajele grave ale unor procurori DNA o fac de cele mai multe ori din perspectiva apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale, care, atunci când procedurile sunt abuzive, se produc în activitatea unor procurori DNA. Perspectiva aşadar este cea a statului de drept şi a continuării luptei anticorupţie, în condiţiile în care această activitate trebuie să devină cu adevărat eficientă şi să nu fie doar de paradă. Sau, şi mai grav, să devină un simplu pretext pentru răfuieli politice sau economice. Este aceasta şi perspectiva din care loveşte Traian Băsescu?
Răspunsul la întrebarea de mai sus este un NU categoric. Miza lui Băsescu nu este nici lupta anticorupţie, nici statul de drept. În trecut, scopul pe care l-a urmărit a fost acela de a-şi subordona în mod brutal şi ostentativ toate instituţiile importante ale statului şi, în primul rând, instituţiile de forţă, vârful de lance fiind exact DNA. În acest fel, el a putut să se răfuiască cu toţi cei pe care i-a considerat adversari, din toate mediile, din politică, din justiţie, din presă, din sindicate şi chiar din lumea culturală şi sportivă. Acest război declanşat de Băsescu a acoperit prin violenţa, prin zgomotul produs, prin victimele create, operaţiuni extrem de periculoase, iniţiate de el în calitate de preşedinte. Cum ar fi de pildă jongleria cu avioanele F16, extrem de păguboase pentru statul român şi care, în final, i-a pus pe gânduri pe partenerii noştri din Statele Unite, generând o reacţie de neîncredere a administraţiei de la Washington în administraţia de la Bucureşti. Voi trata acest subiect într-o analiză separată într-una dintre zilele următoare.
Acesta a fost interesul lui Băsescu în perioada în care el a ocupat funcţia de preşedinte. Acum, interesul legat de DNA este diferit. Traian Băsescu ştie că împotriva lui pot fi deschise dosare penale adevărate, nu doar regizate şi că pot fi strânse suficiente probe concludente, astfel încât să fie trimis după gratii pentru mai multe fapte penale. Cum ar fi de pildă şantajarea în 2009 a ministrului de Interne de atunci, Liviu Dragnea, căruia i-a cerut în termeni imperativi, să numească doi protejaţi de-ai săi în funcţii cheie în minister, presându-l prin deschiderea a două dosare penale, cu ajutorul doamnei Laura Codruţa Kovesi. Motiv pentru care Liviu Dragnea a demisionat la două săptămâni de la numire. Dar şi acest subiect va fi tratat ceva mai târziu.
Băsescu o ameninţă pe Laura Codruţa Kovesi şi o presează utilizând toate platformele media posibile, inclusiv cele din Bulgaria, încercând să o intimideze pe ea şi pe colaboratorii ei apropiaţi şi să-i determine să nu îl investigheze. În acest scop, de fiecare dată el lasă să se înţeleagă un lucru probabil adevărat. Şi anume faptul că ar putea spune lucruri explozive despre şefa DNA.
Este limpede că din acest război, unul din cei doi va ieşi învins. Probabil Laura Codruţa Kovesi, dacă ne gândim la faptul că şefa DNA a reuşit să-şi facă suficient de mulţi duşmani atât în interiorul instituţiei cât şi în afara acesteia, pentru cu totul alte motive decât lupta împotriva corupţiei.
Dar Băsescu, la rându său, este încolţit nu doar de procurorii DNA şi nu doar de reprezentanţi ai serviciilor secrete pe care i-a ostracizat cât timp s-a aflat al butoane ci şi de numeroşi adversari politici. Ca să nu mai vorbim de victime şi de apropiaţii acestora. Din această perspectivă, putem să anticipăm că şi Traian Băsescu, la capătul acestui multiplu război, va fi scos din arenă cu picoarele înainte.
Dar, până atunci, fostul preşedinte transpiră la greu pentru a distruge cât a mai rămas din reputaţia internă şi externă a Laurei Codruţa Kovesi. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998