CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De unde a știut Băsescu rezultatele?

0 comentarii / 1719 vizualizări / 24 mai 2017

Conform dezvăluirilor făcute de Dan Andronic, puțin după ora 21:00, în seara celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor din 2009, Traian Băsescu i-a telefonat. Și i-a comunicat faptul că a câștigat. Mai mult chiar, l-a anunțat și scorul. Care, în cele din urmă, s-a dovedit exact. Spre surprinderea tuturor. Cu excepția casei de sondaj care lucra pentru Traian Băsescu. De unde a știut el rezultatul?
Opinia mea fermă este că această dezvăluire a lui Dan Andronic este o adevărată bombă nucleară. La care Traian Băsescu nu se aștepta. Deși e clar că lucrează în parteneriat cu Dan Andronic. Informația are o greutate atât de mare, încât, luni seară, imediat după oră 22:00, Traian Băsescu a făcut efortul de a-i telefona realizatorului unei emisiuni de știri pentru a interveni în direct, imediat după ce eu am tras semnalul de alarmă. Și pentru a acredita ideea că cercetarea de piață făcută de institutul pe care îl angajase este responsabilă de acest rezultat corect. Cu alte cuvinte, prognoza ar fi fost strălucită. Este posibil?
Înainte de a răspunde la întrebare, să constatăm un fapt extrem de relevant. Și anume că Traian Băsescu nu îl contrazice pe Dan Andronic. Confirmă că, puțin după ora 21:00, a avut respectiva convorbire. Confirmă și conținutul acesteia. Dar la ora 21:00 și puțin după, nu putea exista niciun rezultat al alegerilor. Încă se vota. Nicio urnă din țară sau din lume nu fusese desfăcută pentru a se vedea cum au votat cetățenii. Singura formulă care permitea, cel puțin teoretic, o anticipare a rezultatelor, era așa-numitul exit-poll. Exit-poll-ul este un sondaj făcut la intrarea în secțiile de votare, prin întrebarea directă a cetățenilor. În general, dacă sunt făcute profesionist, aceste cercetări de piață pot fi relevante. Cu o singură excepție: ca rezultatele să nu fie foarte apropiate. Exit-poll-urile sunt relevante doar în măsura în care diferențele de scor dintre candidați sunt de câteva procente. Că așa stau lucrurile și nu altfel ne-au arătat-o toate alegerile. De la primele până la ultimele. Întotdeauna au existat abateri de 2-3 procente. Iar când scorul a fost foarte apropiat, cum s-a întâmplat, de pildă, în 2004 și apoi în 2009, institutele de sondaj au dat un alt câștigător decât pe Traian Băsescu. Cu o singură excepție. Iar excepția este chiar institutul angajat de acesta.
CSOP, condus de Andrei Mușetescu, în condițiile unui scor extrem de strâns, a nimerit, cel puțin aparent, rezultatul exact al scorului final. Cum este posibil? Nu este posibil. Este imposibil! Dacă Traian Băsescu a aflat de la institutul de cercetare de piață, la ora 21:00, rezultatul exit-poll-ului, atunci este important de știut, pentru cei interesați să afle adevărul, că sondajul s-a făcut cu două ore în urmă. La ora 19:00. Așa se întâmplă absolut întotdeauna. Altfel nu se poate. Iar la ora 19:00 încă rămăseseră extraordinar de mulți români care nu se prezentaseră, dar urma să se prezinte la urne. Ca să nu mai vorbim de faptul că românii din străinătate nici măcar nu erau măsurați prin aceste exit-poll-uri. De unde ar fi putut să știe institutul de cercetare de piață cum vor vota în continuare cetățenii și, mai ales, cum vor vota cei din diaspora?
Dacă Traian Băsescu i-ar fi comunicat lui Dan Andronic o simplă speranță, în sensul că el crede și se așteaptă să câștige cu o mică diferență, ar fi fost una. Numai că Băsescu i-a spus lui Andronic, cu exactitate, care urma să fie rezultatul. Iar Dan Andronic, un analist extrem de hârșit în materie de cercetări de piață – cu atât mai mult cu cât avea și o vastă experiență de strateg electorale -, în mod normal, ar fi trebuit să ridice din sprânceană și să pună spusele lui Băsescu pur și simplu pe seama speranțelor la care este îndreptățit, în definitiv, orice candidat. Numai că lucrurile nu au stat deloc așa. Dan Andronic era absolut convins că Băsescu știe ce spune. Fără să se iluzioneze la rândul lui. Ceea ce l-a determinat ca, în scurt timp, să îmi telefoneze pentru a încerca să dubleze miza unui pariu imposibil, pentru că suma era oricum mult mai mare decât ne-am fi putut permite oricare dintre noi să plătim. În plus, același Dan Andronic confirmă, chiar în fața comisiei parlamentare, că și participanții la “noaptea generalilor” cunoșteau același rezultat. Oare să fi sunat Andrei Mușetescu, printr-un adevărat tur de forță, la toată lumea? Și toată lumea să îl fi crezut pe cuvânt? În ciuda oricărei logici?
Eu sunt absolut convins că rezultatele finale au ieșit așa cum se stabilise anterior momentului electoral. Un scor extrem de strâns, cu un foarte mic avantaj, dar suficient, pentru candidatul Traian Băsescu. După care nu pot decât să presupun că s-a lucrat intens, mai ales în străinătate, pe utima sută de metri. La fel cum îmi permit să cred că indicele de eroare al soft-ului STS a fost reglat corespunzător. Și, deloc întâmplător, rezultatele furnizate de STS au coincis, atenție, nu cu cele ale PSD+PNL, care îl susțineau pe Geoană, ci cu rezultatele PDL.
Eu cred că, fără să vrea, de această dată, pe Dan Andronic l-a luat gura pe dinainte. Și a spus ceea ce nu era convenit să spună. Și, prompt, Traian Băsescu a intervenit pentru a încerca să acopere scandalul. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998