CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Despre bărbăție și DNA

0 comentarii / 2232 vizualizări / 22 septembrie 2016

Este un generic potrivit pentru mai multe împrejurări care merită puse în discuție. Cum ar fi cazul Oprea. Sau cum ar fi cazul Băsescu versus fiica acestuia, chemată azi de procurori. Sau, și mai interesant, întreg tărăboiul de la Ploiești. Legat tot de DNA. Și, în fine, strania prezentă a doamnei Laura Codruța Kovesi la CSM. În toate aceste cazuri, avem de-a face cu bărbăție și DNA.
Domnul Gabriel Oprea, un vajnic general al Armatei române, onorat cu maximum posibil de stele, a lăsat coada între picioare și s-a rugat de colegii săi parlamentari să nu îl dea pe mâna satrapilor de la DNA. Într-o cauză extrem de discutabilă. Domnia sa fiind acuzat de omor într-un accident de circulație, în care era un simplu pasager. Mă rog, nu chiar simplu. A scăpat. Colegii din Legislativ nu i-au ridicat imunitatea specială. Dar, peste numai trei luni, același Gabriel Oprea nu va mai fi parlamentar. Ancheta DNA va putea continua fără niciun acord din partea Legislativului. Din această perspectivă, doamna Laura Codruța Kovesi a dezinformat opinia publică atunci când a spus că moartea tragică a polițistului Gigina nu ar mai putea fi elucidată, întrucât Parlamentul s-a opus. Domnul Gabriel Oprea ar fi putut și ar fi trebuit să procedeze ca un bărbat. În loc să își cerșească imunitatea specială, de care nu se pot prevala decât parlamentarii care sunt și miniștri, avea șansa de a solicita pur și simplu ridicarea acestei imunități. Ar fi demonstrat că are curaj. Că, deși nu are încredere în procurori, face distincție între aceștia și justiție și este încredințat că nu există probe de omor împotriva sa. Ar fi început pur și simplu o luptă demnă și dârză cu acuzatorii săi. Și s-ar fi bucurat de infinit mai mult respect decât se bucură acum, când stă cu coadă între picioare. Și chiar nici azi nu este prea târziu. El poate demisiona chiar azi din Parlament. Arătând unei lumi întregi că nu se cramponează de o imunitate. De o imunitate care, repet, nu îl ajută decât trei luni. Este, în definitiv, și o chestiune de inteligență nu numai de bărbăție.
Fostul președinte Traian Băsescu, miercuri seară, s-a dat de ceasul morții, în direct, la o televiziune de știri. Plângându-se public de faptul că un anumit grup de procurori, apropiați doamnei Laura Codruța Kovesi, îi poartă sâmbetele. Și nu se lasă până când nu îi aruncă, după gratii, întreaga familie. Inclusiv pe el însuși. De fapt, Traian Băsescu știa despre citația pe care o primise fiica lui Ioana, chemată, joi dimineață, în fața procurorilor DNA. Nu se prea știe pentru ce. Deoarece, de peste trei ani, s-au declanșat mai multe scandaluri cu iz penal care o implică pe fiica cea mare a președintelui. Cum ar fi apartamentul de lux din cartierul Băneasa, dobândit de Ioana Băsescu în condiții extrem de dubioase. Despre care presa a relatat pe larg. Sau poate fi istoria cu un întreg lanț de benzinării, trecut de la un proprietar la altul, dar pe mâna exclusivă a Ioanei Băsescu, în calitate de notar, operațiune care poate să ascundă, și probabil ascunde, o uriașă mită dată pentru trafic de influență. Și poate și șantaj. Tot legat de Ioana Băsescu este și scandalul Nana. În care, din nou, avem de-a face cu operațiuni, să le spunem “neconforme”, făcute de acesata în nume propriu, dar în beneficiul declarat al lui Traian Băsescu, la data respectivă președinte al României, și unde a intervenit în forță, cel puțin în calitate de consultant, un consilier prezidențial plătit din bani publici.
Traian Băsescu, dacă ar fi fost bărbat, fie ar fi tăcut, fie ar fi expediat în două vorbe și nimic mai mult această aprehensiune pe care o are, mai recent, față de DNA. Este rușinos pentru un fost șef de stat să apară la o televiziune de știri, la o oră de maximă audiență, într-o formulă unu la unu, respectiv doar el și realizatorul, și să vorbească non-stop, exclusiv, despre Direcția Națională Anticorupție. Ca și când lumea începe și se termină cu procurori.
La Ploiești, tărăboiul e în toi. Și nu numai acolo. Curg documentele și probele de altă natură conform cărora, în Prahova, există o cârdășie, probabil de tip criminal, între unii procurori, unii judecători, unii responsabili ai Serviciului Român de Informații și denunțători. Pentru culoare probabil, relațiile toxice de acolo au uneori și un iz sexual. În Prahova, DNA, care s-a dezlănțuit, pe drept sau pe nedrept, împotriva unor lideri politici și oameni de afaceri locali, a fost prinsa în ofsaid. Motiv pentru care ar fi utilă o anchetă internă la sânge. Care, însă, nu se face. Tot din lipsă de bărbăție.
Doamna Laura Codruța Kovesi a făcut un lucru extrem de straniu. În calitatea sa de șef al Direcției Naționale Anticorupție, s-a prezentat, după cum ea însăși a declarat, la Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a-și exprima astfel solidaritatea față de o subordonată supusă unei cercetări disciplinare. Cercetarea disciplinară se referă la faptul că aceasta a deconspirat, probabil din neglijență, numele unor ofițeri acoperiți într-una dintre motivările pe care le-a dat. Fapt ce înseamnă, nici mai mult, nici mai puțin, încălcarea flagrantă a unor norme disciplinare. De ce o fi simțit doamna Kovesi că acest act grav de neglijență ar trebui protejat, mi se pare de neînțeles. Dar și mai de neînțeles este soluția pe care a găsit-o pentru asemenea protecție. Prezența ostentativă la CSM. Care poate fi oricând suspectată de tentativă de intimidare a unor membri CSM, dintre care unii poate tremură în fața temutei șefe DNA.
Iată o agendă destul de încărcată – și încă nu am consemnat tot ce se întâmplă la zi – care demonstrează că, unde există DNA, nu prea există bărbăție. Deși demonstrația inversă ar fi mai onorabilă pentru toată lumea. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998