CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Directorul STS si adevarul despre un mega-atac cibernetic la prezidentiale

0 comentarii / 2349 vizualizări / 13 februarie 2015

Directorul STS, Marcel Opriş, a făcut ieri, într-o dezbatere la Parlament, o afirmație care a produs confuzie în întreaga presă, dar și la comisia de Apărare, concluzia extrem de gravă fiind că, la alegerile prezidenţiale de anul trecut au fost folosite atacuri cibernetice în scop politic, fiind implicată o televiziune românească prin intermediul căreia a fost dat un semnal pentru ”un atac calificat pentru IT-işti devastator”.

În realitate a fost vorba de două lucruri distincte, pe care le vom lămuri imediat. Pe de-o parte, Opriș s-a referit, într-adevăr, la atacuri cibernetice care au avut loc în perioada alegerilor de anul trecut.
”În perioada alegerilor prezidenţiale toate infrastructurile statului relevante pentru competitori au fost atacate din punct de vedere informatic” a spus șeful STS.
Pentru a-și întări spusele, el a apelat la un exemplu concret, petrecut cu ”ceva vreme” în urmă, dar care, în context, a fost perceput de jurnaliști ca avînd legătură tot cu alegerile prezidențiale.

”Dar un exemplu extrem de relevant este când o instituţie şi un om trebuiau atacate şi într-o emisiune de televiziune a unui post de televiziune de acum câteva vreme a zis «acum o să vă demonstrăm că nu a făcut nimic şi sistemul respectiv nu funcţionează». Până cu un minut înainte totul era normal, sistemul era perfect funcţional. Şi atunci cei care se ocupă de securitatea acestui sistem au zis «hopa, stai că se întâmplă ceva, ia uitaţi-vă acum ce se întâmplă». În următorul minut un atac calificat pentru IT-işti devastator, «denial of service», adică zeci de… cel mai primitiv, dar cel care poate fi declanşat instantaneu, din zeci de mii de surse din întreaga lume după un anunţ la televizor, la o televiziune românească. A pornit un atac şi sistemul respectiv nu mai era accesibil, a aşteptat persoana respectivă cele două-trei minute cât ştia că îşi face efectul şi a spus «acum intră tu acum pe sistemul ăla». Evident că nu avea cum să intre”, a declarat Opriş.

În fapt, Opriș se referă la un incident produs în luna martie 2012, atunci cînd un expert IT, Cristi Cloț, fost angajat al Casei de Asigurări de Sănătate București, concediat în urma unui conflict cu Lucian Duță, șeful CNAS, a apărut într-o ediție a Sintezei zilei, la Antena 3, unde a criticat dur Sistemul Informatic Unic Integrat, sistem conceput să fie instrumentul de bază al asiguraţilor medicali din România
În acea emisiune, Cloț a făcut, cu ajutorul unui laptop, o demonstrație despre cum se poate bloca siteul respectiv, doar printr-o – teoretic – simplă accesare.

O anchetă de uz intern derulată ulterior de specialiștii STS – serviciu implicat oficial în funcționarea SIUI, alături de Hewlett Packard și SIVECO -, a stabilit, potrivit informațiilor Inpolitics, că acesta fusese supus unui atac cibernetic de tip DOS exact în timpul demonstrației făcute în direct pe post, în sensul că serverul fusese accesat concomitent din mii de surse pînă la supraîncărcare și firescul blocaj, o sincronizare greu de pus pe seama simplei întîmplări. (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

foto: romaniatv.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998