CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dispar nişte negri mititei

0 comentarii / 2185 vizualizări / 19 ianuarie 2016

Dispar unul câte unul. La bucată. Primarii PNL. Mai importanţi sau mai puţin importanţi. Dar fenomenul ca atare poate deveni îngrijorător. Dacă şi numai dacă el va avea efectul bulgarului de zăpadă. Ce se întâmplă? Primarii au început să mişte în front. Unii declară că sunt cu sufletul în alt partid şi solicită, mai mult sau mai puţin explicit, să fie daţi afară din PNL. Pentru că numai astfel nu-şi vor pierde funcţia prin transfer. Alţii, sunt şi mai fermi. Anunţă că vor candida, din nou, deşi partidul nu-i mai vrea. Din motive de integritate.
Dacă sunt doar excepţii, atunci se va confirma regulă. Regula decalogului. A criteriilor morale pe care le-a instituit conducerea partidului. Şi faţă de care a declarat că va exista toleranţă zero. Dar dacă cele câteva cazuri înregistrate până în prezent se transformă în fenomen? Atunci este de rău.
Să fiu puţin mai explicit. Pe destul de mulţi liberali îi doare rău de tot decalogul. Mă refer, până una-alta, la primari şi la consilieri. În măsura în care, dintr-un motiv sau altul, ei nu mai corespund noilor standarde de calitate, urmează să nu mai fie incluşi în listele de candidaţi. Un primar şi-ar putea pierde, astfel, statutul, extrem de uşor, şi sunt, cu certitudine, şi numeroase cazuri de oameni, în realitate nevinovaţi, dar supuşi unor execuţii judiciare. Aceştia au posibilitatea să se supună disciplinei de partid şi să părăsească terenul de joc sau să nu se supună.
Un primar care continuă să fie popular în localitatea sa, în ciuda faptului că justiţia l-a găsit ca fiind incorect, dacă vrea totuşi să candideze, trebuie să plece din PNL. Dar cum? Dacă o face acum, atunci îşi pierde funcţia. Pleacă şi din PNL, dar pleacă şi acasă. Pentru că aşa este legea. Şi unde-i lege, nu-i tocmeală. În aceste condiţii, pentru a se muta la alt partid sau pentru a candida pe cont propriu, ca se poate şi asta, omul trebuie să facă în aşa fel încât să fie dat afară. Şi atunci se întâmplă exact fenomenul la care asistăm.
Un primar spune că el, de fapt, este adeptul altui partid politic şi că, în continuare, îşi va utiliza întreaga autoritate pentru a face propagandă, nu în favoarea PNL, ci în favoarea celuilalt partid. În aceste condiţii, PNL este supus unei provocări. Dacă îl dă afară, pierde Primăria. Mă refer, desigur, la situaţia unui primar încă foarte popular. Dacă nu-l dă afară, şi-a luat duşmanul în casă. Şi îl ţine chiar la sân. Aşteptând ca acesta să-i dea lovitura. Aşa cum de altfel omul a şi promis, într-un mod cât se poate de transparent.
Un alt primar, tot liberal, nemaicorespunzând criteriilor de integritate, anunţă, peste capul partidului, că va candida. Îl doare în cot de listele făcute la centru. Ştie că are cetăţenii de partea lui. Sau cel puţin aşa crede. Şi anunţă că, indiferent ce crede tandemul Gorghiu-Blaga, el se va înscrie în cursă. Ce să facă în această situaţie PNL? Îl poate da afară din partid. Poate pune un alt candidat. Dar dacă omul are cumva dreptate atunci când crede că cetăţenii sunt de partea lui, atunci partidul s-a ars. Pierde Primăria. Mai are PNL şi o altă posibilitate. Cea de a înghiţi găluşca. Dar atunci criteriile de integritate nu mai valorează nici cât o ceapă degerată. Este suficientă o singură fisură şi barajul se rupe.
Dacă acest fenomen este absolut izolat sau dacă, dimpotrivă, el este de amploare, nu avem cum să ştim pentru moment. Vom afla abia în ultimele zile ale depunerii candidaturilor. Astăzi putem cel mult bănui că este posibil să iasă urât. Ori, în această eventualitate, liberalii ar trebui probabil să se gândească şi la planul B. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998