CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dos în dos la Marea Unire

0 comentarii / 2090 vizualizări / 27 noiembrie 2017

În urmă cu un an, o idee trăsnită i-a venit lui Klaus Iohannis. I-a taxat drept ”penali” pe președinți celor două Camere și, sub acest pretext, a refuzat să îi invite la sărbătoarea Marii Uniri. În acest an, Klaus Iohannis a revenit la gânduri mai bune. I-a invitat pe ”penali”. În schimb, ”penalii” i-au întors spatele. Cum poate fi comentat ceea ce se petrece la ultima aniversare a Marii Uniri înainte de Centenarul din 2018?
Mă număr printre ceare l-au călcat literalmente în picoare pe Klaus Iohannis, atât pentru că nu i-a invitat cu un an în urmă pe președinții celor două Camere la cele două ceremonii oficiale de la Arcul de Triumf și de la Cotroceni, cât și sau mai ales pentru pretextul pe care l-a utilizat pentru a aduce acest afront mai degrabă concetățenilor săi decât celor doi demnitari.
Cei doi demnitari au ajuns în funcțiile numărul doi și numărul trei în stat prin vot popular. La fel cum tot prin vot popular a ajuns și Klaus Iohannis președinte. A trata cu dispreț și în mod oficial cu dispreț asemenea demnitari înseamnă a le trata cu dispreț demnitatea și a-i trata cu dispreț pe cei care le-au conferit această demnitate. În plus, semnificația Marii Uniri, principala semnificație, este tocmai modul în care oameni deosebiți sunt capabili să se apropie, să-și dea mâna pentru interesul național. În urmă cu un an, Klaus Iohannis a tratat cu dispreț interesul național și a utilizat în acest scop, încercând să-și umilească principalii adversari politici, pretextul unor condamnări și dosare penale puse la cale prin intermediul poliției politice.
După ce a avut de suferit de pe urma nenumăratelor critici, în acest an Klaus Iohannis a revenit la un comportament adecvat. I-a invitat pe șefii celor două Camere ale Parlamemului la ambele ceremonii oficiale. De la Arcul de Triumf și de la Cotroceni. A și explicat de ce o face. Din respect, a spus el, pentru funcțiile pe care aceștia le dețin și pentru meritul pe care-l au de a fi fost aleși de cetățeni și apoi de către parlamentari în respectivele demnități. Cum s-ar spune, președintele României s-a pus pe șine. În schimb, a fost rândul celor doi șefi de partide și de Camere ale Parlamentului să deraieze.
Spre supriza generală, atât Călin Popescu Tăriceanu cât și Liviu Dragnea au declarat că nu acceptă invitațiile. Până în prezent, este un mister total dacă nemergând printre oficiali la Arcul de Triumf și refuzând categoric să se apropie de Palatul Cotroceni, atunci când va avea loc recepția oficială, președinții celor două Camere vor sărbători totuși în vreo modalitate alături de cetățenii României Marea Unire. Mai sunt doar câteva zile și vom afla. Vom afla dacă Tăriceanu și Dragnea vor sta pur și simplu acasă, la televizor, sau vor pleca în concediu sau dacă vor înțelege să se deplaseze în alte locații, unde să aniverseze alături de cetățeni Marea Unire. Ce vor alege să facă?
Anul trecut, Dragnea și Tăriceanu, refuzați de președinte, au fost totuși prezenți la Arcul de Tiumf, dar nu printre oficiali ci peste drum, în proximitatea sediului ALDE. Vor proceda la fel și în acest an, deși Iohannis i-a invitat alături de el? Sau vor împinge afrontul și mai departe, alegând un alt scenariu dintre cele pe care le-am expus mai sus? Și asta se va întâmpla în condițiile în care boicotul nici măcar nu va fi boicot. Pentru că mi-e imposibil să-mi imaginez că domnul Mihai Fifor, membru marcant al PSD și ministru al Apărării va refuza și el să privească de la tribuna oficială parada militară pe care, în definitv, a organizat-o.
Simbolic, președintele este cel care oficiază acest mare eveniment. Practic însă, regizorul și actorul principal este ministrul Apărării. Un apropiat al tandemului Tăriceanu-Dragnea. În aceste condiții, ministrul Apărării va fi prins cumva într-o poziție de șpagat. Va sta lângă Klaus Iohannis, privind cu coada ochiului când la militari, care își vor executa parada cu capul întors spre tribuna oficială, când peste drum, acolo unde se vor afla, dacă se vor afla acolo, liderii coaliției majoritare.
Dacă anul trecut președintele Klaus Iohannis este cel care a stricat petrecerea, anul acesta gestul reprobabil le aparține șefilor celor două partide majoritare și șefilor celor două Camere. Iar faptul că, anterior, Klaus Iohannis a greșit repetat, încălcând cu brutalitate o recentă directivă a Uniunii Europene și făcându-i de dimineață până seara penali, nu-i scuză sub nicio formă pe Tăriceanu și pe Dragnea. Pentru că Marea Unire nu este sărbătoarea lor. Ea este sărbătoarea noastră. Și dacă la sărbătoarea noastră unii se încaieră și-și dau cu pumnii în cap, ne jignesc pe noi. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998