CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dragnea aduce PSD in pragul rupturii: Ponta – demisie in alb

0 comentarii / 4607 vizualizări / 8 martie 2017

Duplicitatea liderului PSD, Liviu Dragnea, amenință să producă o sciziune în partid: azi, fostul premier Victor Ponta a anunțat, într-un dialog cu jurnaliștii de la parlament, că are de gînd să critice acțiunile politice ale partidului și guvernului indiferent de interdicțiile impuse de conducere, chiar dacă asta va însemna eliminarea lui. De altfel, Ponta a anunțat că îi trimite lui Dragnea demisia sa în alb, ca să o activeze cînd va crede de cuviință.

În realitate, Ponta, un actor politic cu un fler net superior lui Dragnea, simte că PSD a ajuns într-o situație limită, în special în raport cu propriul electorat, care nu prea mai înțelege nimic din ce se întâmplă; anunțul cu demisia reprezintă mai degrabă o sfidare și o provocare la adresa lui Liviu Dragnea, pe care nu ezită să-l facă mincinos și iresponsabil.

Mincinos, pentru că, spune Ponta, ultima oară cînd a vorbit cu Dragnea a fost în decembrie anul trecut, și atunci a fost nu tocmai o discuție amabilă, ci una în care liderul PSD i-a reproșat că ar complota cu alți pesediști împotriva sa. „Ultima mea conversaţie cu Dragnea a fost în decembrie. Dacă mă văd cu Teodorovici să conspirăm… Nu am nicio conspiraţie, vreau să spun ceea ce cred”.

Ori, Dragnea a susținut în ultima perioadă că se consultă des cu ”prietenul” Ponta: ”Am avut mai multe discuții în ultimele zile”, afirma el, bunăoară, pe 22 februarie, la Antena 3.

Iresponsabil, pentru că e supervizorul unui guvern care promite majorări de salarii pe bandă rulantă, în condițiile în care nu există banii necesari acestor majorări, situație care îl sperie, efectiv, pe fostul premier:

„Am mărit și eu ceva salarii la viața mea, ca să zic așa, toți vrem să mărim salarii… și eu aș vrea să am salariu mai mare, problema este să fiu sigur de unde dau salariile și pensiile, pe termen lung. Îmi doresc cel mai tare ca Guvernul PSD și Guvernul Grindeanu să aibă succes economic, cum am avut noi, și să aibă bani de salarii și pensii. Dați-mi voie, deocamdată, să fiu speriat. Nu o să fie ușor! Măririle se pot face, trebuie să ai și bani să le plătești.” a spus Ponta.

Mai mult, Ponta a atacat un alt subiect foarte delicat, anume dictatura din partid, unde opiniile liber exprimate sunt interzise, sub amenințarea excluderii. Iar fostul premier anunță că nu are de gînd să renunțe la dreptul de a vorbi liber și de a critica acțiunile partidului ori ale guvernului:

„Dreptul la care țin foarte mult este acela să-mi spun opinia și o să-mi spun opinia. Dacă deranjez, am văzut că deranjez, de astăzi o să-i trimit domnului Dragnea, știți că eu nu vreau să mă dea nimeni afară din partid, o să-i trimit demisia mea în alb și când îl supăr foarte tare, o introduce și a scăpat de mine. Dar să tac din gură n-o să tac, nu pot, la vârsta asta, să mai tac din gură pe lucruri pe care le-am văzut, e care le ştiu şi pe care le văd cu îngrijorare(…)Eu nu mai vreau să tac! Dacă cineva este deranjat de asta, rămân eu un independent și vă rog să nu mai dați ceea ce spun eu (…) Eu vreau ca toți colegii mei să rămână în PSD, nu să vină după mine.” a mai spus el.

Pe de altă parte, Ponta a criticat foarte aspru pasivitatea conducerii statului român în raport cu cea mai fierbinte problemă a momentului: redesenarea UE.

„Eu mă uit, pe baza experienţei, în jurul României lucrurile merg prost. Noi parcă trăim în Noua Zeelandă, pe noi nu ne interesează ce se întamplă în Bulgaria, Serbia… în Romania, în afară de dosare penale, nu vorbim de nimic. Eu aş face mâine cerere să ne alăturăm grupului de la Vişegrad. Stând tot timpul în genunchi cu domnul Iohannis, care votează după cum vine faxul de la Berlin, nu vom face nimic” a conchis Ponta.

Una peste alta, Victor Ponta a sesizat corect o serie de probleme majore ale momentului, care îngrijorează nu doar membrii partidului, ci și electoratul PSD în ansamblu.

Una dintre ele este schizofrenia mesajelor transmise de alianța PSD-ALDE, care controlează două dintre puterile statului: în timp ce Dragnea vorbește public de pacea cu Iohannis și de necesitatea ca Laura Kovesi să-și ducă mandatul pînă la capăt, Tăriceanu, liderul ALDE, cere răspicat demisia șefei DNA, cu acuzații grave, inclusiv încălcarea Constituției și impune adoptarea unei Hotărîri a Parlamentului împotriva președintelui Iohannis, acuzat tot de imixtiuni neconstituționale în activitatea guvernului șamd.

Se știe că electoratul din România a dat anumite mesaje indirecte prin votul din iunie și cel din decembrie; unul dintre ele e că nu dă doi bani pe anticorupție, votînd masiv politicieni penali. Mai mult, exista un cert orizont de așteptare din partea votanților PSD privind luarea unor măsuri împotriva sistemului, care a comis nenumărate abuzuri și a încălcat grosolan drepturile omului în numele anticorupției. Ca, de altfel, și un curent naționalist moderat, care aștepta poziții ceva mai demne ale noului guvern în raport cu Bruxellesul, cu ambasadele străine etc.

În acest moment, însă, respectivul electorat asistă, stupefiat, la fraternizarea accentuată dintre PSD și DNA, SRI și palatul Cotroceni, în urma eforturilor lui Liviu Dragnea, fără a le fi clar ce cîștigă partidul din asta.
Singurul care ar putea avea de cîștigat e Liviu Dragnea pe persoană fizică, în calitatea lui de inculpat care ar putea fi curînd condamnat, de data asta cu executare, ori, la fel de bine, iertat! Speranța moare ultima…

Atacurile lui Ponta din ultima perioadă au drept țintă fie coagularea unei mase a pesediștilor nemulțumiți din partid și forțarea unui eventual congres la care să se clarifice marile nebuloase din ultima vreme, fie a unei excluderi din partid, care să-i dea mînă liberă în lansarea unei noi forțe politice, eventual și alături de membri ai ALDE și ai PRU.

Prudent și speriat, Dragnea înghite, deocamdată, toate sfidările lui Ponta și încearcă să le dea, chiar, un gust bun: ”Criticile lui Ponta sunt, pentru mine, sănătate curată” spune el ziariștilor și dă asigurări că fostul președinte nu riscă excluderea cîtuși de puțin.

Curînd, însă, problema Ponta nu va mai putea fi escamotată în partid. Și asta, pentru simplu motiv că PSD a ajuns într-un punct de funcționare artificială, care cere de la sine reglementarea.

Partidul a pierdut la imagine, în cîteva săptămîni de la alegeri, tot ce cîștigase în ultimii ani, a emanat un guvern mediocru și fără orizont, s-a plasat la remorca președintelui Iohannis, nu are soluții și proiecte concrete și riscă șocul unui președinte condamnat la pușcărie, curînd.

Vocile critice din interior au fost aproape lichidate.

Cine urmărește declarațiile săptămînale din parlament – excelent prilej, de obicei, pentru denunțarea unor situații concrete – va fi constatat că, de la începutul acestui mandat, aleșii PSD se întrec doar în materiale de proslăvire a guvernului și a partidului. Un soi de ”Cîntarea României” la nivel mai mic.

În plus, partidul nu are, deocamdată, nici măcar pe departe, cu mai puțin de doi ani pînă la alegeri, un nume serios care să fie luat în calcul pentru prezidențialele din 2019, lucru de neconceput altădată. Semn al unei serioase crize de leadership într-un partid în care primii trei oameni au cazier penal.

O situație de rău augur, care se complică pe zi ce trece și care ar putea provoca în curînd o explozie/implozie. (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

foto: jurnalistii.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998