CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dragnea nu cedează. Nici Iohannis. România, în cerc vicios

1 comentariu / 2517 vizualizări / 24 decembrie 2016

Pentru moment, avem trei certitudini. Că președintele PSD, Liviu Dragnea, nu cedează. Este prima. Că președintele României, Klaus Iohannis, nu cedează nici el. Este a doua. Că statul român se zbate într-un periculos cerc vicios. Este a treia. Ce se poate, totuși, întâmpla?
Președintele Klaus Iohannis nu a amânat tam-nesam, până dincolo de Crăciun, luarea unei decizii și nu și-a dat întâmplător întâlnire, la Cotroceni, cu doamna Sevil Shhaideh, premierul propus de PSD. Nicio secundă președintele nu a afirmat că atunci va face, în fine, o nominalizare. Dimpotrivă, el a spus că atunci va lua o decizie. Ceea ce înseamnă nici mai mult, nici mai puțin că va încerca să o determine pe doamna Sevil Shhaideh să refuze ea însăși propunerea PSD. Care este explicația? Ce este în capul lui Klaus Iohannis? Se opune pur și simplu dreptului PSD și ALDE, ca partide care dețin majoritatea, de a desemna, în numele alegătorilor, un premier? Sau există un alt motiv care explică cerbicia președintelui?
Trăim într-un stat supus “sistemului”. Asta, înainte ca statul să fie pus la picioarele unor forțe externe. În asemenea momente, factorul intern are puterea de a nu ține cont de un element care, în definitiv, îi este străin. Și anume rezultatul unor alegeri democratice. Factorul intern nu are nicio treabă cu democrația. Factorul intern dipune de un set de acte normative care îi permit să răstoarne totul cu fundul în sus, în numele interesului național, fără a da nicio explicație. Asta, în numele secretului de stat. Prin urmare, președintelui Klaus Iohannis, factorul intern, știind că acesta ar prefera să nu dea Executivul pe mâna PSD, i-a oferit o soluție. Sintetic, această soluție se definește în câteva cuvinte. Doamna Sevil Shhaideh prezintă un pericol pentru siguranța națională a României. Din acest motiv, nu poate face parte din Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Iar Consiliul Suprem de Apărare a Țării ar fi amputat dacă, la lucrările lui, nu ar participa și prim-ministrul. Serviciile de informații i-au oferit lui Klaus Iohannis o excepțională soluție pentru ca acesta să refuze oferta PSD.
Iar dacă această ofertă PSD este, cum spune Liviu Dragnea, prima și ultima ofertă, cu atât mai bine. Președintele Klaus Iohannis își asumă toate riscurile. Inclusiv riscul de a fi suspendat.
Un stat nu poate funcționa prea multe zile în regim de cerc vicios. Nici nu poate rămâne lovit pentru totdeauna de o criză politică declanșată imediat după alegeri, în condițiile în care populația și-a prezentat, destul de ferm, opțiunile. Ca urmare, acest cerc vicios se va rupe. În ce fel? Dacă nici Klaus Iohannis nu cedează, invocând legea și siguranța națională, dacă nici Liviu Dragnea nu cedează, invocând rezultatul alegerilor, atunci se ajunge, în mod inevitabil, în numai câteva zile, la suspendarea președintelui. Și la declanșarea procedurilor de demitere.
Pentru suspendare, PSD trebuie să vină cu unul sau mai multe motive plauzibile prin care să demonstreze, fie și numai de ochii lumii, că președintele României a încălcat Constituția. Această acuzație va fi cercetată de către Curtea Constituțională, dar verdictul ei va fi doar consultativ. Procedura organizării referendumului pentru demitere merge mai departe.
Va exista un mare câștigător și, implicit, un mare perdant al acestei operațiuni. Unul sau altul. Dar este greu de prevăzut astăzi cine va învinge și cine va fi învins. Pentru că scorul depinde de modul în care fiecare dintre părți va gestiona criza. Cu ce argumente va veni domnul Klaus Iohannis pentru a-și justifica cerbicia prin care a refuzat nominalizara PSD pentru funcția de premier? E greu de spus atâta timp cât președintele va invoca nu numai siguranța națională, dar și secretul de stat, refuzând și în viitor să își explice poziția. La rândul său, domnul Liviu Dragnea va fi silit să își utilizeze întreaga muniție pentru a-i convinge pe români că președintele Klaus Iohannis trebuie eliminat printr-o procedură simplificată de referendum. Într-un fel sau altul, se va juca, din nou, electoral. Va fi meciul final. Dacă Iohannis pierde, iese din istorie. Dacă Liviu Dragnea pierde, se întâmplă același lucru cu un lider politic, astăzi, mai puternic decât niciodată. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Nu se va ajunge, pentru ca marele perdant va fi Basescu. Si totul pentru ca adevarul nu poate fi decat unul singur: sotul e spion strain, sau nu ? Cineva va trebui sa-si asume chestia asta, altfel va deconta la greu; viata ne-o va arata.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998