CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Eugen Teodorovici, curentat de SRI

1 comentariu / 1946 vizualizări / 19 octombrie 2017

Așa cum reiese din propriile sale declarații, Eugen Teodorovici, de două ori ministru în Guvernul Ponta, a primit cadou de la Serviciul Român de Informații, prin intermediul instituției sale de învățământ, Academia de Informații, o diplomă de absolvire a unui curs de trei luni, de la care însă a lipsit cu desăvârșire. O diplomă pe gratis. Care nu a fost acordată în schimbul muncii. Ci în schimbul a altceva. Conform Deutsche Welle, acest ”altceva” ar putea însemna sprijinul necondiționat pe care Teodorovici l-ar acorda, la rândul lui, Serviciului Român de Informații. Așa să fie? E doar atât?
De ce nu primim toți diplome pe gratis de la Academia SRI? De ce a primit doar Eugen Teodorovici? Și, fiindcă tot a venit vorba, mai este utilă o întrebare. O fi fost singurul în această situație? Deși nu am nicio probă, îmi permit să avansez teoria conform căreia este cu neputiință ca Teodorovici să fie o anomalie a naturii. Evident, mai sunt și alții în situația lui. Pe care încă nu-i cunoaștem.
Serviciul Român de Informații a ridicat din umeri. Și ne-a comunicat că nu este treaba lui. Ci a Academiei de Informații, care face în prezent o anchetă internă pe acest caz. Avem în această simplă afirmație alte două noi semne de întrebare. Primul este că nu prea înțelegem de ce mai este necesară o investigație. Ce să se investigheze? Situația e clară. Ne-a comunicat-o Eugen Teodorovici cu subiect și predicat. Nu a dat niciodată pe la cursuri și totuși a primit diploma de absolvire. Livrată ”ad labam”. Nici măcar nu s-a obosit să se ducă după dilomă. Sau să trimită un curier. Mai rămâne să aflăm că nu știe nici măcar unde este sediu respectivei Academii. Ce ar trebui să descopere așa-zisa anchetă internă? Absolut nimic.Totul este scris și la vedere. Diploma a fost scrisă și semnată de cineva. Presupun că de rector. Prezența este consemnată undeva. În cazul lui Teodorovici nu este consemnată nicio prezență la cursuri. Ancheta internă ar trebui, în mod normal, să constate instantaneu că Academia SRI a săvârșit un fals și nu ar urma decât să i se ia capul celui care a luat decizia și a semnat diploma. Iar acesta ar trebui deferit justiției.
A doua întrebare generată de răspunsul sibilitic al SRI este de ce Dumnezeu instituția în sine nu se implică pentru a face curățenie în trecut și pentru a curma în viitor asemenea practici. O dată observând că a apărut un gândac în bucătărie, orice gospodar se întreabă dacă acesta este singurul. Dacă nu cumva sunt mai mulți gândaci. Iar după ce constată că s-a umplut bucătăria cu gândaci, dacă e gospodar, îi elimină. Dacă nu, doarme cu ei.
Prin urmare SRI, în mod normal, dacă avem de-a face cu o instituție responsabilă, ar trebui să ia la puricat toate diplomele eliberate. Și să încerce cel puțin să afle dacă beneficiarii au urmat sau nu cursurile. Și să ne spună și nouă. Pentru că SRI este plătit din bani publici. Și pentru că diplomele de absolvire a Academiei subordonate SRI nu ar trebui să fie secret de stat. În felul acesta, am avea și noi o imagine mai clară asupra personajelor sau personalităților, care au ținut neapărat să-și completeze vastele cunoștințe cu informații ținând de știința securității. Și ar mai fi interesat de observat, în continuare, și care a fost traseul acestor concetățeni. Ce demnități au primit ei? Ce oase au ros? Ce au dat în schimb societății? Și ce au oferit în schimb Serviciului Român de Informații, transformat în fabrică de diplome?
Cât îl privește pe domnul Teodorovici, acesta, cu musca pe căciulă fiind, nici măcar nu și-a trecut în CV respectiva diplomă. Pentru că CV-ul este pentru popor. Cine trebuia să știe, știa și fără CV. Numai că a uitat un detaliu. Atunci când îți faci un CV, nu pur și simplu pentru a-l posta pe pagina ta de Facebook, ci pentru a-l prezenta ca argument angajatorului, atunci îți asumi și răspunderea de a scrie totul în el. Pentru că, nu-i așa, altfel este fals prin omisiune. Fals sub semnătură. Și uz de fals.
Iată de ce mă aștept totuși, în ciuda laconicului răspuns al SRI, ca onorabila instituție să se pună în mișcare și, pornind de la acest caz, al unui demnitar curentat de Serviciul Inteligent, să vadă în ce măsură acest experiment interesant a fost sau nu generalizat. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Vite cu crotalii !!!. In fiecare județ sunt zeci de beneficiari ai acestor hârtii .Executanți ai diverselor golanii . Reprezintă o stampila pe fruntea proștilor , și un angajament de înrolare in armata tâlharilor.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998