CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Explicatia unei bizarerii: de ce vrea PNL anticipate

1 comentariu / 2482 vizualizări / 17 ianuarie 2018

Căderea guvernului Tudose relansează chestiunea guvernării țării, iar azi, partidele parlamentare merg la Cotroceni să discute cu președintele despre viitoarea formulă de executiv. Cu toate astea, PNL a ieșit la tarabă, hodoronc-tronc, cu o solicitarea cel puțin trăsnită: avem nevoie urgent de alegeri anticipate. Eroare de apreciere a parametrilor politici ai momentului? Nici vorbă: explicația acestei bizarerii stă în cu totul alt loc. Și e cel puțin jenantă.

O regulă de fier a politicii spune că opoziția dintr-o țară trebuie să fie permanent pregătită să preia guvernarea, în cazul în care puterea se dovedește ineficientă, în multe țări democrate existînd practica guvernului din umbră, tocmai pentru a sublinia această disponibilitate. Și la noi, cînd urcă Dealul Cotrocenilor, partidele au, de obicei, propriile variante de guvernare (premieri, formule de alianță etc).

O nefericită excepție o reprezintă tocmai nava-amiral a opoziției de la noi, PNL.
În locul unei alternative la guvernarea PSD-ALDE, liberalii vor merge azi la palat cu propunerea declanșării alegerilor anticipate.

”Am decis ca mandatul delegației să fie solicitarea de alegeri anticipate, în măsura în care este posibil constituțional. PNL este pregătit să își asume răspunderea guvernării prin câștigarea alegerilor anticipate” a anunțat ieri, după ședința Biroului Executiv al PNL, președintele Ludovic Orban. ”De asemenea am hotărât că în cazul în care nu se va lua o măsură favorabilă declanșării procedurilor de convocare a anticipatelor, ca PNL să nu refuze, în cazul în care i se solicită răspunderea de a forma o majoritate parlamentară care să sprijine un Guvern, evident fără PSD” a mai anunțat Orban.

PNL nu merge, deci, azi, la Cotroceni, ca să revendice guvernarea, după două experiențe dezastruoase ale PSD, ci să ceară anticipate și doar eventual, dacă e solicitat de președinte, să accepte preluarea palatului Victoria.

La ce ar folosi anticipatele României și PNL, în condițiile în care partidul nu are nicio șansă, conform sondajelor, să cîștige în fața PSD și ALDE?

La nimic.

În schimb, îi folosește lui Orban să evite umilința maximă: aceea de a fi refuzat public de președintele Iohannis în ce privește desemnarea ca premier, pe motiv că este un ”penal” aflat în plin proces de corupție. Pe de altă parte, Orban nu concepe nici să nominalizeze un alt liberal ca potențial premier, el reconfirmîndu-se, ieri, în fața jurnaliștilor, drept cel îndreptățit la respectiva funcție, dacă ar fi cazul.

În consecință, în loc să-și adapteze politica după problemele țării, PNL și-o adaptează după cele ale lui Ludovic Orban; ca să fenteze gravele probleme ale acestuia, liberalii au decis să schimbe regulile politicii și să meargă la Cotroceni cu un mandat aiuritor, fără nicio susținere și fără vreo șansă să devină realitate. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Orban.Ludovic Orban. Cu maimuta pe umar, cu chitara in mana la balciuri, DA.
    UItati-va la fata lui si veti putea citi blazarea „artistului”.
    Orban, OM POLITIC ?????? Hai, lasat-i-o moarta.
    Cand ii auzi la televizor pe penelisti, cum repeta ca niste papagali, vorbele lui Iohanis sau ale lui Orban, fara sa se fereasca cel putin de a fi ridicoli , te apuca plansul. De unde orgoliul de a exprima opinii proprii ?
    Ei se comporta ca pe vremea lui Ceausescu : era obligatoriu sa zici cu voce tare , ceea ce era permis sa spui. Ce panarama de oameni politici. Pe astia, sefii lor ar trebui sa ajunga sa-i biciuiasca zilnic ca sa vada cat rezista si de ce sunt in stare pentru a se apara pe ei insisi…. Lichele, cred ca e bine zis….asta sunt.
    Sa -l apere toti pe Orban, zicand ca nu este „penal”, este culmea ipocriziei. Iar IOhanis, cu Orban vorbeste si nu-l acuza dar pentru cei din PSD este foc si para.
    Eu sunt o liberala, dar cu acesti liberali de azi, mi-e rusinica….

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998