CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Exploziv – Ce stia ”Vocea Rusiei” in 2012 despre ofiterul acoperit Ponta?

1 comentariu / 3014 vizualizări / 16 septembrie 2014

Deși cel mai vehiculat nume în scandalul ”ofițerului acoperit” amorsat de Băsescu pare să fie, deocamdată, cel al lui Klaus Iohannis, Ponta nu se poate plînge că nu stă pe un loc fruntaș, și el, la bursa zvonurilor. Cu adevărat incendiar e altceva, anume faptul că, în decembrie 2012, portavocea Kremlinului, ”Vocea Rusiei”, acredita scenariul scoaterii lui Ponta din cărțile palatului Victoria exact grație unei dezvăluiri a lui Băsescu privind relația sa cu SIE.

Iată ce scriau analiștii ”Vocii Rusiei” în ziua de 10 decembrie 2012, imediat după victoria USL în alegerile parlamentare:

”Rezultatele scrutinului de duminică arată o victorie foarte clară a USL, dar principala bătălie politică încă nu s-a terminat. Traian Băsescu trebuie să decidă dacă va continua lupta sau se va resemna în faţa votului popular şi-l va nominaliza pe Victor Ponta pentru funcţia de premier.
Aparent, echipa lui Traian Băsescu a renunţat la lansarea campaniei de contestare a rezultatelor alegerilor, iar acuzaţiile de fraudă au fost timide, în ciuda declaraţiilor războinice ale preşedintelui. Totodată, este improbabil ca cei de la ARD să recunoască rezultatul alegerilor şi vor lăsa deschisă opţiunea unui atac ulterior pe acest subiect. Ce ar mai putea să facă Traian Băsescu în condiţiile unei victorii clare a USL? De fapt, în afara recunoaşterii înfrângerii, i-au rămas la dispoziţie doar „opţiunile nucleare”(…) Într-un timp foarte scurt se va vedea dacă preşedintele va utiliza această „opţiune nucleară”. Preşedintele poate încerca să demonstreze, cu documente mai mult sau mai puţin credibile, faptul că Victor Ponta ar fi un agent acoperit din cadrul unui serviciu secret, făcându-l astfel incompatibil cu funcţia de premier. În acest caz, Traian Băsescu va avea şi o scuză perfect plauzibilă pentru neutilizarea acestei informaţii în campania electorală: trebuia văzut dacă USL îl va nominaliza pe Victor Ponta pentru funcţia de premier. Dacă se va ajunge la utilizarea acestei manevre, este dificil de presupus modul în care se va soluţiona problema creată, existând o serie întreagă de dificultăţi de ordin politic, juridic şi chiar geopolitic. Nu poate fi exclusă în totalitate situaţia în care o asemenea manevră să fie sprijinită chiar de unul dintre şefii serviciilor secrete, mai ales în condiţiile în care cel puţin unul dintre liderii USL s-a remarcat ca un critic vehement al implicării politice ale unor servicii secrete. Dacă statutul de „agent acoperit” al lui Victor Ponta va fi „confirmat” de unul dintre şefii serviciilor, USL va ajunge într-o situaţie destul de dificilă.
Este foarte posibil ca această „opţiune nucleară” a preşedintelui Băsescu să fi fost luată în calcul de strategii USL încă de la începutul campaniei electorale şi „antidotul” a fost pregătit din timp. Începând de la publicarea interceptărilor telefonice pe linia Blejnar-Băsescu, a devenit clar că o parte din servicii l-a trădat pe Băsescu şi a început să livreze „marfă” pentru USL. Siguranţa cu care Victor Ponta a vorbit despre statutul de ofiţer al lui Traian Băsescu spune multe în acest sens. Într-un fel, Traian Băsescu este pus în faţa unei alegeri dificile: fie îl nominalizează pe Victor Ponta pentru funcţia de premier, fie luptă până la capăt, dar atunci vor fi puse în circulaţie mărturiile foştilor „colegi de serviciu”, însoţite probabil şi de nişte „documente doveditoare”.
În aceste condiţii, cea mai probabilă evoluţie a evenimentelor este una total paşnică, nici unul dintre jucătorii mari nefiind pregătit pentru un război politic de o asemenea intensitate. Victor Ponta va deveni premier, iar Traian Băsescu va rămâne cu speranţa că o adâncire inevitabilă a crizei economice va eroda capitalul electoral al USL”.

Cum s-a văzut, pronosticul de final al ”Vocii Rusiei” s-a dovedit riguros exact și Băsescu a mers, atunci, pe soluția „pașnică”. O va face și de această dată, cînd s-ar putea să nu mai aibă nimic de pierdut? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. […] la New York, premierul a făcut, spre exemplu, mare tapaj pe marginea unei povești scoasă de la naftalină de Inpolitics cîteva zile înainte, aceea a intenției lui Băsescu, potrivit Vocii Rusiei, în decembrie 2012, […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998