CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Faraonii politicii mioritice

0 comentarii / 2472 vizualizări / 27 august 2010

O regulă de bază a economiei de piață spune că, în situații dificile, o țară trebuie să își dirijeze resursele, cîte sunt, spre sectoarele cu cea mai mare rentabilitate, tocmai pentru a stimula la maxim randamentul acestora. Analizînd, însă, cîteva dintre proiectele dragi politicienilor români, ai sentimentul că cei mai mulți vor să rămînă în conștiința publică nu prin ceea ce au realizat, ci prin ceea ce ar fi dorit să facă dar, fir-ar să fie, le-au lipsit vreo cîteva zeci de ani de mandat și cîteva zeci de miliarde de euro.

În România, încă din era comunistă pare să funcționeze o lege: cu cît resursele sunt mai puține, cu atît diriguitorii statului au proiecte mai ambițioase, ca să nu spunem trăznite de-a dreptul. Ceaușescu nu se edificase, încă, la ce e bun canalul Dunăre-Marea Neagră, dar visa canal Dunăre-București. În 1988-89, el lua în calcul ridicarea celui mai înalt turn TV din Europa, deși noi mai aveam două ore de program pe zi, iar la imensa Casa a Poporului muncitorii cu burțile goale lucrau zi și noapte. Măcar pe asta au terminat-o…

Nici după revoluție nu s-au schimbat tendințele faraonice. Acum vreo șapte ani, guvernarea PSD enunța ambițiosul proiect de canal magistral Siret-Bărăgan, cu o lungime de 190 de km, care ar fi costat peste un miliard de euro, dar și proiectul unei autostrăzi București-Budapesta, al unei stațiuni de lux la malul mării, clădite de la zero, cu numele de ”Europa”, al unui circuit de Formula 1 la Satu Mare, ori al unui uriaș muzeu de artă contemporană pentru care spațiile din Casa Poporului erau insuficiente, astfel că se trecuse la …extinderea unora dintre ele.

Cam în aceeași perioadă, o primărie de sector din București anunța construirea unui parc de distracții în valoare de 250.000.000 de euro, adică o sumă cu care se putea face un întreg Disneyland. Nu punem la socoteală, desigur, legendarul Dracula Park, care ar fi trebuit să bulucească turiștii în România, desigur, dacă ar fi făcut saltul de pe hîrtie în realitate. Se mai contura construirea unui orășel al artiștilor, care să grupeze geniile creației mioritice, dar și a unei mega-baze de agrement la Oltenița, pe unde ar fi urmat să se înghesuie iahturile ca sardelele, în timp ce la Cornu era proiectat un uriaș teren de golf, numai bun pentru Tiger Woods și alții de același calibru.

Actuala guvernare nu se dezminte nici ea. Elena Udrea continuă ideea transformării Olteniței în port turistic de prim rang, dar și pe cea a canalului Dunăre-București. Ea a preluat din zbor și ideea stațiunii durate de la zero pe litoral, deși înclină, în glumă sau în serios, mai degrabă spre numele de ”Tataia”. Altă idee plagiată de la pesediști e a mega-terenului de golf, dar la Snagov, de această dată. Udrea visează și mutareaîn alt loc a stațiunii Vama Veche, în care „spiritul liber al turiştilor să se poată manifesta“, dar și transformarea Bucureștilor în stațiune balneoclimaterică de renume european. Deocamdată, mai are nițel de lucru la emblema turistică de țară, pentru că legendara frunză are oarece probleme.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, nu se lasă nici el mai prejos: el vrea să transforme România în capul de pod al Rusiei în Europa și să pună umărul decisiv la crearea conductei South Stream. Ministrul mai visează monopol de stat pe transportul energetic, dar și controlul centralizat al tuturor prețurilor. Deocamdată, lucrările la vila sa merg bine.

Premierul Emil Boc are propriile idei mărețe: el a anunțat, deja, înființarea grupului interministerial care se va ocupa de trecerea României la automobilul electric, dar asta nu îl distrage de la proiectul căii ferate de mare viteză Paris-Strasbourg-Bratislava-Budapesta-București-Constanța. Deocamdată, trenurile din București se încăpățînează să facă și cîte nouă ore pînă pe litoral.

Traian Băsescu, în calitate de președinte, e firesc să aibă proiecte mult mai ample. Astfel, cînd nu pritocește reducerea Parlamentului, el visează să unească România cu Moldova, să împace Israel și Palestina, să creeze axe între România și fostele republici sovietice, dar, mai ales, să armonizeze interesele NATO cu cele ale Rusiei. Deocamdată, își numără diplomații expulzați de la Moscova ori prinși în flagrant sexual la Chișinău. Și încă mai speră să îl primească Obama sau măcar Putin.

Mergînd glorios pe urmele tatălui, Elena Băsescu, atunci cînd ia o pauză de la legalizarea drogurilor, cere răspicat ONU să trimită urgent o comisie de anchetă în Coreea de Nord, unde a auzit că drepturile omului nu sunt deloc respectate, deși majoritatea locuitorilor sunt de înălțimea lui Boc.

În fine, să nu încheiem fără cîteva cuvinte despre primarul general, Sorin Oprescu, un alt mare ”vizionar”. Edilul amintit vrea, mai nou Olimpiadă la București, dar nu mai înainte de a termina de plantat iarbă pe blocuri, de a muta maidanezii la munte, hypermarketurile în afara Capitalei și de a trage autostrada Bechtel pînă în centru. Eventual, pe locul lăsat liber de statuia lui Mihai Viteazul, dar sub nicio formă în apropierea giganticei Catedrale a Neamului, ”păsărica” a doi Patriarhi, o afacere de vreun miliard de euro într-o țară aflat în criză și în care enoriașilor le stă gîndul mai mult la colivă, pentru că măcar stinge foamea. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998