CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Fenomen dramatic in Romania: infertilitatea cuplurilor

0 comentarii / 2282 vizualizări / 14 noiembrie 2017

In Romania, rata infertilitatii a ajuns la 1,52, si, desi se afla sub media europeana, de 1,58, situatia este dramatica, intrucat, spre deosebire de alte tari, accesul la informatie si la tratament este restrictionat, in ciuda faptului ca avem un corp medical pregatit sa faca fata acestui tip de afectiuni. Mai mult decat atat, mai multi specialisti sunt de parere ca infertilitatea este subtratata si subdiagnosticata in Romania si nu exista un interes major pentru a sustine diagnosticul rapid si rezolvarea rapida.

Acestea sunt, pe scurt cateva dintre concluziile conferintei “Politici publice privind infertilitatea: raspunsul Romaniei” ce a avut loc în aceste zile, in sala ”Constantin Stere” a Senatului Romaniei. Dialogul, lansat cu sustinerea europarlamentarului Norica Nicolai, vicepresedinta a Grupului ALDE, a avut drept obiectiv dezbaterea problemelor actuale si stabilirea unui grup de lucru intre Ministerul Sanatatii si societatile medicale implicate. Evenimentul a reunit medici, reprezentanti ai organizatiilor de profil si ai pacientilor romani, decidenti din structura guvernamentala si din mediul politicilor de sanatate.
“Sunt bucuroasa ca am reusit sa aduc acest eveniment si la Bucuresti. Aceasta discutie trebuie deschisa, pentru ca este un subiect greu, complex, dar exista si este mai frecvent decat am crede. Avem 25 de milioane de cetateni europeni atinsi de diverse afectiuni ce provoaca infertilitate, iar studiile arata ca la fiecare sase cupluri din lume, cel putin unul se confrunta cu probleme de infertilitate(…) Nu putem schimba factorii care afecteaza fertilitatea – stresul, poluarea, alimentatia, intarzierea varstei la care tinerii isi intemeiaza o familie -, dar putem lucra la alte aspecte: educatia in scoala, informarea cetatenilor astfel incat sa inteleaga ca infertilitatea e o boala de care nu trebuie sa le fie rusine si care poate fi tratata prin accesul la tratament de specialitate. Prin acest eveniment am dorit sa aflam care este situatia actuala a Romaniei si cum vad problema infertilitatii profesionistii in medicina, pacientii si decidentii politici. Sper ca acesta sa fie punctul zero al unui proiect mare pentru noi toti”, a declarat cu acest prilej Norica Nicolai.

ALDE_COLOR_DEF-RO

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998