CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Gorghiu confirma Inpolitics: lege contra politicienilor condamnati

0 comentarii / 2333 vizualizări / 4 mai 2017

”Un mister: de ce e așa crîncenă bătălia la CCR pe ”Legea lui Dragnea”?” Sub acest titlul, analizam, pe 22 martie, situația ieșită din comun de la Curte, unde amînările în cazul unui articol de lege, aparent nu foarte complicat, se țineau lanț. Bătălia s-a încheiat azi, printr-o decizie cam ciudată a CCR, dar războiul s-ar putea abia să înceapă.

Scriam atunci, pe marginea impasului în care se aflau judecătorii:

”Dacă CCR ar decide, însă, că articolul în cauză e pur și simplu neconstituțional, mesajul indirect ar fi devastator, în sensul că demnitățile statului român nu mai fac nicio diferență între omul cinstit și infractor, ceea ce ar fi extrem de grav. Falia actuală dintre susținătorii necondiționați ai anticorupției și partizanii respectării mai riguroase a drepturilor omului ar crește și mai spectaculos.

Dacă, dimpotrivă, lasă lucrurile așa cum sunt, automat se va ridica altă problemă, și pe bună dreptate: de ce un infractor nu e bun de ministru, dar e bun de parlamentar, consilier prezidențial ori președinte?

Ceea ce ar declanșa imediat discuții ample despre modificarea legislației actuale, în sensul unei interdicții generalizate, cum e și de bun simț. O interdicție care să bareze drumul penalilor și spre parlament, administrația prezidențială șamd”.

Azi, CCR a decis să respingă obiecția de neconstituționalitate, o decizie, cum spuneam, cam ciudată, în condițiile în care le-a luat multe săptămîni să o ia, cu un record de cinci amânări. Ca și cum ai încerca o droaie de coafuri diferite, iar la urmă te tunzi la zero.

Dincolo de asta, confirmarea raționamentului nostru a venit aproape instantaneu. La doar cîteva ore de la decizie, liberala Alina Gorghiu a anunțat azi pe Facebook că va iniția un proiect de lege menit să uniformizeze interdicțiile:

”Soluția de azi, simplă şi justă, lămurește în direcția firească o situație: o persoană condamnată nu poate ocupa o funcție în Guvern. Firesc ar fi ca nici în Parlament să nu ai persoane condamnate definitiv.
Decizia CCR de azi însă, e interesantă pentru că blochează un drum dorit la un moment dat de dl Dragnea, anume scaunul de Premier, însă deschide alt drum, asa cum se anticipează pe la colțuri, adică o candidatura în 2019 la prezidențiale.
Dar ca să nu se victimizeze nimeni atunci, cred că trebuie legislația trebuie să fie coerentă: o persoană condamnată nu poate fi Președintele României!
Şi aici cred că vorbim de un principiu de decenţă politică, nu că aş avea ceva cu liderul PSD.
Voi iniţia un proiect de lege care să statueze spiritul şi litera deciziei CCR de astăzi: un om care are o condamnare definitivă nu poate fi nici parlamentar, nici ministru”.

Un proiect de lege care ar putea avea efecte majore asupra clasei politice, pentru că sunt destui lideri condamnați penal în ultimii ani, mai ales cu suspendare, care iau serios în calcul revenirea la un moment dat în funcții grele, începînd cu anii electorali 2019-2020.

Interesant de remarcat, în treacăt, duplicitatea Alinei Gorghiu, care, astăzi, se pronunță tăios și fără echivoc împotriva penalilor în politică.
În ianuarie 2015, deci relativ recent, aflată la cîrma PNL, ea vedea, în schimb, lucrurile mult mai nunanțat: chestionată într-un interviu ce se va întâmpla cu parlamentari ai PNL trimiși în judecată, precum Corneliu Dobrițoiu și Costin Gheorghe, Gorghiu răspundea sec: ”Aplicăm statutul noului PNL, care are prevederi clare pentru cei care sunt condamnați pentru fapte de corupție sau alte fapte grave. Deocamdată, cei doi sunt doar trimiși în judecată. Vom fi însă destul de exigenți, iar cazurile care aduc atingere imaginii PNL și cele care privesc cazurile de condamnări definitive vor fi atent analizate”.

Așadar, cum remarcam și la acea vreme, corupții partidului condamnați definitiv vor fi tratați cu ”destulă exigență”, iar cazurile lor vor fi ”atent analizate” mai înainte de a se lua decizia excluderii din partid.
Destul de generoasă exprimarea, atît timp cît statutul stipula excluderea automată a respectivilor din partid, fără niciun fel de ”analize atente”.

Dar, poate că azi, decăzută din onoruri, deputata PNL vede lucrurile ceva mai clar decît acum doi ani. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998