CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Guvernul domnului Sebastian Ghita

0 comentarii / 2204 vizualizări / 4 iunie 2014

Bunul prieten al premierului Victor Ponta, omul de afaceri, mogulul de televiziune si deputatul, Sebastian Ghita, atarna ca o piatra de moara de gatul acestuia. Atunci cand Victor Ponta va pierde sau, mai degraba, cand va fi nevoit sa se retraga din cursa prezidentiala, opinia publica va fi mult mai constienta decat azi de pericolul pe care il reprezinta acest personaj. Pana una alta, din ce in ce mai multe informatii confirma ceea ce de altfel Sebastian Ghita nu se sfieste sa le sugereze celor apropiati. Ca el este eminenta cenusie a Guvernului Ponta. A faptelor politice si legislative ale acestuia. Dar mai cu seama a afacerilor facute in spate.

Din ce in ce mai des, domnul Victor Ponta vorbeste de existenta unor forte oculte. Referindu-se, desigur, la servicii. Romane sau straine. Dar in special romane. De unde aceasta obsesie? Cum este ea motivata? Si de ce, in calitatea pe care o are, de sef al Guvernului Romaniei, daca este constient ca exista servicii sau oameni ai serviciilor care pun in pericol stabilitatea politica, care genereaza mutatii semnificative in plan politic, nu actioneaza impotriva lor? Aparand Constitutia, democratia si legile tarii.

Domnul Victor Ponta este un apropiat al serviciilor. Sau chiar mai mult decat atat. Fie si numai daca ne gandim, neavansand, Doamne fereste, vreo alta ipoteza, la apropiata sa prietenie cu domnul Sebastian Ghita. Un produs de tip nou al Serviciului Roman de Informatii, transformat in lup economic si, mai recent, in lup politic. Domnul Victor Ponta, fie si numai pentru ca este atat de apropiat de Sebastian Ghita, incat acesta ia deseori decizii in locul sau, stie foarte bine cum pot imixtiona reprezentantii serviciilor viata politica, mai ales in perioadele tensionate ale unor alegeri prezidentiale. Si iata ca hotul striga „hotii”. Aratand acuzator cu degetul in alte directii.

Dar care este, pana la urma, miza unui domn ca Sebastian Ghita? De ce se expune el atat de mult? Si de ce il expune, intr-o masura extrem de periculoasa, pe prietenul sau Victor Ponta? Care este miza? La inceput, miza este financiara. Pentru a putea obtine tot mai multe contracte cu statul, Sebastian Ghita a simtit nevoia sa acapareze, parazitandu-l pe Victor Ponta, din ce in ce mai multa putere politica. Dar, fatalmente, pe masura ce aceasta influenta politica si aceasta putere politica l-au ajutat sa obtina din ce in ce mai multe contracte cu statul prin fel de fel de licitatii cu dedicatie, utilizand, ca intr-un sistem matrioska, societati si persoane interpuse, Sebastian Ghita s-a si expus din ce in ce mai mult si, deci, are nevoie sa se protejeze in fata legii. Pentru asta, incearca sa acumuleze si mai multa putere politica. La un moment dat, curand, acest lant se va rupe. In mod inevitabil. Pentru ca si in piata serviciilor secrete din Romania exista concurenta si rivalitate. Intre servicii. Dar si in interiorul aceluiasi serviciu.

Dar despre ce este,de fapt, vorba? De exemplu, e vorba de peste 50 de contracte de finantare cu fonduri structurale ale unor proiecte in domeniul IT, in valoare de peste 600 de milioane de lei. In 36 de judete. Nu am sa intru in detalii tehnice. Am sa spun doar ca si pentru un profan este simplu sa afle unde este si unde nu este mana lui Sebastian Ghita. El a castigat, prin firme interpuse, licitatiile pretutindeni acolo unde caietele de sarcini au fost identice. Orice procuror isi poate da seama ca este absolut cu neputina ca autoritati distincte sa desemneze colective de specialisti, si ele distincte, care insa sa redacteze, cu punct si virgula si chiar cu greseli gramaticale, caiete de sarcini identice. Este un indicator absolut sigur ca acolo avem de-a face cu licitatii trucate. Cu dedicatie. In baza unor clauze prevazute in caietele de sarcini conform carora sa nu poata castiga decat cine stim noi. Iar cheia din respectivele caiete de sarcini este prevederea conform careia echipamentele cu care se va opera sa fi fost achizitionate de la Serviciul de Telecomunicatii Speciale. Hopa! Ca se putea si altfel, se vede cu ochiul liber, pentru ca exista cel putin cinci judete care au refuzat magaria. In cursul saptamanii viitoare, vom produce dovezile.

Dovezile in acest lant uluitor de contracte cu statul, dar si in ceea ce priveste alte contracte. A carora valoare se ridica la 85 de milioane de euro. Controlate de membri ai familiei sale, de salariati ai sai, fosti sau chiar actuali, si in spatele carora se afla tot neinfricatul domn Sebastian Ghita.

Daca, asa cum este inevitabil, mai devreme sau mai tarziu, premierul din umbra va fi dat in gat, atunci Victor Ponta, care din acest motiv nu va mai candida la prezidentiale sau va pierde competitia in mod spectaculos, va spune nu ca l-a invins protejatul sau, ci ca l-au invins, vezi Doamne, serviciile. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998