CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Inca un subiect de mega-ancheta: acesti securisti care ne ”sondeaza” opiniile

0 comentarii / 3048 vizualizări / 19 mai 2017

Cazul Mircea Kivu vine la fix în această perioadă agitată, cînd se vorbește pe larg de fraudarea alegerilor de către structuri înalte ale statului, în frunte cu serviciile secrete, ori despre rolul serviciilor în derularea actului de justiție din România. Spunem asta pentru că deconspirarea lui Kivu ca fost turnător confirmă – a cîta oară? – teoria susținută de nume grele conform căreia toți capii institutelor de sondare au fost și sunt oameni ai serviciilor.

Ori, dacă e așa, înseamnă că există un interes profund și direct al serviciilor secrete de a controla autoritar sondajele de opinie livrate marelui public. Și ce interes mai mare ar putea exista decît influențarea opiniei publice în privința unor partide ori candidați?

Ceea ce, oricum ai da-o, nu reprezintă decît tot o formă gravă de fraudare a alegerilor.

Într-un material difuzat azi de siteul România curată, politologul Alina Mungiu o spune de-a dreptul, comentînd cazul Mircea Kivu:

”Sociologii maturi din viața publică românească, cei cool care vorbesc la tîrguri de carte și cei plicticoși, care conduc Senate, facultăți și catedre au fost informatori toți, cînd nu mai rău. E destul să vezi unde au lucrat înainte de 1989, și dacă au scăpat de trimiterea la munca de jos după represiunea cu transcedentalii (cazul Aurorei Liiceanu, care a ajuns la linia de producție) și dacă au rămas pe post pînă a venit Revoluția”.

E grav ce spune Alina Mungiu.
Mai grav e, însă, faptul că altcineva o spusese public, cu subiect și predicat, cu peste un deceniu în urmă. De pomană, cum constatăm azi.

La jumătatea lunii septembrie a anului 2005, într-o emisiune a postului B1TV, deputatul, pe atunci, Cozmin Gușă, fost secretar general al PSD și consultant de campanie al alianței DA, declara același lucru, anume că toți șefii institutelor de sondare, fără excepție, erau oameni din fosta Securitate, care și acționează, în continuare, la ordinul serviciilor secrete, manipulînd populația.

„Uitați-vă în CV-urile lor și o să vedeți unde au lucrat înainte de 1989, colaborările pe care le-au avut, acționarii pe care le au aceste institute și o să vedeți că acționează grupat”.

Explicația acestei „coordonări” era, potrivit lui Gușă, dorința de a se bloca alternativele reale la clasa politică existentă „pentru că, în momentul în care un brand este puternic, el adună în jurul lui foarte mulți oameni puternici și atunci e greu de controlat”.

„Toate sondajele trec prin zona serviciilor secrete unde sînt puricate bine, să nu se creeze o alternativă. Cineva de la servicii, care este în legătură cu cineva de la institutul respectiv spune: ”strategia noastră în următoarele trei luni de zile este să creăm o alternativă din oamenii lui Băsescu, ca să vadă președintele că e în regulă, că e în siguranță, ca să fie liniștit””.

Gușă mai susținea și că asemenea sondaje îl manipulaseră pe Adrian Năstase, în anul precedent, determinîndu-l să facă o serie de gesturi politice sinucigașe. „Sondajele sînt bune pentru a regla jocul intern în partide” mai precizat deputatul PIN.

De-a lungul anilor, au fost deconspirați, pe rînd, sociologi precum Dorel Abraham ori Dumitru Sandu. La un an după afirmațiile lui Gușă venea rîndul lui Alin Teodorescu: mai apoi al Călin Anastasiu și exemplele ar putea continua.

Mircea Kivu, însuși, a ocupat poziții de top în cercetarea sociologică, fiind vicepreședinte al companiei Ipsos Interactive Service ori director al Mercury Research.

Atît timp cît scandaluri tip Mircea Kivu vor continua să se producă, suntem obligați să considerăm că nu vom avea parte de un proces electoral corect.
Și asta se va întîmpla, între altele, atît timp cît instituții precum CNSAS dorm în bocanci, aceeași Alina Mungiu atrăgînd atenția că, în materie de candidați, consiliul e în urmă cu verificările cu vreo două runde de alegeri și că nici măcar actualii miniștri nu au fost căutați la dosar. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998