CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Intrebarea zilei: Cind a mintit PSD? Cind l-a preamarit pe Grindeanu ori cind l-a desfiintat?

1 comentariu / 2824 vizualizări / 15 iunie 2017

Ieri, a fost ziua Apocalipsei în PSD. Nu e opinia noastră; ea rezultă indubitabil din însăși evaluarea guvernării după șase luni și din cuvîntarea președintelui PSD, Liviu Dragnea. Nu doar că realizările se învîrt în jurul dezastruosului procent de 13%, dar, mult mai grav, sunt miniștri care nici măcar nu au luat guvernarea în serios. Ciudat, însă, datele și afirmațiile de mai sus sunt contrazise vehement, cu alte date, extrem de concrete, și cu declarații ferm asumate. Nu ale premierului Grindeanu, nu ale presei, ci ale politicienilor de vîrf ai PSD, după cum vom demonstra în cele ce urmează.

Să o luăm metodic.
Am aflat aseară, după ședința Comitetului Executiv al PSD, că Guvernul Sorin Grindeanu nu a îndeplinit cc.66% din măsurile prevăzute în programul de guvernare al PSD, în fapt, 236 de obiective din totalul de 393 nu au fost realizate, potrivit raportului privind stadiul realizării programului de guvernare.
Concluziile raportului menționează lipsa coordonării între ministere și între ministere și prim-ministru, neînțelegerea viziunii programului de către majoritatea celor împuterniciți cu implementarea sa, ritm de implementare precar a măsurilor prezentate în programul de guvernare și lipsa unui control strict, zilnic al implementării măsurilor din partea persoanei desemnate de coaliție să conducă echipa ministerială.
Totodată, raportul arată, între concluzii, conform Agerpres, și abandonarea în totalitate a aplicării principalelor măsuri de reformă, întârzieri majore în implementarea calendarului de investiții, adoptarea unor măsuri contrare celor din programul de guvernare, precum și „senzația de abandonare a luptei cu marea evaziune”.

Liviu Dragnea a fost, și el, extrem de dur:
„Analizând acest document, majoritatea colegilor au tras concluzia, inclusiv eu, că o parte din membrii Guvernului și, din păcate, nu o parte mică, n-au luat foarte în serios programul de guvernare, unii nu l-au luat deloc, nu au reușit să se coordoneze, n-au reușit să stabilească o relație de colaborare strânsă între miniștri și prim-ministru, niște relații care să fluidizeze circuitul documentelor intre ministere, n-a fost o abordare strategică”.

Să spui că o parte a cabinetului nu a luat deloc în serios programul de guvernare e ca și cum ai spune că unii membri ai Sfîntului Sinod fac mișto de Biblie.

Adică extrem de grav.

Situația României, blagoslovită cu un asemenea guvern-catastrofă e de neinvidiat.
Și trebuie luate măsuri neîntîrziate, pentru a se salva ceea ce mai e de salvat.

Există, însă, un fenomen care ține de dosarele X: pînă foarte recent, guvernul Grindeanu era lăudat, punctual ori per ansamblu, în zeci de declarații politice susținute în parlament de către aleșii PSD, adică oameni responsabili, ei înșiși, de buna administrare a țării.

Am spune chiar că niciun guvern de pînă acum nu a întrunit atîtea laude, în doar 5-6 luni de activitate, precum cabinetul Grindeanu.

Iată o scurtă selecție de luări de poziție, doar de la Camera Deputaților și doar din ultimele 3 luni:

Mihaela Huncă: ”Toate promisiunile pentru primul trimestru au fost realizate de echipa PSD-ALDE din Guvern şi Parlament. Pentru trimestrul I din 2017 trebuiau îndeplinite 54 de promisiuni angajate de PSD în faţa cetăţenilor prin programul prezentat în timpul campaniei electorale. Dintre acestea au fost realizate toate măsurile şi, mai mult, au fost deja devansate anumite obiective care aveau ca termen trimestrul al II-lea. În domeniul educaţiei, Coaliţia de guvernare, împreună cu parlamentarii social-democraţi şi cu cei de la ALDE au luat cele mai importante măsuri din ultimii ani privind finanţarea şi dezvoltarea învăţământului”.

Răzvan Ilie Rotaru: ”Executivul condus de Sorin Grindeanu este primul Guvern care a realizat un pachet complet pentru sprijinirea externă a companiilor româneşti. Cred că este cel mai important pentru antreprenorii noştri să fie stimulaţi şi ajutaţi să se extindă atât la nivel local, cât şi în alte state din Uniunea Europeană. Avem specialişti bine pregătiţi şi cu experienţă, care pot să realizeze produse care să fie exportate pe pieţele financiare europene şi internaţionale(…)Oamenii sunt încrezători în situaţia actuală a ţării noastre, vor să se dezvolte aici, nu se mai gândesc să plece în străinătate să muncească, pentru că au văzut că ne ţinem de promisiuni şi în fiecare săptămână adoptăm măsuri prin care creştem nivelul de trai al fiecărui român”.

Florinel Stancu: „Programul de guvernare al PSD îşi spune cuvântul în economie. Primele luni ale anului 2017 au adus un avans de 5,7% pentru economia României, conform datelor prezentate de INS. Ritmul de creştere economică este evident, pentru că ţara este condusă cu multă responsabilitate şi pricepere. Scepticismul şi declaraţiile corului de analişti economici nu pot împiedica o creştere atât de semnificativă pentru noi. Am promis bunăstare românilor şi asta vom face în următorii ani. Vom aduce bunăstarea în casele oamenilor”.

Laurenţiu Nistor: ”România, ţara cu cea mai mare creştere economică din UE. Ţara noastră a înregistrat cel mai semnificativ avans dintre statele membre ale UE, cu o creştere a PIB-ului de 5,6% în primul trimestru din 2017, comparativ cu perioada similară din 2016. Estimarea a fost publicată săptămâna trecută de Oficiul European pentru Statistică, Eurostat. Cel mai important este însă faptul că această creştere economică nu a avut loc doar pe hârtie, ci este reală şi se simte în buzunarele românilor, mai ales în urma majorărilor :de venituri şi a reducerilor de taxe. România este pe drumul cel bun. Nu sunt doar vorbe, o confirmă cifrele, iar Programul de guvernare al PSD-ALDE produce rezultate spectaculoase şi, o dată în plus, dovedeşte cât de nefondate sunt criticile partizane şi răuvoitoare”.

Corneliu-Florin Buicu: ”Pentru PSD sănătatea este o prioritate asumată, nu numai declarată. Alături de investiţia în oameni, prin creşterea veniturilor, creşterea numărului de români din clasa de mijloc, investiţiile în infrastructura medicală au loc în sfârşit. Guvernul Grindeanu a decis bugetarea finalizării dezvoltării reţelei de bănci de ţesuturi şi organe, prin patru centre de ţesuturi care vor fi construite în România – la Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Târgu Mureş. Iată că se poate! Am îndrăznit să credem şi iată că se poate!”

Costel Lupaşcu: ”Cabinetul condus de Sorin Grindeanu şi-a îndeplinit promisiunile asumate pentru prima parte a acestui an. În primul trimestru, Guvernul PSD a reuşit să aducă mai mulţi bani în buzunarele românilor, aşa cum a promis în campania electorală. Creşterea economică poate fi simţită direct de foarte mulţi cetăţeni. Este o percepţie falsă că Guvernul Grindeanu este preocupat doar de măriri de pensii şi salarii. Se acordă o atenţie deosebită şi încurajării mediului de afaceri, care poate susţine creşterea economică. Investitorii americani au apreciat că echipa premierului Grindeanu este Guvernul din Europa de Est care sprijină în cea mai mare măsură mediul de afaceri. Cu toate criticile din partea opoziţiei, colegul nostru social-democrat, Sorin Grindeanu, şi-a intrat total în rolul de prim-ministru şi conduce cu autoritate şi echilibru echipa de guvernare. Premierul Sorin Grindeanu s-a transformat rapid într-un lider autentic, care reprezintă cu succes PSD”.

Mihaela Huncă: ”Guvernul condus de prim-ministrul Sorin Grindeanu şi-a propus să realizeze o strategie concretă, pentru a dezvolta sportul de masă şi pentru a atrage tinerii să facă mişcare. În acelaşi timp, actualul Executiv a adoptat măsuri clare pentru susţinerea sportivilor de performanţă şi a dezvoltării infrastructurii sportive din fiecare judeţ al ţării. Aşadar, se constată un interes real din partea coaliţiei de guvernare PSD-ALDE pentru susţinerea şi dezvoltarea sportului din ţara noastră”.

Mihăiţă Găină: ”Programul „Prima chirie” este încă un succes repurtat de Cabinetul Grindeanu. Cu toate că a fost una dintre temele contestate de opoziţie, Guvernul nu doar că şi-a ţinut şi această promisiune, dar a şi emis deja normele de aplicare ale programului prin care se acordă o primă de relocare şomerilor înregistraţi la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, care îşi schimbă domiciliul la o distanţă mai mare de 50 de km pentru a se reangaja”.

Cristina-Elena Dinu: ”Sugestiile care cer restrângeri bugetare sau revenirea la politica de austeritate nu sunt deloc justificate, deoarece Programul de guvernare şi-a arătat eficienţa după primul trimestru, când România a înregistrat cea mai mare creştere economică din UE, o creştere de 5,7% şi care este o creştere în termeni reali. Şi FMI avertiza Guvernul Grindeanu, la începutul acestui an, pentru tăierile de taxe şi creşterile de salarii, şi s-a dovedit că nu avea dreptate. Toate estimările care s-au făcut în ceea ce priveşte România, de Comisia Europeană sau de FMI, până acum au fost greşite”.

Marius-Constantin Budăi: ”În primele trei luni ale anului 2017 s-au înregistrat cu 44.000 mai multe contracte de muncă faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016. Aceste salarii vor fi însoţite de contribuţii plătite la buget. 1,9 miliarde sunt contribuţiile aferente creşterii nivelului salariilor în mediul privat cu 5%, altele decât salariul minim. 4 miliarde rezultă din măsurile de reformare a legislaţiei muncii, prin reducerea muncii la negru, în total avem 17,5 miliarde de lei, deci peste 16 miliarde necesare pentru creşterea pensiilor şi salariilor. Ultimele date statistice arată că economia ţării merge bine. O atestă cifrele reale, care au infirmat prognozele, inclusiv cele ale FMI şi ale Comisiei Europene”.

Ştefan Muşoiu: ”Încă unul din marile obiective ale PSD anunţate în toamna anului trecut a fost definitivat şi este gata de pus în aplicare. Strategia de dezvoltare teritorială a României, documentul-cadru care însumează planurile sectoriale naţionale, precum şi orientările strategice pe termen lung, fundamentând planurile pe termen scurt şi mediu, cum ar fi exerciţiile bugetare ale UE, a fost aprobată de Guvern”.

Maricela Cobuz: ”PSD a realizat şi continuă să-şi îndeplinească promisiunile din Programul de Guvernare. În domeniul sănătăţii, Guvernul României a realizat tot ceea ce şi-a propus pentru primul trimestru. Încă de la început au fost alocate fonduri pentru programele de sănătate publică, incluzând şi segmentul de boli rare, şi a fost extins Programul naţional de Hepatită C, în baza căruia sunt sprijiniţi şi pacienţii cu gradul de fibroză F4. De asemenea, au fost eliminate comisiile de specialitate la nivelul CNAS, în vederea accesului mai rapid al pacienţilor la tratament. A fost actualizată lista cu medicamentele compensate şi a fost adoptată Legea privind stabilirea preţurilor la medicamente, în baza Ordinului ministrului sănătăţii nr. 368 din 28 martie 2017”.

Mihăiţă Găină: ”Guvernul oferă noi stimulente pentru elevii merituoşi. Încă o premieră pentru învăţământul românesc vine din partea Cabinetului Grindeanu şi trebuie salutată! Vorbesc despre faptul că tinerii absolvenţi de liceu cu rezultate deosebite la învăţătură pot primi granturi de cercetare, potrivit unei hotărâri adoptate de Executiv. Programul „Grantul pentru tinerii cercetători Regele Carol I” este destinat absolvenţilor care, pe parcursul celor 4 ani de liceu, au avut rezultate deosebite la diverse olimpiade naţionale şi internaţionale”.

Marius-Constantin Budăi: ”Actuala coaliţie de guvernare şi parlamentarii PSD-ALDE şi-au respectat toate promisiunile pentru prima parte a anului 2017. Rata şomajului în România este la cel mai scăzut nivel din ultimii 23 de ani. În primele patru luni ale acestui an şomajul a scăzut continuu, ajungând la 470.887 de persoane la nivel naţional. Este un nou indicator economic, obiectiv care demontează previziunile apocaliptice ale celor care au criticat majorările de salarii şi măsurile de reducere a taxelor şi impozitelor introduse de la începutul anului în guvernarea PSD-ALDE”.

Laurenţiu Nistor: ”România a înregistrat cel mai mare export lunar din istorie. Măsurile luate de Executivul României, în acord cu Programul de guvernare pe care PSD îl are, au produs deja primele rezultate palpabile. Premierul Sorin Grindeanu a anunţat, săptămâna trecută, că exporturile româneşti au o rată, în aceste luni, de trei ori mai mare faţă de 2016 şi cele mai ridicate, ca sumă, din 2012 şi până acum. În luna martie exporturile de bunuri au fost în valoare de 5,7 miliarde de euro, ceea ce reprezintă cel mai mare export lunar din istorie. Aşadar, un semnal extrem de bun, dar mai ales încurajator. Astfel, alături de măsurile adoptate de Guvern în sprijinul firmelor româneşti, dar şi prin programele europene sau acordurile de finanţare existente, se fac paşi importanţi pentru asigurarea unui mediu cât mai propice unei economii sănătoase”.

Bianca-Miruna Gavriliţă: ”Rujeola poate fi prevenită printr-o vaccinare care oferă imunitate pe tot parcursul vieţii, iar vaccinul care ar putea salva vieţile copiilor este ROR-ul. O doză din acest vaccin oferă protecţie de peste 93 de procente împotriva rujeolei, iar o a doua doză are o eficacitate de 97%. Ministerul Sănătăţii este într-un plin proces de achiziţie de vaccin ROR. Vor fi date Direcţiilor de Sănătate Publică peste 110.000 de doze. Deci, din acest punct de vedere, statul român şi Guvernul Grindeanu şi-au făcut datoria”.

Mihaela Huncă: ”Guvernul Grindeanu este primul Executiv care a luat măsuri concrete pentru susţinerea şi creşterea vizibilităţii activităţilor ştiinţifice ale tinerilor cercetători. Guvernul a alocat resurse financiare pentru asigurarea accesului naţional nediscriminatoriu al tinerilor cercetători la resurse electronice de informare şi documentare, ca sprijin în vederea realizării proiectelor de cercetare la nivel academic. Aşadar, în urma măsurilor pe care vi le-am enumerat, este evident că echipa Guvernului Grindeanu a luat cele mai multe măsuri, concrete într-o perioadă scurtă de timp, pentru susţinerea şi creşterea vizibilităţii activităţilor ştiinţifice ale tinerilor cercetători români”.

Silviu Nicu Macovei: ”Actualul Guvern PSD este singurul care şi-a propus ca prioritate bunăstarea românilor şi este singurul care urmăreşte acest obiectiv pas cu pas”.

Marius-Constantin Budăi: ”Datele Barometrului Industrial pentru luna martie confirmă avansul puternic al industriei. Activitatea din acest sector a crescut, în martie, pentru a doua lună consecutiv, pe fondul comenzilor solide de la export, iar producţia a atins un nivel maxim al ultimelor 12 luni. Performanţele guvernării PSD se văd în dezvoltarea industriei şi în creşterea exporturilor. După un an 2016 dezastruos, industria românească începe să se dezvolte, iar creşterea exporturilor va duce automat la creşterea economiei.Cu siguranţă, FMI îşi va modifica estimările în favoarea Guvernului României, aşa cum a făcut-o de mai multe ori, în ultimii ani şi chiar recent”.

Mihăiţă Găină: ”PSD şi ALDE şi-au îndeplinit promisiunile încă din primele 3 luni de guvernare. Bilanţul primelor trei luni de guvernare şi al activităţii noastre, a deputaţilor şi a senatorilor PSD şi ALDE, în Parlament, demonstrează că ne-am îndeplinit promisiunile faţă de români, făcute în campania electorală de toamna trecută. Oricine poate constata că ne-am ţinut de cuvânt şi am pus în aplicare proiectele din Programul de guvernare, fie că vorbim de actele normative aprobate de Executiv, fie că luăm în considerare legile adoptate de Parlament. Vreau să-i asigur pe toţi românii, în special pe ialomiţenii pe care îi reprezint în Parlament, că vom continua să ne facem treaba bine! PSD Ialomiţa şi-a asumat misiunea de a promova măsuri prin care să crească nivelul de trai al ialomiţenilor, iar măsurile adoptate în primele 3 luni de guvernare demonstrează clar că PSD este interesat de problemele reale ale oamenilor!”

Costel Lupaşcu: ”Primele 100 de zile de guvernare PSD-ALDE au pus sistemul de sănătate în slujba pacientului. În calitate de membru al Comisiei pentru sănătate şi familie vreau să vă prezint principalele măsuri adoptate de actuala echipă de guvernare condusă de prim-ministrul Sorin Grindeanu, prin care am început să avem un sistem de sănătate ce are ca primă prioritate pacientul, şi nu alte lucruri”.

Subliniem: constrîngerile de ordin editorial ne împiedică să publicăm mai mult de o parte infimă a declarațiilor politice entuziaste la adresa activității guvernului Grindeanu, de la validare pînă în ultimele zile.

Leit-motivul este îndeplinirea cu vîrf și îndesat a tuturor promisiunilor guvernamentale, relansarea spectaculoasă a economiei, redeșteptarea interesului marilor investitori străini, grija față de cetățean, umilirea guvernului precedent, de tehnocrați șamd.

Nu o spune presa ori alte voci, ci înșiși parlamentarii PSD.

Aseară, am aflat, brusc, că lucrurile sunt exact pe dos, și că guvernul Grindeanu e un campion al rămînerilor în urmă, al eșecurilor, al dezamăgirilor, un dezastru pentru țară.

A dovedit-o unanimitatea votului privind retragerea sprijinului politic pentru premier.

Din zecile de membri ai Comitetului Executiv, nici măcar UN SINGUR politician nu a apreciat pozitiv activitatea propriului guvern, cît să voteze în favoarea acestuia. Unul singur!

De aici o întrebare fundamentală.

Cînd a fost sincer PSD?

Atunci cînd l-a periat cu patimă și în mod repetat, prin cei mai de seamă reprezentanți ai săi, pe premierul așa-zis super-competent, demonstrînd cu cifre și date concrete modul în care a repus România pe linia de plutire în doar 2-3 luni?

Ori cînd a demonstrat, tot cu cifre și date, cum acesta nu a făcut mai nimic la Palatul Victoria, în aceeași perioadă?

Pe cine ar trebui să creadă cetățenii României, în acest caz?
Ori, poate, PSD ne ia de proști pe toți? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. PSD a facut o mare prostie fortand demisia guvernului pe baza analizarii programului.Daca voiau sa scape de Grindeanu mai elegantt, trebuia sa-i dea niste sarcini pe care clar nu le putea indeplini!…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998