CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Intrebarea zilei: ii va retrage binomul pe Blaga si Gorghiu din fruntea PNL?

9 comentarii / 6029 vizualizări / 1 octombrie 2015

Situația de criză în care a ajuns PNL, evidențiată mai ales de evenimentele din ultimele zile, este remarcată de analiștii neutri, înfierată de acoperiții presei dar, mai ales, pigmentată de trei declarații cu substrat adînc, în opinia noastră, aparținînd premierului Ponta și ministrului Robert Cazanciuc. Toate aceste elemente – dar și altele – trimit puternic, în opinia noastră, cu gîndul la schimbări majore care stau să se petreacă în cel mai mare partid de opoziție, și cît se poate de curînd.

PNL se află în cea mai puternică criză de leadership de la momentul Radu Câmpeanu 1992, politicianul care a scos partidul din CDR, din parlament și l-a umplut de ridicol propunînd Regele drept candidat prezidențial, și încă fără să-l consulte. Din fericire, perioada care a urmat acestui moment negru a dovedit că liberalii au învățat să se replieze în timp util pentru a nu mai repeta lecția umilinței, vezi salutara ieșire a PNL din CDR în 2000, retragerea lui Valeriu Stoica în favoarea stranierului Stolojan, alianța cu PD în 2003 ori cea cu PSD din 2011.
În prezent, situația e dramatică, din nou.
PNL are doi lideri fără a avea, de fapt, niciunul, stagnează sau chiar scade în sondaje, nu reușește nicio acțiune politică de remarcat, și-a pierdut mai toți vectorii de imagine, s-a bazat prea mult pe un președinte, Klaus Iohannis, confruntat, el însuși, cu probleme de imagine.
În teritoriu, filialele sunt divizate pe linia de demarcație PNL-PDL, adevărata fuziune fiind programată abia după 1 ianuarie 2017. Cel mai grav, introducerea votului într-un singur tur la locale, dublată de rămînerea UNPR alături de PSD amenință să lase liberalii fără nicio primărie și șefie de Consiliu Județean. După ce a votat legea respectivă, în mai, PNL se agită acum, disperat, pentru schimbarea ei, dar e cam prea tîrziu.
Pentru ca tacîmul să fie complet, partidul se vede prins între alte două formațiuni de dreapta, mai mici, dar tot mai virulente, am numit ALDE și PMP.
Ce au în plus aceste partide față de PNL? Simplu: lideri adevărați, în persoana lui Călin Popescu Tăriceanu și Traian Băsescu.

Eșecul dramatic al moțiunii de cenzură și, mai ales, al mitingului de 15.000 de participanți care au fost doar vreo 2-3000 au conturat și mai clar imaginea unui partid în degringoladă.

În interior, lucrurile stau și mai rău. Organizațiile județene sunt enervate, conform informațiilor care se vehiculează, de comportamentul Alinei Gorghiu, care a ajuns să sune și să măture pe jos cu liderii teritoriali, iar acestora le vine greu să uite statutul minor de pînă deunăzi al deputatei; blatul grosolan de la Primăria Generală între PNL și PSD a stupefiat, de asemenea organizațiile teritoriale, secretarul general Marian Petrache e suspectat de legături oculte cu UNPR-ul lui Oprea, iar despre pedeliștii lui Blaga se aude că abia așteaptă congresul PMP de peste cîteva zile ca să înceapă masiv dezertările.
În plus, comportarea distantă a lui Klaus Iohannis creează confuzii la nivelul partidului, nefiind clar cît de mult mai pariază președintele pe partidul Brătienilor.
PNL s-a bazat exagerat de mult pe sprijinul extern, fie de la Cotroceni, fie de la binomul SRI-DNA, iar acum trage ponoasele.

În partid a început să se vorbească pe la colțuri de congres extraordinar, cît încă mai e timp să se îndrepte ceva; e greu de crezut, însă, că masa critică internă necesară declanșării congresului se va acumula în timp util.

S-ar putea, totuși, ca schimbarea să vină din exterior.

Trei declarații făcute de personaje grele în ultimele zile merită toată atenția.
Pe de-o parte, e vorba de avertismentul lansat de Ponta, la dezbaterea moțiunii, la adresa lui Blaga: ”Cei care m-au scos pe mine din politica probabil va vor scoate si pe dumneavoastra si nu e corect acest lucru”. Ori, Ponta a fost scos din politică, adică din activitatea de lider politic al PSD, de demersul DNA, punerea sa sub urmărire penală, deci e clar la cine se face referirea.

A doua declarație e tot a lui Ponta, prin care scoate la iveală contractele dubioase ale Alinei Gorghiu cu AVAS dar, mai ales, felul cum instituția a pierdut, pe mîna ei, un proces greu cu un infractor de calibru, producînd pagube banului public.

În fine, a treia e misterioasa declarație a ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, „Doamna Gorghiu continuă să nu înţeleagă că se află pe scaunul Brătienilor. Este alegerea liberalilor dacă vor să devină un partid de cancan. Timpul va demonstra dacă doamna Gorghiu are căderea morală să vorbească de Victor Ponta”.
Personaj mai degrabă discret în declarații, Cazanciuc pare, de astă dată, să știe cu precizie ceva, dacă s-a lansat în asemenea atac.

Toate declarațiile sus pomenite au fost făcute pe un fundal aparte, creat de jurnaliști suspectați de legături cam prea cordiale cu serviciile, care, la unison, în ultimele zile, par să fi întors armele, furibund, contra PNL și a conducerii acestuia, pe care o cer grabnic schimbată.

De altfel, primul care a vorbit, în ultimele zile, de retrageri la vîrf, a fost chiar un membru de marcă al PNL, fostul senator Sorin Roșca Stănescu; faptul că el e un apropiat al lui Blaga dă și mai multă greutate solicitării sale.

Suficiente elemente pentru a întrezări un posibil scenariu: actualii lideri ai PNL vor fi forțați să se retragă ei înșiși, foarte curînd, de bună voie ori ajutați de binom, provocînd un congres extraordinar și alegerea unei noi conduceri, una legitimă, de astă dată, care să relanseze partidul.

Simpla punere sub urmărire penală a Alinei Gorghiu ar trebui să fie suficientă pentru demisia acesteia de la cîrma PNL, pentru că altfel va fi sufocată de propriile atacuri la adresa lui Ponta și Dragnea; făcînd gestul de demnitate, însă, ea ar reuși, dimpotrivă, să lase PSD și mai tare în off-side în plan moral, adică un serviciu de care PNL chiar are nevoie.

Cine va lua locul actualilor lideri e altă problemă, una asupra căreia nu ne pronunțăm; sigur e însă că, mai rău de cum e acum nu are cum să fie. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

  1. Acest PNL nu mai are nimic in comun cu liberalismul adus in Romania de Bratieni.Populismul lor s-a epuizat asa cum s-a epuizat, in aceste zile mai ales, in toata Europa.Sper ca pdl-istii sa-si gaseasca locul langa Basescu, iar vechii liberali,cati au mai ramas in PNL, sa revina la doctrina liberala, sa revina in ALDE, daca se poate pastrand si numele partidului, cu istoria lui veche, nu cu cea de doar un an.

  2. este alina gorghiu pnl – ista asa cum este ponta comunist.

  3. BTI, iar vorbeste ca un pesedist:

    1)”PNL are doi lideri fără a avea, de fapt, niciunul, stagnează sau chiar scade în sondaje”
    vad ca ultimul sondaj arata ca pnl scade cu 2 procente, psd scade cu 2 procente (ambele in marja de eroare) deci diferenta se mentine la 7%. mai bine ai fi ingrijorat de psd.
    2)klaus cu probleme de imagine? vezi ca e la procente bune de al doilea clasat , isarescu, si oricum e la 60%, imens pentru orice alt presedinte post-1989. dar stiu, ai misiune sa-la ataci pe iohannis si sa il aperi pe ponta
    3)”Cel mai grav, introducerea votului într-un singur tur la locale, dublată de rămînerea UNPR alături de PSD amenință să lase liberalii fără nicio primărie și șefie de Consiliu Județean”
    BTI, ESTI varza! tu crezi ca flutur, boc sau falca pierd alegerile? ori liberalii din sibiu. ori cei din caras severin? ori cei la oradea? toti vor castga cu peste 70%
    4)pnl prins intre alde si pmp, cu presedinti adevarati basescu si tariceanu? pai aia doi sunt 2 expirati, cu poibiltatea de a merge la puscarie. pmp si alde nu trec de 2% in sondaje.
    5)2-3000 oameni in zi de lucru pe ploaie. psd ii scotea pre profesori de la ore sa protesteze.sau ordona afaceristilor cu statul sa isi scoata angajatii la miting. si se mai gaseau niste pensionari comunisti sa iasa in strada
    6)pedelistii lui blaga sa dezerteze la pmp? de la 42% la 2%? IN CE VISE?
    7) srs apropiat de blaga? poate de crin si de rares bogdan. srs era prieten si cu basescu acum 10 ani.

    concluzie: o fi adevarat ca serviciile pot declansa schimbarea celor 2, insa propaganda pro-psd pe care o face acest site extrem de putin vizitat e jegoasa.

  4. Dupa revolutie, PNL-ul a avut in fruntea sa oameni de valoare, intelectuali, politicieni carismatici. Ma refer la Radu Campeanu, Ionescu-Quintus, Calin Popescu-Tariceanu, Crin Antonescu. (Nu includ in aceasta categorie pe stangistul Teodor Stolojan si pe bisnitarul politic Valeriu Stoica.).

    Chiar daca nu simpatizai politic cu PNL-ul, tinuta si discursul liderilor liberali era cu precadere de urmarit, de tinuta.

    In present, din pacate, si in PNL, ca in intreaga societate, s-a produs o disolutie galopanta a valorilor.

    Alina Gorghiu este un co-presedinte de tip majoreta. La formarea profesionala sta jos: a terminat o facultate low cost. S-a remarcat doar prin dormitorul pe care-l ocupa selectiv. A ajuns co-presedinte pentru ca asa a glasuit „mutu”, nu pentru ca era importanta in PNL.

    Despre nea Vasile, ce poti sa spui? Numai liberal nu este! Un expirat de extractie comunista. A fost in echipa lui Ion Iliescu, cu FSN-ul. A sarit in barca lui Basescu. Abil in relatia cu finantatori de partid si nu numai. In rest, un anost.

  5. eu cred ca procentele din sondaje cu care se lauda pnl si simpatizantii nu corespund realitatii sociale,ci sint aruncate pe piata cu scop manupulatoriu,in incercarea de a pune presiune pe cei slabi de ingeri-nu mai sustineti psd,oricum e pe duca!…ori faptul ca parlamentarii actualei guvernari nu au schimbat barca-cum se intimpla frecvent cind vintul isi schimba directia-arata ca stiu ca de fapt psd si aliatii se bucura de sprijinul populatiei…iar cistigarea alegerilor de catre pnl data ca sigura de unii si de altii este incerta …cu atit mai mult cu cit in 2016 si sprijinul cistigarii -?- prezidentialelor de johanis va fi mult diminuat…multi din cei fripti cu ciorba saseasca vor sufla in iaurtul liberalo-pdlist !

  6. SA LE FIE RUSINE ;MA TEM INSA CA NU MAI AU DE MULT ASA CEVA !
    „MARELE PNL” -SA FIM SERIOSI ,ESTE UN ANUS CONTRA NATURII!
    ACUM 2-3 ANI EXISTA UN USL …ACUM CA VEDEM ?O MARE BALACAREALA FARA NICI UN ORIZONT ,FARA NICI UN PROIECT DE TARA …REFUZ SA MA MAI PREZINT LA ALEGERI DINTR-UN MOTIV SIMPLU: NU EXISTA ALTERNATIVA SERIOASA SI CREDIBILA LA ACTUALA GUVERNARE SI ASTA NU DIN CAUZA PSD UNPR SI ALDE….!
    CUM SE POATE NUMI PNL CARE ARE O CONDUCERE BICEFALA ?!RASPUNS : NU EXISTA ,IN SCHIMB FIECARE DI „LIDERII” SAI ,IN PARTICULAR ISI VAD BINE MERSI DE PROPRIILE INTERESE FINANCIARE!SI ATUNCI DE CE SA NE MAI MIRAM DE „PERFORMANTELE” ASA ZISEI OPOZITII ? EA NU EXISTA !!!

  7. Nea Bibi, ce frumos sunå Nea Bibi. Nu stiu dacå matale ai habar despre aviatie? Nu stiu dacå matale constientizezi ce inseamnå un presedinte in vrie?
    Nici nu poate fi altfel, cum poate fi un profesor de fizicå de liceu si o profesoarå de englezå la cârma unei tåri ca România?. Aceasta familie nu se pricepe la nimic, in afara de tenis, stilisti, vizite, tras in poze råvåsitoare, mese festive cu prietenii si rudele, reconstructia unor vile de protocol si multe altele. Iar justitia, aceasta familie a lasat-o pe mâinile trinomului! Era sa uit si al americanilor. Mâine poimâine o sa vedem o serie mare de documente care så-l conducå pe acest profesor din nou la catedra de unde a plecat! Sau sa spuna ca a plecat singur de la conducerea tarii pentru ca l-a invins sistemul?
    Isarescu, da si asta ne-a påcalit pe multi! Dar a fost Nana care a aratat ca la CEC sânt multe rude angajate ale celor din BNR pe salarii confidentiale binenteles, a mai fost situatia neclara a creditelor in valuta – franci elvetieni in care marele finantist mason (?) nu a putut face nimic. Dar Franta de ce a putut te intrebi ca orice om normal la cap. Adica le-a interzis de la inceput.
    Totusi eu am mai scris pe aci, pe dincolo daca este adevarata urmatoarea axiomå sau nu este axiomå? Care circula pe acolo pe linga Sibiu pe o raza mare. Fie sasul cât de prost dar sa fie inalt! O fi adevarat? Este adevarat? Sau umblå unii cu minciunele pe bloguri?
    Mai am o nedumerire de ce in sondaje nu apare adevarata situatie a Noului PDL din Marele PNL? Adica sa ne spuna sociologii realitatea fie ea chiar foarte cruda, ca acest partid este la peste 70% din sufragiile acestui popor de turmentati pentru lucrurile bune pe care le-au facut! Totusi cei care conduc direct sau indect Romania nu-si dau seama cât de mult venin se poate strânge in sufletul saracilor. Veninul si ura fata de hotii va da intr-o buna zi peste pahar. Atunci sa te tii! Dar pânå atunci este tåcere! Se furå in liniste. Mass-media då in vileag furåciuni de miliarde de euro iar Kovesi doarme. Cred ca gresesc, ea då interviuri. Parcå pe Alexandru Visinescu la-au luat dupa zeci de ani pentru faptele lui. Si el se credea de neatins. Oare Kovesi nu-si da seama ca poate fi luata cândva pentru ascunderea devalizarii avutiei nationale prin inactivitate, când sânt atâtea dosare cu miliarde de euro furati iar ea se ocupa de mizilicuri?.
    Vine si vremea ei sa dea socoteala!
    Atunci sa vezi cum ne va spune ca nu suporta conditiile din penitenciar, ca este plinå de boli etc. Ce frumos spunea contele Lev Tolstoi: Cine n-a facut puscarie nu stie ce este statul. Alina Bica cum era ea pe cai mari dar abia acum cunoaste statul si a aflat cât de bun este Codul penal la care a contribuit.
    Så fiti sånåtosi!

  8. […] –DNA contra binomul Gorghiu – Blaga?”), jurnalistul Sorin Roşca Stănescu porneşte de la un material publicat cu câteva zile în urmă de Bogdan Tiberiu Iacob pe inpolitics.ro, conform căruia […]

  9. Uite ca aflat un subiect prea captivant redactat intr-o maniera dificil de aflat in internetul romanesc. Acum, dupa ce am citit acest articol, doresc sa va comunic ca in acest weekend trecem la ora de iarna, o stiati deja. Daca tot se schimba ora, macar reglati-va ceasul dupa ora exacta pentru a nu intarzia sa ajungeti la timp unde aveti de mers. Multumesc!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998