CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Laura Codruța Kovesi și lovitura de pedeapsă

2 comentarii / 2699 vizualizări / 16 februarie 2017

Mircea Negulescu, faimosul procuror de la Ploiești, a lovit năprasnic. Imaginea instituției pe care o reprezintă a fost, în mod brutal, mânjită cu noroi. Iar pentru șefa DNA, doamna Laura Codruța Kovesi, scandaloasele înregistrări difuzate în seara zilei de marți reprezintă o palmă usturătoare. Din mai multe motive.
Nu trebuie să fi specialist în drept pentru a observa, ascultându-l vorbind pe procurorul DNA Mircea Negulescu, zis și Portocală, că acesta, după cum mărturisește singur, se face vinovat de încălcarea gravă a mai multor articole din legea penală. A învățat un om cercetat de către un alt procuror să nu își mărturisească fapta. A făcut presiuni asupra soției acestuia pentru ca omul să retragă o plângere penală pe care o depusese împotriva procurorului. S-a dat peste cap pentru a divulga numele unui martor protejat. Și mai sunt și altele.
Cel care l-a făcut zdreanță, la propriu, pe procurorul general al României, același Negulescu, se laudă că a băgat o bună parte din această țară după gratii. A mai apărut o înregistrare a sa. Nu chiar atât de penală, dar în orice caz extrem de scandaloasă. Iar doamna Laura Codruța Kovesi, marea sa șefă de la București, întrebată fiind care este opinia sa referitoare la comportamentul, la limbajul și la faptele acestui subordonat, i-a făcut lui Negulescu un veritabil elogiu. A vorbit despre el ca despre un simbol al DNA. Un om emblematic pentru procurorii mai tineri ai instituției, extrem de determinați să facă dreptate. Și extrem de eficienți. A lipit acest timbru pe frontispiciul DNA. Negulescu a devenit emblematic pentru instituție, întrucât niciun alt procuror din subordinea doamnei Kovesi nu a mai beneficiat vreodată de un asemenea elogiu.
Astfel încât uluitoarea înregistrare de 100 de minute reprezintă o lovitură negativă de imagine, de proporții încă nemaiîntâlnite în istoria recentă a României. Și asta se întâmplă în plină campanie de imagine, în plan intern și extern, a șefei DNA. O campanie despre care mulți afirmă că are o finalitate prezidențială.
Laura Codruța Kovesi primește o lovitură năprasnică ce poate fi interpretată și ca o lovitură de pedeapsă.
Ce poate face, în acest moment, șeful DNA? Și ce nu poate face? Ce ar trebui să facă și nu prea face șeful ierarhic al doamnei Kovesi, procurorul general al României, despre care Negulescu afirmă că este o zdreanță?
Doamna Kovesi, în mod normal, ar trebui să asculte această înregistrare, să se convingă că este autentică și, constatând că ea însumează câteva autodenunțuri ale lui Negulescu, să îl suspende imediat din funcție și să ordone cercetarea penală a acestuia. O asemenea decizie însă i-ar da literalmente în cap cu propria firmă. Pentru că, dacă Negulescu este un procuror exemplar, așa cum doamna Kovesi l-a prezentat opiniei publice de curând, dacă el este emblematic pentru imaginea DNA, așa cum a susținut șefa instituției, atunci această doamnă ar trebui sa recunoască implicit că DNA, în întregul său, este croit după chipul și comportamentul lui Negulescu. Ei bine, această recunoaștere nu poate să o facă cu niciun chip doamna Kovesi. Și atunci nu i-ar mai rămâne decât o singură soluție onorabilă înainte de a-l elibera din funcție și de a declanșa cercetarea penală a lui Negulescu. Și anume ca doamna Kovesi să recunoască deschis că s-a înșelat grav asupra acestui om. Cu alte cuvinte, că a scăpat hățurile din mâini și nu prea mai știe bine ce se întâmplă în interiorul instituției pe care o conduce. O asemenea recunoaștere ar apropia-o periculos de o demisie.
Argumentele de mai sus, precum și istoricul reacțiilor doamnei Kovesi la provocări de acest fel ar trebui să ne determine să ne imaginăm că șeful DNA nu va lua nicio măsură împotriva subordonatului care a umplut instituția de noroi. Dar, în această eventualitate, altcineva trebuie să scoată castana din foc. Acest altcineva nu poate fi decât procurorul general. Care, teoretic cel puțin, este șeful Laurei Codruța Kovesi. Cel făcut zdreanță de Negulescu. Numai că, iată, procurorul general, dintr-un motiv pe care numai domnia sa îl știe, încearcă să arunce pisica moartă în grădina CSM. Ca și când aici ar fi vorba doar și eventual de o simplă abatere disciplinară. Ca și când Negulescu nu s-ar fi autodenunțat, în înregistrare, pentru cel puțin trei infracțiuni.

Și iată cum, în plin zbor deasupra tuturor radarelor, în plină campanie de imagine, în gloria gloriilor fiind, doamna Kovesi și instituția DNA, adulată în Klausmaidan dar și pe toate meridianele lumii, riscă să intre, pe neașteptate, după numai 100 de minute de transmisie tv, într-un picaj mortal.
Ar mai fi o soluție. Intervenția, cu forța sa de jucător, a președintelui Klaus Iohannis. Ultimul care mai poate salva ceva din imaginea DNA. Dar cu prețul recunoașterii, cel puțin parțiale, a propriei sale înfrângeri. Pentru că acum se vede cât de periculos este pentru un președinte să nu aibă niciun fel de rezerve atunci când se referă la activitatea unei instituții a statului de drept.
PS Faptul că, în timp ce redactam această analiză, procurorul Mircea Negulescu a decis să demisioneze nu rezolvă sub nicio formă întrebările expuse mai sus. Dimpotrivă, situația se complică și mai mult. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. „picaj mortal” (pentru lulutza)?, „cu prețul recunoașterii, cel puțin parțiale, a propriei sale înfrângeri” (pentru preamaritul) ?, nu-i cunoasteti, nesimtirea lor este uriasa, nu se va intampla nimic din sfera bunului simt, legea, regulile trebuie respectate de altii, nu de ei ….

  2. Si? DNA-ul a ajuns o zdreanta, dar intaiul schior al tarii zice sa luam mana de pe zdreanta, sefa isi vede nestingherita de treaba. Ce soluti exista pentru o zdreanta?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998