CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Legea gratierii e norocoasa: pleaca Nicolae de la Juridica, vine lobby-istul Cazanciuc

0 comentarii / 3059 vizualizări / 10 mai 2017

Senatorul Șerban Nicolae a fost demis azi de la șefia Comisiei Juridice și de la cea a grupului senatorial pe motiv că s-a dedicat prea mult legii grațierii. După ședința conducerii PSD, liderul Liviu Dragnea a susținut că o lege a grațierii nu rezolvă problemele din justiție. Cu atît mai ciudată apare, însă, opțiunea sa pentru Robert Cazanciuc, un lobbyst al legii în cauză în ultimii ani, drept succesor al lui Nicolae.

„Să ne gândim serios în perioada următoare dacă această lege a grațierii mai este oportună”, a adăugat Dragnea, conform Agerpres.

Problema e că și succesorul lui Nicolae consideră această lege fezabilă și nu de azi, de ieri.

Încă din februarie 2014, Robert Cazanciuc declara public, despre grațiere, că „S-a spus foarte clar că România are o ploblemă cu sistemul penitenciar, cu tot ce înseamnă suprapopulare. De aceea suntem, din păcate, pe primul loc în cadrul UE la condamnările CEDO pentru nerespectarea condiţiilor minime din penitenciare. De principiu, poate fi o soluţie”

În octombrie, el revenea cu declarații similare despre grațiere: „Pentru supraaglomerarea din sistemul penitenciar românesc poate fi o soluție”. „Amnistia si gratierea sunt institutii prevazute in lege, in Constitutie. Trebuie sa existe o dezbatere serioasa daca o asemenea lege este necesara si care sunt limitele ei”.
Anul acesta, în ianuarie, invitat la Sinteza zilei, Cazanciuc făcea lobby îndrăcit grațierii, amintind că ultima grațiere colectivă făcută în România a avut loc în 2002, pe cînd, în tot acest timp, în SUA, președintele Barack Obama a grațiat în mandatul său 1.715 deținuți, iar Jacques Chirac, 3.500 de deținuți, în anul 2006.
”De 15 ani nu s-a mai făcut nicio grațiere colectivă în România. După 89 au fost două decrete firești, după Revoluție: în 1997, o lege pe fondul supraaglomerării, iar ultima în acest sens a fost în 2002”, a spus Robert Cazanciuc.
În urmă cu doi ani, Cazanciuc era luat la țintă și în declarațiile parlamentare, precum cea a deputatului Tudor Ciuhodaru:
”De când intră toţi şmecherii în puşcărie, brusc s-au descoperit condiţiile inumane şi câte un ministru dispus la investiţii de 1 miliard de euro în puşcării. Halal ministru! Şi de ce aproximativ 1 miliard de euro şi nu aproximativ 2 miliarde de euro sau de ce nu aproximativ 500.000 de euro? Domnule Cazanciuc, ştiţi ce înseamnă valoarea banilor? Este aşa de uşor să îţi dai cu părerea, chiar dacă nu ai nimic concret. De fapt, ştim ce înseamnă asta: dacă vreţi condiţii, vă dă ministrul un cost pe care nu-l putem refuza. Dacă zicea 2 miliarde, săreau unii că e cam mult, dar dacă spune de 1 miliard, vor spune unii că se pot găsi şi bani de puşcărie şi de parandărăt. Un miliard pentru puşcărie? Atunci, câte miliarde vă trebuie pentru oamenii cinstiţi?” conchidea deputatul, membru marcant al PSD, în acest moment. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998