CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Liviu Dragnea – doua dezvaluiri de maxima greutate

1 comentariu / 3276 vizualizări / 13 septembrie 2017

Prezent marți seara la Antena 3, liderul PSD, Liviu Dragnea, a făcut o serie de declarații, în stilul în care ne-a obișnuit deja, adică vorbă multă întru sărăcia omului. Și totuși, pesedistul a scăpat două informații, zicem noi, extrem de prețioase, care ar putea contribui la ”fixarea” profilului său actual și la decriptarea viitorului pe care Dragnea și-l întrezărește.

Prima dintre zicerile sale pare să confirme spectaculos zvonurile tot mai persistente că liderul PSD și-ar fi asigurat prețioasele servicii de consiliere ale generalului Florian Coldea.
În contextul dezvăluirilor făcute luni de fostul colonel Daniel Dragomir, liderul PSD a declarat că e necesară o anchetă a Comisiei SRI și chiar a unei supra-comisii parlamentare speciale, care să lămurească acuzațiile. Cu atît mai mult cu cît, spune el, dacă se vor face verificări serioase, s-ar putea ajunge și la alte persoane de la vârful SRI decât cele în jurul cărora s-a creat „o legendă”.

„Cred că trebuie să ajungem la adevăr să vedem cât e legendă sau nu cu Florian Coldea”, a spus Dragnea. Totodată, întrebat dacă fostul director al SRI George Maior ar fi putut să gireze acțiunile lui Coldea, el a răspuns, conform Agerpres: „Nu am de unde să știu asta deocamdată, dar eu cred că nici în cazul ăsta nu trebuie să mergem așa, după fentă, cum ar spune Gică Hagi, dacă se fac audieri și cred că se va dori să fie o verificare serioasă, atunci se dau legendele la o parte și se face o verificare pe documente, pe fapte, pe declarați, pe evidențe”.

Potrivit lui Liviu Dragnea, din punct de vedere instituțional, fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, nu ar fi putut „să facă de capul lui toate aceste lucruri” care au fost dezvăluite de colonelul Daniel Dragomir.

Liviu Dragnea este liderul unui partid care, de ani de zile, denunță prigoana declanșată de ceea ce Ion Cristoiu a numit cîndva Binomul SRI-DNA, sau Coldea-Kovesi. Pentru PSD, Coldea este omul care centra, iar Kovesi dădea cu capul gol după gol în plasa pesediștilor.

Vorbim, deci, de cele mai detestate și mai temute personaje pentru poporul pesedist. Dragnea, însuși, a susținut permanent că este o victimă a sistemului, care l-ar fi condamnat abuziv în dosarul referendumului. Iar sistemul a însemnat, în ultimul deceniu, în primul rînd Coldea și Kovesi.

Înfipt profund la putere, astăzi, Dragnea face o mișcare-șoc și pune, brusc, sub semnul întrebării activitatea neprincipială a Binomului.
Afirmînd că trebuie verificat cît e ”legendă” în activitatea lui Coldea, pesedistul transmite clar mesajul că, de fapt, acesta ar fi, la rîndul lui, o victimă a intoxicărilor. Și că adevărata culpă ar aparține altora, aflați peste capul generalului. Păi, peste acesta erau doar George Maior și Traian Băsescu. Că fostul șef al statului putea genera lovituri la adresa PSD nu e o surpriză, doar erau adversari.
Indicarea subtilă a lui George Maior e, însă, deja altă poveste.
O atitudine care l-ar putea plasa pe Liviu Dragnea în postura nu de victimă a SRI, ci de combatant activ în interiorul unei grupări din respectivul serviciu, care, se știe, nu a acționat ca un bloc omogen nici măcar pe vremea comunismului.

Al doilea mesaj al lui Dragnea ține de viitorul său politic.

În emisiune, el a declarat că anchetarea sa de către DNA, în legătură cu afaceri pe care procurorii anticorupție susțin că le-ar avea în Brazilia, este „o poveste contrafăcută”.

„DNA lucrează și cu oameni de aici în Brazilia, au fost jurnaliști din România în strânsă legătură cu DNA în Brazilia. Ceea ce vreau eu să transmit, cu mare drag și cu mare prietenie către acea zonă, este că eu merg până la capăt. N-am furat bani din Brazilia, n-am spălat bani în Brazilia, nu am nicio proprietate în Brazilia. Asta să fie foarte clar și ceea ce au făcut este la fel de grav ca declarațiile de aseară ale domnului Dragomir. Eu acolo am avocați, i-am trimis de aici acolo și avocații au început să aibă acces la informații. Așa că eu le transmit niște vești triste — nu se poate găsi nimic acolo pentru că nu este. Eu nu am făcut ceva și să-mi fie teamă și să zic să nu deranjez, nu”, a afirmat președintele Camerei Deputaților(…)Am sesizat și ambasada Braziliei de aici, n-am stat, am acționat imediat. Eu nu vreau să fac spectacol, dar ceea ce s-a întâmplat în legătură cu această poveste este foarte grav. Arată disperare. Această poveste, ca și alte povești montate, făcute, contrafăcute, date în presă, ridicate ca să avem motiv să ne apucăm de niște verificări, astea nu vor rămâne fără urmări. Dar eu aștept cu răbdare. (…) Când ai un profund sentiment de nevinovăție și de nedreptate care ți se face te abții cu greu, dar te abții, fiindcă important este rezultatul și nu vreau să transform ceea ce se întâmplă acum, acest proces de însănătoșire (a societății, n.r.) , într-o chestiune personală. De asta am stat și stau în continuare rezervat, în sensul că fac lucrurile care trebuie făcute așa cum prevede legea și așa cum prevăd drepturile mele. Ei fac greșeală după greșeală, generată de disperare”.

Liviu Dragnea se referă, desigur, la celebra anchetă a procurorilor privind așa-zise afaceri secrete ale sale în Brazilia, ca și la ancheta similară a jurnaliștilor de la Rise Project.

Interesant de observat, el pune, subtil, ancheta DNA în Brazilia pe același plan cu seria dezvăluirilor colonelului Dragomir, cum s-ar zice niște mizerii fără acoperire și una și alta. ”Ceea ce au făcut (DNA și Rise Project n.n.) este la fel de grav ca declarațiile de aseară ale domnului Dragomir” spune el.

Dincolo de asta, însă, afirmațiile sale sfidează grosolan logica.

Dacă nu are afaceri, proprietăți, bani și nimic altceva în Brazilia, de ce și-a mai trimis armata de avocați acolo să facă propria anchetă?
Nu era mai firesc să lase procurorii să-și bată capul aiurea-n tramvai căutînd dovezi care nu există și, în final, să se facă de rîs?
În fapt, ar fi de așteptat ca procurorii înșiși să fîsîie scandalul, odată ce nu vor găsi probe, cum s-a mai întîmplat. Nimeni nu-și trîmbițează eșecurile.

În plus, Liviu Dragnea însuși ar avea tot interesul ca scandalul respectiv să fie îngropat cît mai adînc pentru marele public; cu cît se vorbește mai puțin despre subiect, cu atît mai bine. Mai ales că, deocamdată, cel puțin, dezvăluirile respective, susținute ori ba, nu i-au produs niciun fel de daune liderului PSD.
De ce s-ar agita așa mult, plătind bani foarte grei avocaților pentru anchete peste ocean, la mii de kilometri depărtare, implicînd ambasade străine etc?

O explicație ar fi că Dragnea știe cu precizie că scandalul va fi relansat în viitorul apropiat, foarte probabil în legătură cu următoarele alegeri.
Și că s-ar putea ca lucrurile să nu stea chiar așa cum vrea el să le prezinte, în sensul absenței oricărei dovezi.
Dragnea se agită pentru că știe că va veni un moment în care va trebui să contracareze o ofensivă împotriva sa, și atunci e bine să fie cît mai blindat, pentru a supraviețui politic. Că avocații lui trimiși în Brazilia au sarcina să șteargă urme ori doar să găsească explicații meșteșugite pentru anumite elemente descoperite de anchetatori contează mai puțin, important e că liderul PSD chiar se teme, iată, de ”afacerea Brazilia”. Iar marți seara, a confirmat-o strălucit. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. guvernul psd a taiat banii de la autostrazi, poduri si drumuri pentru a plati pensiile speciale. romania e in pericol de incapacitate de plata din cauza prostiei psd. sper ca psd sa intre in 2020 in opozitie vesnica.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998