CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Lovitura de teatru: DNA se transforma in ”jucator” la Bursa?

0 comentarii / 3352 vizualizări / 5 mai 2017

Evenimentele explozive se țin lanț: de la cele politice cu iz de DNA ne mutăm la cele economice de mare calibru, dar tot cu iz de DNA. Asta, desigur, pentru cei care nu cred în coincidențe mai teribile decît în filmele proaste.

De cîteva săptămîni, în presa economică, și nu numai, se vorbește despre mega-tranzacția anului: e vorba de listarea uriașei companii RCS&RDS (Digi Communications NV) la bursă, anunțată pentru 16 mai. Intenția respectivă a fost confirmată oficial printr-un comunicat emis pe 11 aprilie.

Analiștii mai scriu că patronul Zoltán Teszári ar putea deveni, în urma acesti tranzacții, proprietarul celei mai mari averi din România. Și mai interesant, el ține musai să listeze compania fondată de el însuși pe Bursa de la București și nu din alte țări mai cu tradiție în domeniu. Din motive de patriotism, după declară un bancher autohton pentru NewMoney.ro.

Zilele trec, după anunțul respectiv, și presa economică fierbe tot mai tare, speculînd că Teszari urmărește să-și întărească controlul asupra companiei prin manevre bursiere.

Și azi, hodoronc-tronc, cade exact acea bombă de care se teme orice companie listată la bursă pe planeta Pămînt:

DNA scoate de la naftalină un dosar vechi de cîțiva ani și anunță începerea urmăririi penale a lui Dumitru Dragomir, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și complicitate la spălare de bani. Dosarul vizează modul în care s-a făcut cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga I.

Procurorii mai anunță urmărirea penală față de Ioan Bendei — la data faptelor administrator al unei companii de televiziune prin cablu, pentru dare de mită și spălare de bani, Alexandru Oprea — la data faptei directorul general și președintele consiliului de administrație al aceleiași companii de televiziune prin cablu, pentru complicitate la dare de mită, Mihai Dinei — la data faptelor coordonatorul activității juridice al aceleiași companii de televiziune prin cablu, pentru complicitate la dare de mită și complicitate la spălare de bani, Florin Bogdan Bădiță — la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani, precum și față de Bogdan Dumitru Dragomir — la data faptelor asociat unic al aceleiași societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la luare de mită și complicitate la spălare de bani.

Compania respectivă e, lesne de înțeles, cea a lui Teszari.
Ioan Bendei e acționar la RCS-RDS și mîna dreaptă a lui Teszari.

Anunțul DNA naște întrebări majore:

Ce impact va avea dosarul penal asupra listării la Bursă a RCS-RDS, știut fiind că, în general, asemenea scandalui au drept urmare prăbușirea valorilor acțiunilor?
Cum se face că DNA a relansat scandalul respectiv, prăfuit de ani de zile, exact în ajunul mega-tranzacției comerciale? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998