CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Lui Kovesi îi este frică de Iohannis

0 comentarii / 1622 vizualizări / 17 iulie 2017

Laura Codruţa Kovesi s-a trădat. Modul în care a răspuns întrebărilor puse de reporterul unui site prietenos şi însăşi iniţiativa de a acorda un asemenea interviu demonstrează faptul că şefei DNA i-a intrat frica în oase. Presupun că a citit în aceeaşi cheie ca şi mine spusele lui Klaus Iohannis în ceea ce o priveşte. În consecinţă, a simţit nevoia să abjure. Şi asta a şi făcut.
Am mai afirmat de câteva ori, încercând să descifrez în mod logic mesajele preşedintelui Klaus Iohannis, că acesta este decis să o demită fără să clipească pe şefa DNA în momentul în care, în mod constituţional, primeşte o asemena solicitare din partea Ministrului Justiţiei. Solicitare care întârzie. Încă. Este acum momentul să aduc o explicaţie suplimentară. Când este vorba de instituţii sensibile, care atrag asupra lor un interes maxim, atât din partea factorului intern cât şi din partea factorului extern, îndepărtarea şefilor se face cu mult mai multă grijă decât în alte situaţii.
Să ne amintim. Florian Coldea nu a fost demis pentru toate nenorocirile pe care le-a făcut în această ţară. Ci pentru un motiv aparent insignifiant. Şi anume că şi-a petrecut un scurt concediu pe banii unui om de afaceri. Nu a fost luată în calcul nici măcar fapta gravă de a-şi falsifica deconturi şi de a le prezenta contabilităţii instituţiei. Şi nici îndepăratrea sa nu a fost definitivă. De vreme ce Coldea continuă să primească bani de la SRI, predând cursuri de etică la Academia de Informaţii. A fost aşadar menajată imaginea instituţiei şi, tocmai din acest motiv, a fost menajată şi imaginea unui om.
Direcţia Naţională Anricorupţie se cutremură în ultima vreme sub nenumărate scandaluri legate de acte şi fapte ale unor procurori din subordinea doamnei Kovesi, dar şi de acte şi fapte săvârşite de însăşi şefa DNA. Decizia de a o îndepărta de la conducere, decizia de a o demite în mod necesar, se va lua asemănător cu demiterea lui Coldea. Laura Codruţa Kovesi nu va fi demisă într-o manieră care să demonstreze că şeful DNA a fost un eşec sau că instituţia a funcţionat prost. Decizia demiterii va fi luată sub pretextul că Laura Codruţa Kovesi nu a respectat în litera şi spiritul ei o prevedere legală. Stabilită ca atare de Curtea Constituţională. Prevedere care impune fie prezenţa ei în faţa Comisiei parlamentare de anchetă, fie răspunsuri lămuritoare sincere şi exhaustive la întrebările puse de senatori şi deputaţi şi, în primul rând, la întrebarea dacă a fost sau nu în noaptea generalilor la Gabriel Oprea acasă şi, dacă da, ce căuta acolo. În felul acesta, doamna Kovesi ar putea părăsi corabia fără a fi dezonorată şi fără ca această demitere să aducă prejudicii mai mari decât până acum imaginii DNA.
Simţind din ce direcţie bate vântul, primind poate şi alte semnale în acest sens, doamna Laura Codruţa Kovesi a declanşat două operaţii dintre care una i-a reuşit. Operaţia reuşită este interviul publicat astăzi şi în care a insistat să conteste tot ceea ce afirmase în faimoasa şedinţă cu procurorii structurii centrale legat de ţintele politice ale instituţiei. Din această persepectivă, Laura Codruţa Kovesi a şters praful şi se poate spune că a făcut în urma ei curat.
În schimb, s-a încurcat rău de tot în afirmaţii, atunci când, în mod concret, a fost întrebată despre dosarul Tel Drum, care îl implică pe Liviu Dragnea. Nu a fost capabilă să explice cât de cât concludent şi convingător, de ce un dosar atât de vechi este reîncălzit astăzi într-un ritm atât de accelerat. Nu a putut să explice nici măcar de ce din 2013, de când conduce DNA, până de curând, nu s-au făcut cercetări în acest caz.
În acest fel, această a doua parte a interviului o contrazice flagrant pe prima. Ceea ce Laura Codruţa Kovesi câştigă într-o parte, pierde instantaneu în cealaltă parte. Interviul în sine şi modul în care a înţeles să administreze cele două parţi ale sale, demonstrează faptul că i-a intrat frica în oase şi, de teama lui Klaus Iohannis, acţionează şi vorbeşte în mod pripit. Ca un om aflat sub imperiul panicii.(Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998