CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Mega-sarbatoarea Centenarului Unirii – un tun de proportii cu banii statului?

0 comentarii / 2335 vizualizări / 13 noiembrie 2017

Manifestările programate să aibă loc anul viitor pentru sărbătorirea unui veac de la Marea Unire din 1918 riscă să dea peste cap bugetul statului și să constituie una dintre marile tunuri financiare ale momentului. Motivul e avalanșa de proiecte privind manifestările festive care sufocă, efectiv, guvernul: peste 2100 doar pînă acum, costurile fiind imposibil de cuantificat în acest moment. Pentru că, cel mai probabil, nici nu se vrea asta.

Secretarul de stat Alexandru Pugna, din Ministerul Culturii, dezvăluie, într-un răspuns oficial la interpelarea deputatului USR Matei Dobrovie, numărul uriaș de proiecte privind organizarea de manifestări naționale ori locale, pe parcursul anului viitor.

Numai pînă în acest moment, arată Pugna, s-au trimis către Departamentul Centenar, înființat prin HG 465/2016, un număr de 2170 de proiecte, care ar urma să fie supuse, în final, unei selecții în funcție

Interesant de remarcat, nu există nici pînă la această oră, însă, cum ar fi fost de așteptat, un buget prestabilit pentru ansamblul acestor manifestări, pentru ca abia ulterior, să se urmărească încadrarea proiectelor în sumele alocate. În loc de asta, potrivit lui Pugna, resursele bugetare necesare vor fi asigurate din fondurile guvernamentale alocate de la bugetul de stat, abia odată cu aprobarea Calendarului de către guvern.

Ceea ce cam miroase, în opinia noastră, a mega-afacere de stat pe seama Centenarului.

Exact asta e, de altfel, și tema interpelării deputatului USR, care cere să i se comunice cuantumul fondurilor pe care statutul intenționează să le aloce manifestărilor, solicitare fără succes, cum s-a văzut.

În Ungaria, spre exemplu, s-a stabilit înființarea Comisiei Trianon, un soi de omolog al Departamentului Centenar, cu menirea de a organiza, tot anul viitor, o serie de manifestări dedicate împlinirii unui veac de la Tratatul de la Trianon, care a consfințit pierderea Transilvaniei, manifestări menite să contracareze, oarecum, pe cele din țara noastră.

Spre deosebire de România, însă, așa cum remarca și reputatul academician Ioan Aurel Pop, ungurii au început prin a aproba bugetul total al manifestărilor, abia apoi urmînd a se stabili concret în ce vor consta acestea.

Contactat de Inpolitics, deputatul Matei Dobrovie se declară profund nemulțumit de răspunsul guvernului: ”Eu am făcut interpelarea pentru că există o netransparență totală pe subiect. Inexistența unui buget pînă la această oră ori faptul că nu se cunosc criteriile după care vor fi selectate proiectele manifestărilor ridică, în opinia mea, seriose semne de întrebare. Ne putem gîndi dacă nu cumva unele dintre acele manifestări nu sunt pregătite ”cu dedicație” pentru cineva; așa cum în învățămînt s-a ajuns să se inventeze materii de studiat doar pentru ca cineva să le predea, tot așa se poate pune problema și în cazul sărbătoririi Centenarului, anume că se inventează niște manifestări doar pentru a se vira niște bani de la buget. Sper să nu fie adevărat. În perioada următoare intenționez să revin cu o nouă interpelare pe aceeași temă, în care voi solicita date mai precise” mai spune deputatul. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998