CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Mesajele de forță ale ”imunului” absolut: MRU

1 comentariu / 4980 vizualizări / 8 iunie 2016

O știre pe surse a pus ieri presa pe jar, relatînd despre un așa-zis conflict între directorul SIE și președintele României. Informația a fost preluată și rostogolită imediat în mass-media și a generat numeroase comentarii, lucru care se întîmplă destul de rar în cazul știrilor neconfirmate nici măcar parțial. Sunt toate șansele, însă, ca de astă dată să asistăm la o informație reală, scursă cu bună știință în presă, scopul fiind transmiterea a două mesaje de la nivel înalt.

”Relatiile dintre presedintele Klaus Iohannis si seful SIE, Mihai Razvan Ungureanu, s-au racit mult in ultimele luni, acesta din urma fiind absent de la mai multe evenimente importante petrecute in ultima perioada, au confirmat pentru HotNews.ro mai multe surse politice, inclusiv de la Cotroceni. Nu este clar daca relatiile s-au deteriorat atat de mult incat seful statului sa-i ceara demisia, desi unele surse sustin ca acest lucru s-a intamplat, insa seful SIE ar fi refuzat sa plece. HotNews.ro a cerut un punct de vedere de la seful SIE, insa acesta nu a raspuns”.

Cam așa sună informația difuzată ieri de Hotnews și confirmată de Evenmentul zilei, din alte surse, în special în privința cererii de demisie din partea președintelui.
Interesant de remarcat, în anumite cercuri Hotnews a bănuit de afinități tocmai cu SIE, în timp ce informația de mai sus, aparent, nu avantajează conducerea serviciului.

În opinia noastră, asistăm, de fapt, cum spuneam, la o știre scursă în mod controlat de SIE, și într-un moment atent selectat, adică imediat după alegeri, prin care se transmit două mesaje, poate nu neapărat marelui public.

Primul, e acela că puternicul serviciu extern, cel mai important vector de comunicare cu multe structuri și cancelarii vestice, ia distanță de perdantul Klaus Iohannis, aflat în cădere liberă dezastruoasă și îl lasă ”atîrnat” de gîtul binomului SRI-DNA, de asemenea turtit rău de tot de rezultatul alegerilor de duminică.

Al doilea și cel mai important, e că directorul Mihai Răzvan Ungureanu nu are de gînd să demisioneze din funcție, ceea ce înseamnă că va rămîne la SIE fix cît vor mușchii lui. Și se va lupta din răsputeri.

De ce se va întîmpla asta?
Simplu: grație unor nereguli legislative, directorul SIE este singurul înalt funcționar din România total inamovibil.
Nu poate fi schimbat de nimeni și de nimic din funcție, iar demisia din propria inițiativă e singura soluție de înlocuire.

Concret, actuala Constituție prevede, la art.65, că șefii serviciilor de informații sunt numiți prin vot de parlament, la propunerea șefului statului.

Numai că legea de funcționare a SIE e nițel cam neconstituțională, pentru că prevede cu totul altceva: ”Art. 6. – (1)Conducerea Serviciului de Informaţii Externe se asigură de către un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării la propunerea Preşedintelui României”.

Din păcate, pînă cînd nu este constatată neconstituționalitatea legii și operată schimbarea ei, legea de funcționare a SIE ”bate” Constituția.

Problema este că nici CSAT nu îl poate schimba din funcție pe directorul SIE, pentru că acesta, potrivit legii 415/2002 de funcționare a CSAT, este membru de drept al consiliului.

Iar art.6 al legii respective prevede că ”(3) Consiliul Suprem de Apărare a Ţării lucrează în prezenţa a cel puţin două treimi din numărul membrilor săi şi adoptă hotărâri prin consens”.

Mai pe românește, fiind necesară unanimitate de voturi, rezultă că directorul SIE ar trebui să voteze, la eventuala propunere a președintelui, propria sa demitere pentru a fi înlocuit. Un lucru care, culmea ironiei, nici nu e posibil legal, pentru că un asemenea vot ar însemna conflict de interese, conform legii 161/2003.

Lasînd să se scurgă, cum spuneam, informația că a refuzat, deja, cererea de demisie a președintelui, Mihai Răzvan Ungureanu anunță că va pleca atunci cînd va dori el. Și că bătălia cu binomul SRI-DNA, care se întrevede tot mai puternic, dar și cu Palatul Cotroceni, nu se va încheia cu una cu două. (Bogdan Tiberiu Iacob)

P.S. E greu să nu te întrebi, fie și în treacăt, dacă suita de vizite tot mai spectaculoase în Vest ale premierului Cioloș, în ultima vreme, nu e cumva opera unor eforturi îndrăcite ale SIE. Prietenii știu de ce…

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. MRU e tare domnule, daca e baiatul recrutat de M nu e bine sa te pui cu el, desi i-a sustinut pe Base si pe Iohannis(pentru ca asa au decis stapanii inelelor) omul are si calitati evidente, una ar fi aceea de profitor maxim!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998