CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Micul secret al lui Dragnea. Pe care il exploateaza Iohannis

2 comentarii / 3415 vizualizări / 14 iunie 2018

E probabil că în istoria recentă a României au mai existat doar de două ori cazuri atît de complicate politic, precum cel în derulare, încît s-a recurs la măsuri excepționale, chiar dictatoriale. Primul a fost debarcarea lui Petre Roman cu ajutorul minerilor, după ce premierul ajunsese în poziția de hăis, iar președintele de cea; al doilea a fost debarcarea lui Radu Vasile tot după un conflict cu președintele. în cadrul căruia s-a descoperit că legislația nu ajuta la rezolvarea simplă a scandalului și s-a impus modificarea Constituției. Acum, avem un al treilea caz, cel puțin la fel de complicat: meciul președintelui cu CCR.

Refuzul neconstituțional și fără precedent al președintelui de a semna un decret impus de CCR a creat o situație dramatică. Una care va deveni încă și mai dramatică în perioada următoare.
Indiferent ce soluție se va adopta, România va pierde.
Interpretarea originală dată de Iohannis deciziei CCR poate constitui precedentul pentru altele de același calibru. O asemenea interpretare – deloc mai grosolană – ar putea bloca, luăm un exemplu la întîmplare, un președinte nou ales să-și ia în primire postul. Asta pentru că în Constituție scrie că CCR validează rezultatul alegerilor prezidențiale. Dar nu spune și în cît timp. Noul președinte, de asemenea, trebuie să depună în fața Camerelor reunite jurămîntul, altfel nu își poate începe mandatul. Dar nu scrie nicăieri cînd ar trebui să se reunească cele două Camere, așa că alesul poate face tușa mult și bine. Asemenea situații sunt cu duiumul, prin prisma unei gîndiri defecte, paralele cu spiritul legii. Pentru că legile nu sunt create pentru minți bolnave, altfel ar depăși în dimensiuni, fiecare, cartea de telefon a Beijingului.

În mod firesc, derapajul grav al unui președinte se sancționează prin suspendare.
Numai că Iohannis a aflat sau a intuit un mic secret al lui Liviu Dragnea: nu vrea să audă de suspendare.

Motivul e simplu: suspendarea președintelui s-ar produce, aproape cert, concomitent cu sentința de condamnare a liderului PSD, pe 21 iunie. În consecință, penalul recidivist Dragnea va deveni automat tema de campanie a președintelui suspendat care, timp de o lună, va toca subiectul zi de zi prin toate mijloacele posibile.
Pe de altă parte, Dragnea nu își poate permite un război pe două fronturi, unul cu Iohannis și altul cu propriul partid. Pentru că e de așteptat ca imediat după condamnarea la închisoare, fie ea și în primă instanță, în partid să devină clar că Dragnea e istorie și să se declanșeze bătălia pentru succesiune. Modul în care Firea a fost linșată mediatic cu ajutorul propriilor colegi în scandalul Halep arată clar că Dragnea știe de unde vine pericolul.

Cunoscînd, deci, că numai de suspendare nu îi arde lui Dragnea, președintele își permite să joace la rupere, anunțînd că are nevoie de timp pentru a aprofunda decizia CCR.

El știe că PSD va încerca soluții ale disperării, la limita ori dincolo de limita legalității sau a moralității, ceea ce va bascula anatema dinspre Cotroceni spre Kiseleff ori Victoria.
Între timp, mașinăria propagandistică cotrocenistă, ușor debusolată după mitingul PSD, se reambalează în forță și cu rezervorul proaspăt umplut. Pe piață sunt lansate intoxicări grosolane, zvonuri alarmistice, opinii de-a dreptul cretinoide în unele cazuri și, în plus, a început mobilizarea tefelistă pentru un mare miting de susținere a lui Iohannis pe 20 iunie, în ajunul unei suspendări inexistente.
Nu e clar, deocamdată, dacă PSD are o strategie și care ar fi ea.
Poate o idee bună ar fi să nu facă nimic.
Să anunțe public că așteaptă, răbdător, ”cu atenție și îngrijorare” să vadă ce înțelege președintele prin perioadă rezonabilă de timp.
Să atace zilnic în tot acel răgaz încălcarea legii de către cel mai înalt om în stat, să explice pe îndelete ce consecințe ar avea acest comportament, să-l lase, practic, pe președinte expus oprobriului public.
Să boicoteze ședințele CSAT și manifestările implicînd președinția.
Să sesizeze, în paralel, toate forurile internaționale imaginabile în legătură cu faptul că în România a apărut o problemă, una care ar putea periclita preluarea șefiei Consiliului European, de la 1 ianuarie.
Să lase, cum s-ar spune, mingea în terenul președintelui, pentru că, așa cum am mai spus, orice altă decizie forțată ar muta scandalul în ograda pesedistă.
Iar mașinăria tefelistă de zgomote s-a dovedit infinit mai eficientă decît cea pesedistă.
Greu de crezut însă că în acest mega-scandal va veni vreo idee inteligentă din partea unui partid al cărui program de guvernare se rezumă de vreun an la ”Olguța zilnic la TV despre pensii și salarii”. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Poate nu ar fi o idee gresita sa privim toate miscarile politice din ‘tarisoara’ de la un nivel superior imediatului cotidian si peste inaltimea asa-zisilor ‘oameni de stat’ ai Romaniei. Cred ca daca ne-am ridica mai sus, am putea zari adevaratii papusari care manuiesc loazele politice romane: interesele globale ale marilor puteri. Opinez ca ar fi o mare greseala sa ne iluzionam ca Dragnea concepe strategii si planuri politice, mari sau mici; mult mai plauzibil mi s-ar parea sa vedem in Dragnea interesele globale sioniste, manifestandu-se intr-o perioada efervescenta in care lumea pe care o stiam se schimba in profunzime. La fel cum cred ca ar fi neverosimil sa ne imaginam ca Iohannis gandeste cu creierul lui; daca r fi avut aceasta capacitate, ar fi facut/demonstrat ceva in viata lui de pana la 59 de ani. In realitate, este un sters profesor de provincie, slab si nepregatit, ‘recomandat’ doar de o vulgara incompetenta dublata de o dorinta uriasa de parvenire. Singurul sau merit pentru care a fost ‘ales’ de grupurile care detin adevrata putere in Germania (acolo unde se afla ‘butonul’ extern care-l controleaza), a fost originea saseasca. In rest, a fost ‘bagat in fata’ intai intr-o organizatie controversata manuita tot din Germania pentru a i se crea o oarecare notorietate, dupa care a fost ‘promovat’ primar in Sibiu (pozitie din care si-a achitat datoriile fata de organizatie) si, in final, a fost recrutat de ‘baieti’ si promovat (facut?) presedinte in baza idioteniilor pe care le-a facut aiurea, pentru niste case de ca*at de prin Sibiu, pentru care i s-a facut un dosar cu care este tinut din scurt, cu ‘butonul’ intern. Concluzie: lumea (toata) se schimba fata de ce stiam pana mai ieri, si odata cu ea ne vom schimba si noi. Doar ca nu ne vom da seama, fiind prea preocupati sa ‘analizam’ asa-zisele tactici politice ale unor gunoaie promovate tot de ‘baieti’ drept lideri politici (unii) si/sau lideri de opinie (altii), cand in realitate toti, dar absolut toti, nu fac altceva decat sa reactioneze la unul sau mai multe ‘butoane’. Este doar o opinie si o posibila alta perspectiva in care va propun sa vedem lucrurile.

  2. Felicitari D-le Iorgulescu pentru comentariul facut!
    Am aceeasi opinie ca D-voastra.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998