CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Mistere imposibil de dezlegat

0 comentarii / 2004 vizualizări / 30 iunie 2017

Schimbarea de Guvern decisă de majoritatea parlamentară lasă în urmă o serie de mistere de mare anvergură, rămase nedezlegate. Și câteva întrebări cardinale la care, dacă nu avem un răspuns, este extrem de greu să înțelegem ce s-a întâmplat. Și să prognozăm ce urmează să se mai întâmple. Cu alte cuvinte, dacă nu avem răspunsuri la întrebări, nu putem ști nici în ce direcție se va îndrepta guvernarea.
A fost schimbat un Guvern dintr-un motiv explicit, argumentat temeinic, așa cum nu s-a mai întâmplat altădată, referitor la lipsa sa de performanță și a fost ejectat un premier, pentru că, s-a spus insistent, lucra sub dublă comandă. Noul Executiv nu se mai raportează însă la același program de guvernare. Din simplul motiv că, în unele din datele lui esențiale, acest program de guvernare s-a schimbat peste noapte. Prin urmare, e greu de spus și e și mai greu de evaluat, în viitor, dacă se va produce sau nu o recuperare a rămânerilor în urmă. Dar nu numai schimbarea de program de guvernare ridică semne de întrebare. Ci și modul în care a fost alcătuită noua componență de la Palatul Victoria. În echipa nouă, se află, pe lângă câțiva miniștri performanți, conform raportului de evluare, și mai mulți miniștri contraperformanți, conform aceluiași raport de evlauare. De ce au fost schimbați unii? De ce au rămas alții?
Extrem de interesantă este și istoria zbuciumată a dublei comenzi. Sorin Grindeanu nu era bun, întrucât, în frunte cu Liviu Dragnea, mulți lideri PSD au presupus, și au avut toate argumentele în acest sens, că acesta era prizonierul statului paralel. Și executa de prea multe ori ordinul pe unitate. În consecință, a fost adus un nou prim-ministru, despre care există mult mai multe argumente decât în primul caz că se află sub dublă comandă. Dar, pentru conducerea PSD, ceea ce a fost rău în primul Guvern este bun în cel de-al doilea.
S-a vorbit și se vorbește insistent, și pe bună dreptate, despre parteneriatul strategic consolidat cu Statele Unite, care trebuie să dobândească, cât mai curând posibil, și o vizibilă dimensiune economică. Pe lista investitorilor din România, Statele Unite sunt abia pe locul 14. Și totuși, imediat după vizita președintelui Klaus Iohannis la Washington, Guvernul a încheiat un parteneriat extrem de important. Dar nu cu parteneri americani. Ci cu parteneri germani. Și asta s-a întâmplat tocmai în industria de apărare. Vom fabrica autotransportoare blindate, la Moreni, nu în asociere cu o firmă de profil din Statele Unite, ci în cadrul unei societăți mixte, cu un concern german. Am putea să ne imaginăm că și această opțiune ar fi stat la baza deciziei lui Liviu Dragnea de a-l debarca pe Sorin Grindeanu. Dar, dacă am face astfel, am comite o mare greșeală. Pentru că la ceremonia de la Moreni s-a aflat însuși președintele PSD. Care a binecuvântat afacerea. Mai mult, operațiunea a fost inițiată chiar de către Mihai Tudose, până de curând ministrul Industriei. Și chiar Mihai Tudose este cel ales să conducă noul Guvern.
Întrucât nu avem niciun răspuns la asemenea întrebări, cărora, vă rog să mă credeți, li se pot adaugă multe altele, cred că cel mai prudent și mai înțelept lucru este să ne imaginăm că am asistat pur și simplu la un război între servicii. Sau chiar la un război între aripi ale aceluiași serviciu. Și nu, așa cum credeam, la o dublă tentativă a PSD de a-și îndeplini cu îndârjire programul de guvernare și de a evolua în afara influenței dominante a serviciilor secrete. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998