CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Misterioasele evenimente din februarie 2013 – cheia intelegerii prezentului

2 comentarii / 8163 vizualizări / 16 septembrie 2016

Atunci cînd vocile serviciilor secrete din presă încep să vorbească explicit despre un conflict germano-american în politica românească și despre pericolul abandonării relației strategice cu SUA, e clar că e groasă. Faptul că ieri, președintele Iohannis a vorbit răspicat despre opțiunea sa pentru o integrare puternică în UE, fără a explica și de ce ar fi firesc ca aceasta să devină automat opțiunea României, nu face decît să confirme că se întîmplă lucruri grave. Și poate că multe dintre evenimentele de azi ar fi înțelese mai bine dacă am avea răspunsul la ceea ce s-ar putea numi enigmele lunii februarie 2013.

Între evenimentele majore ale ultimei perioade se numără arestarea colonelului SRI(r) Daniel Dragomir, sub acuzația năucitoare că a vrut să o dărîme pe zeița anti-corupției, prin scandalul Black Cube, drept răzbunare pentru trimiterea sa în judecată.

Arestarea și comunicatul procurorilor în acest caz devin o piesă extrem de importantă într-un puzzle complicat, cu punct de plecare februarie 2013. Atunci, s-a înregistrat, fără ca opinia publică să știe, unul dintre cele mai ciudate evenimente cu putință: un membru marcant al conducerii SRI, avînd o carieră strălucită în față, decide brusc să plece din sistem, pentru a se dedica afacerilor cu publicitate(?!), după cum reiese dintr-un material difuzat azi de romaniacurata.ro. O afacere din care nu face prea mulți bani în următorii trei ani, știm asta de la procurorii care îl anchetează acum și care susțin că Dragomir nu deținea suma de cca.un milion de euro necesară angajării firmei Black Cube. Păi, un milion de euro nici nu e așa mult, dovadă că Cioloș își permite să desemneze un ministru de Interne care atîta are datorii la bănci.

De ce a plecat din sistem Daniel Dragomir în februarie 2013?

Și de ce s-au petrecut, în aceeași lună, atîtea evenimente neobișnuite?

Să o luăm metodic, mai ales că am mai avut ocazia să scriem despre asta:

– În februarie 2013, Klaus Iohannis este adus de la Sibiu și instalat ca nr.2 în PNL și potențial candidat prezidențial.
– În februarie 2013, după aducerea lui Iohannis, directorul SRI, George Maior, iese cu un interviu exploziv în presă, în care afirmă că ”Există centre de putere care vor să folosească SRI în bătălia prezidenţială din 2014”.
În text, directorul SRI spune că ”există centre de putere care văd în perspectivă şi încearcă să-şi traseze culoare spre viitor, vizând 2014, şi crezând că fie pot intimida SRI, fie îl pot orienta spre a se implica într-o bătălie politică foarte amplă” și că ”trebuie să fim atenţi şi la state, pe care nu vreau să le numesc, dar care se află la estul României, unde există preocupări de a cunoaşte în profunzime ceea ce se întâmplă aici, de a încerca anumite exerciţii de influenţare a unor dinamici din statele din zonă”.

– În februarie 2013, consilierul prezidențial Sebastian Lăzăroiu iese, și el, cu declarații incendiare, avertizînd, la B1TV, că ”proiectul euro-atlantic al României este în pericol”. ”S-ar putea ca cei pe care ii vedem in fiecare zi sa fie niste marionete si ca in spatele lor sa fie niste grupuri care nu si-au dorit niciodata Romania in UE si in proiectul acesta vestic”.

În aceeași emisiune a intrat, în direct, însuși șeful cancelariei prezidențiale, Cristian Diaconescu, care a confirmat total declarațiile lui Lăzăroiu, dezvăluind și că acestea se bazează pe o analiză instuțională extrem de serioasă elaborată la palatul Cotroceni.
“Ar fi bine sa fie doar evaluarea unui analist, dar vreau sa va spun cu un grad ridicat de certitudine ca ceea ce a spus domnul Lazaroiu reprezinta o tema pe care noi o analizam si o evaluam cu cea mai mare atentie. Cineva ar putea spune ca eu deconspir o anumita analiza institutionala dar eu consider ca romanii trebuie sa fie informati in legatura cu ceea ce se pregateste (…) Se pune problema de fapt: Incotro se doreste a fi indreptata aceasta tara?” declara Diaconescu.

– În februarie 2013 avea loc și promovarea total neașteptată în importanta funcție de secretar general al PNL a unui outsider, l-am numit pe Eduard Hellvig, iar una dintre primele sale acțiuni avea să fie cererea de demisie către consilierii prezidențiali Cristian Diaconescu și Sebastian Lăzăroiu. Viitorul șef al SRI, autorul conceptului ”axa București-Berlin-Washington” părea să fi fost serios deranjat de dezvăluirile celor doi.

– Tot în februarie 2013, în fine, avea să se declanșeze un atac foarte dur al nou venitului Iohannis la adresa șefului statului, într-o declarație pentru Agerpres: ”A fost vreodata acel presedinte obiectiv, independent si deasupra intereselor partinice? Niciodata. Tot timpul a fost partinitor. Tot timpul a tinut partea PDL, ba chiar a tinut un fel de guvern marioneta, a jucat rolul opozitiei cand a venit USL la putere.

Filo-germanul sărea la gîtul pro-americanului.

Ce a urmat, se știe.
Anumite ”centre de putere din SRI” au cîștigat bătălia cu altele, și și-au impus omul la Cotroceni, apoi propriul guvern șamd.
Din agitația acelei perioade de început de an 2013 a pornit falia care desparte azi tot mai puternic România, pe cele două maluri stînd SUA, respectiv Germania și Franța.

Cît despre Daniel Dragomir, omul care a ieșit de bună voie dintr-un sistem din care se spune că nimeni nu pleacă vreodată pe deplin, marea întrebare e dacă chiar a făcut-o pentru niște amărîte de afaceri, ori a fost trimis, ca acoperit, într-o înșelătoare ”civilie” în numele unor interese majore care se presupunea că urmează să apară la un moment dat.
Cum ar fi execuția șefei DNA, prin intermediul unui mega-scandal mediatic, în cazul în care aceasta ar fi dat semne de derapaj. Iar DNA chiar dă semne de ”derapaj” în ultima vreme și atacă, în preajma campaniei electorale, în toate direcțiile: SRI, SIE, MAI, Doi și un sfert, TVR etc.
DNA, instituția cel mai apropiată și mai susținută de americani. Poate ultimul lor bastion de luptă politică înaintea unor alegeri care ar putea elimina, funcție de rezultat, ceea ce a mai rămas din influența americană la București.

Văzut în lumina acestei falii, gestul ambasadorului Klemm de a se deplasa și discuta pe îndelete cu secuii și de se fotografia cu steagul secuiesc ar putea căpăta cu totul alte conotații. Mai exact, e posibil ca mesajul, chiar cu riscul unor pierderi de imagine, al diplomatului să nu fi vizat poporul român, ci statele europene de rang secund, în special din est. ”Nouă ne pasă și de cei mici și neascultați de alții, acordăm importanță tuturor” pare să fi transmis Klemm, o poziție diametral opusă celei de forță a binomului franco-german, care pregătește o Europă în care contează numai pozițiile celor mari, iar cei mici trebuie să asculte și să se supună necondiționat. Așa cum se supun fără să crîcnească Cioloș și Iohannis comandamentelor de la Paris și Berlin, pe care le comunică ulterior, (dacă le comunică) lapidar și plictisiți, ”boborului”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. ba eu vad asa:
    avind in vedere lupta care se da intre germania si america prin romania,fiecare cu cozile lor de topor,klem transmite strict oficialilor romani s-o lase mai moale cu filo-germanismul ca altfel ii sprijina pe unguri in problema ardealului
    cit despre ”Nouă ne pasă și de cei mici și neascultați de alții, acordăm importanță tuturor” mi se pare avind in vedere antecedentele ascultarii ,,cu stetoscopul” a multor tari facute praf de americani,un BANC MACABRU !

  2. americanii spera ca la putere sa nu mai fie soros. asa ca vor ajuta psd-ul? posibil

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998