CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Miza eliminarii lui Klaus Iohannis

0 comentarii / 2309 vizualizări / 21 octombrie 2014

Pentru a intelege miza reala a unor mutari pe tabla de sah a prezidentialelor, este necesar sa fac un exercitiu logic. Voi incerca sa raspund la intrebarea: ce s-ar intampla, daca s-ar intampla, ca Agentia Nationala de Integritate, pe mana Curtii de Apel, ar obtine eliminarea lui Klaus Iohannis din cursa electorala? In acel moment, un urias bazin electoral ar trebui sa se fragmenteze, iar o parte consistenta s-ar deplasa catre alti candidati. Electoratul liberal, in sensul clasic al cuvantului, s-ar pulveriza in felul urmator. O parte dintre cetateni ar renunta, pur si simplu, sa se mai prezinte la scrutin. Cel putin in primul tur. Dar multi vor proceda la fel si in cel de-al doilea tur. Cei care vor vota, se vor indrepta care Calin Popescu Tariceanu si Teodor Melescanu, ambii fosti membrii marcanti PNL. Primul, fost presedinte al acestui partid, fost ministru si fost premier, sustinut de PNL, iar actualmente presedinte al Senatului, sustinut de PSD, va lua, cu siguranta, mai multe voturi decat Teodor Melescanu.
Dar ce va face, in aceste conditii, electoratul fostului PDL, absorbit de PNL? Si de aceasta data, bazinul se va fragmenta. Cei mai multi vor vota pentru Elena Udrea, iar o parte, mai putin consistenta, se va deplasa in directia Monicai Macovei.
In circumstantele de mai sus, in competitia pentru turul al doilea de scutin, vor intra Calin Popescu Tariceanu, Teordor Melescanu si Elena Udrea.
In oricare dintre scenarii, beneficiarii reali ai eliminarii lui Klaus Iohannis sunt Victor Ponta si Traian Basescu. Practic, liderul PSD nu va mai avea niciun fel de adversar, cat de cat redutabil, si va castiga detasat cel de-al doilea tur de scrutin. Despre perdanti, nimic semnificativ de spus. Traian Basescu, la randul sau, va beneficia, indirect, de dispersia voturilor dreptei, iar sansa lui de a deveni, dupa alegeri, liderul opozitiei si de a-si negocia, din aceasta pozitie, viitorul creste exponential.
Iar in aceasta ipoteza, se va vedea ca iepurasii campaniei prezindentiale, editia 2014, au fost, in ordine: Calin Popescu Tariceanu, Teodor Melescanu, Monica Macovei si, evident, Elena Udrea. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998