CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Modelul Sebastian Ghiță

0 comentarii / 2171 vizualizări / 24 februarie 2015

Voi prezenta cazul Sebastian Ghiță dintr-o perspectivă nouă. Cea de amprenta criminală tipică societății noastre. Cum de a apărut caracatița Ghiță? Cine a fost „nașul” ei? Cine a fost protectorul? Cine a fost beneficiarul? Cum s-a dezvoltat grupul său infracțional? Și de ce, sub aspect criminologic, Sebastian Ghiță este un model?
La fel ca majoritatea capilor unor rețele ale corupției instituționalizate din România, și Sebastian Ghiță a apărut, nu din neant, ci din „sânul” sistemului. El este produsul tipic al serviciilor secrete. În speță, al Serviciului Român de Informații, unde „naşul” său a fost generalul Zamfir. Faimos pentru profesionalismul său în materie de interceptări. Un specialist de clasă în IT. Iar așchia nu putea sări departe de trunchi.
Făcând parte din generaţia „lupilor tineri” SRI, Sebastian Ghiță, la scurt timp după ce a devenit ofițer acoperit, a fost plasat într-unul dintre sectoarele cele mai profitabile sub aspect economic, o zonă de mare viitor a industriei IT, în care Serviciul Român de Informații s-a implicat, atât sub aspect instituțional, cât și sub aspect infracțional, prin câțiva reprezentați ai săi. Tânărul Sebastian Ghiță a fost trimis, cum spun serviciile, „la înaintare”.
Având în spate întreaga infrastructură a Serviciului Român de Informaţii, nu este de mirare că firmele sale, din ce în ce mai multe, construite într-o rețea, căreia presa îi spune caracatița, a reușit să-și îngenuncheze, aproape de fiecare dată, concurență, adjudecându-și marile licitații cu statul. Aceasta este prima amprentă a modelului Ghiță.
A doua amprenta este că cea mai mare parte a profitului astfel realizat de către societăți comerciale care, până la urmă, își desfășurau activitatea sub acoperirea SRI, a fost, tot conform unei expresii a serviciilor, „stopat la sursă”. Cu alte cuvinte, profitul nu a revenit decât parțial statului, prin intermediul SRI, cei mai mulți bani i-a oprit Sebastian Ghiță, făcându-le, evident, parte și protectorilor săi. Acest mecanism este tipic și reprezintă amprenta numărul doi a modelului infracțional.
Amprenta numărul trei constă în faptul că, utilizând atâţi de mulți bani, până la urmă negri, acest tip de „afacere”, în fruntea căreia a fost plasat Sebastian Ghiță, nu a făcut altceva decât să contribuie la extinderea economiei negre și, în cel mai bun caz, a economiei gri, neimpozitată de către statul român, iar dovadă cea mai elocventă o avem, astăzi, în faptul că, aproape fără excepție, rețeaua de firme ale lui Sebastian Ghiță sunt înmatriculate afară, de preferinţă în Cipru, plătind taxe, nu statului român, ci statului cipriot.
A patra amprentă a modelului infracțional este că, pentru reușita în materie de licitații și afaceri cu statul, Serviciul Român de Informații și, apoi, reprezentanți ai altor servicii – în cazul său au fost Serviciul Secret al Ministerului de Interne și STS – s-au implicat manipulând licitații. Prin caiete de sarcini elaborate chiar în laboratoarele celui care urma să câștige licitațiile. E tipic.
A cincea amprenta este că, în ciuda semnalelor existente și în ciuda avertismentelor primite, autoritățile, în loc să se implice, l-au protejat pe Sebastian Ghiţă sau, în cel mai bun caz, l-au ignorant. Iar această complicitate a fost deliberată. Dovadă cea mai simplă o poate avea oricine, dacă citește site-ul sau blogul meu. În urmă cu un an, acolo, am postat un întreg serial cu documente și informații concludente privind licitațiile truncate de Sebastian Ghiță, chiar în domeniul informatizării învățământului. De ce a trebuit să treacă un an pentru ca DNA, care avea totul de-a gata, servit pe tavă, să se sesizeze? Din două motive. Primul pentru că, în timp ce își clama independenţa, doamna Laura Codruța Koveşi a acoperit, cât a putut, sistemul ticălos patronat de Traian Băsescu și ai lui și nu a întors armele decât atunci când România a avut un nou președinte și, în al doilea rând, fiindcă vârfurile DNA s-au temut – pe bună dreptate – că agitând șerpăria, vor ieși prea multe la iveală. Ceea ce se și întâmplă.
De câte modele Sebastian Ghiță mai are nevoie România pentru a se vindeca? (Sorin Rosca Stanescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998